Sunday, January 29, 2012

salam semua!

gambar ketika praktikal. gigih hire fotografer dengan tema Grey's Anatomy


Gambar Sidang Akhir Kelulusan


Di Hari Sumpah Dokter


atau dalam bahasa Hebrew, Shalom.

sa sa sangat lama kan meninggalkan blog ini. kalau dulu macam setiap hari aku post sesuatu. sebab menulis dapat meringankan beban di otak, menurut aku. sekarang macam sangat stress-free. setiap hari, rutin yang sama. tiada tujuan. and i like it.

oh, untuk yang tak tahu, alhamdulillah, pada berapa haribulan entah, bulan November 2011, saya telah melafazkan "Sumpah Dokter". saya dah grad. tadaaa!

nak tak I uploadkan gambar certificate ijazah I ade tulis Dr. R********** A*******? (gile takbur dan riak)

sayang, ada kenangan buruk berlaku pada hari tersebut. hari yang aku harapkan menjadi sesuatu yang manis untuk dikenang...

gambar pun tak banyak... apa nak jadi lah. aku bertapa 6 tahun lebih kot kat Bandung...
the Day of all Days boleh jadi macam ni... haishhh...

white-coat tu pun aku tinggalkan kat bandung... walaupun banyak kenangan, tapi, jom move on!

buat masa sekarang aku tak tau apa nak buat dengan hidup aku.

i just enjoy so much this period of unemployment.

tapi lately rasa tak sabar nak kerja, nak lari dari rumah... sebab so far, rasa macam menumpang di rumah sendiri...


in searching for myself yang sempat hilang entah ke mana satu ketika dulu...
bila orang memberikan pujian, aku nye otak akan proses "dia ni menyindir ke apa?"
pessimist gila babi.

walaupun, memang ada beberapa ketika dulu time belajar, ada glorious moments gak ar. :P

bila thesis (minor) aku dipuji examiner "this is the best so far i had examined!". memang aku nangis terharu time tu. sebab penat lelah terbayar. mana tak penat. aku dah wat sampai berpuluh muka surat. Chapter 1,2,3. one day, hard disk pc aku crash... flash-disk aku lak yang ada backup dalam tu, hilang di cc.
aku kena start from a scratch. jadi bila usaha aku dihargai macam tu... terima kasih Dr. Sharon kerana telah membimbing saya. you are one great Teacher! bukan saja soal akademik, aku banyak belajar dari dia tentang kemanusiaan. ;-)

bila aku survive ujian long-case dengan penguji yang katanya paling digeruni seluruh rumah sakit kerana rate of failure dengan dia, 80-90%?. sebenarnya pada awalnya aku agak give up. macam, apa nak jadi, jadilah. teringat kata-kata the great Hormer Simpson "trying is the first step toward failure".
at least menurut aku, kalau aku tak belajar, then fail, aku boleh bagi alasan cover malu "sebab aku tak belajar, tu pasal aku fail." haha.
sampai lah ada seorang sahabat menasihati "R, apa kata kau belajar je dulu. insya Allah, ilmu yang kau dapati nanti, kau takkan rugi pun. ilmu tu nanti, kau boleh pakai bila kau dah jadi doktor nanti. pasal ujian tu, kalau lulus, itu rezeki. kalau tak lulus, kau takda apa nak rugi."
terima kasih saudari A.Y. untuk nasihat kamu. ;-)

hehe. sempat merasa jadi legend jugak ar lepas tu bila aku, yang memakai Converse merah, Levi's hitam, dan baju kotak2 tak bersterika lulus @_@ :P

2 antara banyak kenangan manis sepanjang aku berada di Bandung... sayang, aku tak pernah ceritakan cerita2 ni kepada orang-orang yang patutnya penting kepada aku... sebab mereka seolah tak peduli...


next time aku akan menulis lagi,

Regards,
Dr. Raf

HAHA :P

2 comments:

Penyelamat Dunia said...

Kita sebagai jiran tetangga digalakkan untuk saling ziarah menziarahi.. huhu..
Jom masuk blog saya. Ada post terbaru bertajuk Gambar Perang Betul Askar Amerika Dalam Ops Al-Fajr

epul said...

Haha Dr. Raf....Nice one...Minta2 la cepat2 dapat posting...