Friday, November 18, 2011

ukulele bernada sumbang

siang terik mentari
duduk menanti dalam kegerahan
karenah pak supir menguji kesabaran
mampir si anak kecil di muka pintu angkot itu
bersama harapan, dan ukulele bernada sumbang

berkematu jemari si anak kecil itu
mulai memetik ukulele memainkan sebuah lagu
lagu kisah derita hidup manusia
lagu kisah derita hidup dia...

Saturday, November 12, 2011

beri duka waktu, kawan

hati yang sedang berduka itu
hati yang sedang terseksa
sakit yang hanya kau bisa merasakan
sakit yang kau harap tak pernah ada

biar orang kata apa
tak juga mampu redakannya
jiwa yang sedang gundah
berkecamuk rasa hati

namun kawan, itu semua tak kekal lama
beri duka waktu kawan, kerna ia hanya sementara
kerna bila kau tersedar suatu saat nanti
kau tidak bersendiri

sampai nanti, kau akan tersenyum kembali

;-)

Tuesday, November 8, 2011

bila terlalu banyak masa terluang, and i like it


best bila jadi penganggur sementara nih. banyak benda boleh buat. experiments.

gambar di atas ni merupakan emblem universitas aku, Universitas Padjadjaran. emblem tersebut adalah pin alumni, dan background tu adalah sampul sijil ijazah aku.

gambar ni di ambil dengan compact digital camera Nikon Coolpix.
exposure -1.00
ISO 80
Macro On
lighting pakai table lamp je.
tidak di edit, straight out of camera



Thursday, November 3, 2011

random message

i check my fb inbox this morning, and there is this 1 message from someone i didn't know write

"Hai
You're a good writer :) I stumble your note on Malaysia-Indonesia relationship while browsing the FB notes.

Teruskan menulis. Siapa tahu mungkin suatu hari nanti kamu boleh jadi seorang pengarang..kolumnis..? :) All the best!"

dan saya sgt hepi! mungkin kalau ada rezeki memang tertarik untuk menulis secara serius. dari dulu my sis offer me to try write anything for any magazine of DBP, since she works there, and she thinks that some of my writing is good, tapi sampai skrg tak buat2 lagi.

mungkin nantiii :D