Sunday, April 10, 2011

personal view

aku nak ulas sikit pasal politik kat malaysia.

skrg obviously BN cuak dengan PR di Sarawak.
salah siapa jugak, kalau bukan salah Taib, i think.

we, or most people of Sabah and Sarawak, dari dulu sampai last season (macam drama bersiri) of general election, bergantung dengan BN may be because of several reasons. menurut pemahaman most people of these 2 lovely lands,

1. kononnya kemerdekaan Tanah Melayu adalah perjuangan komponen BN. ini satu point besar yang dilihat oleh deols, krn deols rasa memang BN boleh buat perubahan.
2. semenanjung relatif maju banding these 2 lovely lands, dan selama ni BN yang berkuasa kat sana. so hoping that BN will do the same to these 2 lovely lands, deols pun vote for BN.

tapi sampai skrg, erm. tapi yg aku tau, masih byk kawasan kat these 2 lovely lands bermasalah dengan bekalan air bersih dan elektrik. irony, these 2 lovely places adalah among the richest states in malaysia, in term of sumber alam la. so, kekayaan alam2 tu sapa buat apa sebenarnya?

aku tak tau la actually situasi sebenar di sabah dan sarawak, sebab aku tinggal di labuan.

cuma, kepercayaan dan kesetiaan most people of Sarawak dah mula punah musnah, dek kerana terbongkarnya kejahatan Taib selama menjadi CM di Sarawak. so, deols rasa tertipu la. bila deols rasa tertipu, they want changes. so, they are going for alternatif. PR is very popular now in Sarawak. najib pun sampai kempen 6 hari disana, mungkin sbb takut dgn PR?.

let's say, sarawak berjaya di tawan oleh PR.
melihat season election yg lepas, BN diselamatkan oleh Sabah & Sarawak sebenarnya untuk terus berkuasa. dan so far, tak byk komplen yg significant pun terhadap PR yg memerintah negeri2 di smnjg until now (mungkin ini indikator PR bekerja dengan baik? aku tak tau). so i think they all people of smnjg gonna vote again for PR.

dan adalah kemungkinan yg sgt besar PR win majoriti in next election sekiranya Sarawak ditawan PR, dan PR yg ambil alih kuasa.

we people of Malaysia almost have nothing to worry about la i guess. sebab, kalau PR memerintah, they are new, and they would like to prove that they are better than BN, so they will do their job nicely.

tapi kalau dorg berjaya buktikan dorg lagi teruk dari BN, apa susah. re-elect la BN dalam season election yg seterusnya. cuma, kebarangkalian untuk yg satu ini sgt kecil. mesti dorg PR nak buktikan dorg lagi baik la.

cuma, dah makin susah la untuk wujudkan pengundi hantu, pengundi pos, dan lain2 jenis pengundi "ninja" ini.

tapi seriusli, kalau malay people merasa tak suka dgn PR, manatau sekular abis ke, atau org melayu dibiarkan mati kelaparan ke, apa susah. malay are majority in malaysia. kalau semua pakat undi BN balik, BN mesti la buleh naik.

so apa2 pun, dorg takkan selamanya berada di atas XD

ini adalah pandangan peribadi. saya mengundi melihat calon ye, bukan parti. sekian.

1 comment:

oranglidi said...

hehe.. aku stuju jugak dgn pandangan ko ni. try dlu season ni bagi kat pakatan kan? test power orang kata. hehe. kalu terumbang ambing, tukar.

[hasil kekayaan bumi sabah sarawak dibawa masuk ke perut anak bini depa je. mungkin]