Monday, April 25, 2011

back to basic


baru beli kamera lama Ricoh500GX tahun 1976. i am happy ^_^

Wednesday, April 20, 2011

trolling the mom


aku tak paham, tapi aku rasa mom aku makin lama makin terpengaruh dengan arus globalisasi.

boleh-boleh dia bagi semangat kat facebook aku sebab aku ujian, dia tulis "caiyok caiyok!" hahah. tak lama lagi pandai la dia tulis "aja aja fighting", "ganbatte", "syabas bette", "Terbaik dari ladang", etc etc.

ni ada satu link video, one of my mom's fav song. so i guess i just try trolling her XDDD

heheheeheheheheheheheheheheheehehehehehehehehehehehe

Sunday, April 10, 2011

personal view

aku nak ulas sikit pasal politik kat malaysia.

skrg obviously BN cuak dengan PR di Sarawak.
salah siapa jugak, kalau bukan salah Taib, i think.

we, or most people of Sabah and Sarawak, dari dulu sampai last season (macam drama bersiri) of general election, bergantung dengan BN may be because of several reasons. menurut pemahaman most people of these 2 lovely lands,

1. kononnya kemerdekaan Tanah Melayu adalah perjuangan komponen BN. ini satu point besar yang dilihat oleh deols, krn deols rasa memang BN boleh buat perubahan.
2. semenanjung relatif maju banding these 2 lovely lands, dan selama ni BN yang berkuasa kat sana. so hoping that BN will do the same to these 2 lovely lands, deols pun vote for BN.

tapi sampai skrg, erm. tapi yg aku tau, masih byk kawasan kat these 2 lovely lands bermasalah dengan bekalan air bersih dan elektrik. irony, these 2 lovely places adalah among the richest states in malaysia, in term of sumber alam la. so, kekayaan alam2 tu sapa buat apa sebenarnya?

aku tak tau la actually situasi sebenar di sabah dan sarawak, sebab aku tinggal di labuan.

cuma, kepercayaan dan kesetiaan most people of Sarawak dah mula punah musnah, dek kerana terbongkarnya kejahatan Taib selama menjadi CM di Sarawak. so, deols rasa tertipu la. bila deols rasa tertipu, they want changes. so, they are going for alternatif. PR is very popular now in Sarawak. najib pun sampai kempen 6 hari disana, mungkin sbb takut dgn PR?.

let's say, sarawak berjaya di tawan oleh PR.
melihat season election yg lepas, BN diselamatkan oleh Sabah & Sarawak sebenarnya untuk terus berkuasa. dan so far, tak byk komplen yg significant pun terhadap PR yg memerintah negeri2 di smnjg until now (mungkin ini indikator PR bekerja dengan baik? aku tak tau). so i think they all people of smnjg gonna vote again for PR.

dan adalah kemungkinan yg sgt besar PR win majoriti in next election sekiranya Sarawak ditawan PR, dan PR yg ambil alih kuasa.

we people of Malaysia almost have nothing to worry about la i guess. sebab, kalau PR memerintah, they are new, and they would like to prove that they are better than BN, so they will do their job nicely.

tapi kalau dorg berjaya buktikan dorg lagi teruk dari BN, apa susah. re-elect la BN dalam season election yg seterusnya. cuma, kebarangkalian untuk yg satu ini sgt kecil. mesti dorg PR nak buktikan dorg lagi baik la.

cuma, dah makin susah la untuk wujudkan pengundi hantu, pengundi pos, dan lain2 jenis pengundi "ninja" ini.

tapi seriusli, kalau malay people merasa tak suka dgn PR, manatau sekular abis ke, atau org melayu dibiarkan mati kelaparan ke, apa susah. malay are majority in malaysia. kalau semua pakat undi BN balik, BN mesti la buleh naik.

so apa2 pun, dorg takkan selamanya berada di atas XD

ini adalah pandangan peribadi. saya mengundi melihat calon ye, bukan parti. sekian.

Wednesday, April 6, 2011

Aku dah tak tahu apaa lagi aku perlu buat, aku merasaa sedih yg amat sangat…

Masalah terus bertambah, di tambah pula dgn beban pelajaran yg melimpah ruah, konflik tak selesai dgn teman rapat, dan kini, putus cinta..

Hidup ini tak lagi seindah biasa… tak pernah terlintas di fikiran aku indahnya hidup melalui percintaan pertama menemui noktahnya, di saat aku benar2 merasa bahagia kerana disayangi insan yg aku sayangi…
putus cinta… semakin ku fikir mengenainyaa, semakin serabut fikiran aku… Arghhhh!!! Damn it!

kepada siapalah lagi hendak ku luahkan curahan hati ini…

alangkah baiknya kalau sekarang aku masih berada di zaman sebelum puberty dulu, waktu aku masih tertanya-tanya kenapa perlu bercinta? Apa faedahnya? Apa nikmatnya?

Benar2 membuatkan aku hilang ‘mood’. Semua serba tak kena… kini aku sering dibayangkan saat2 indah pernah kami lalui bersama, memikirkan tentang dia sepanjang masa, dan terpaksa menerima hakikat yg semua itu takkan berulang lagi…

padahal aku masih menyayangi dia, kenapa perlu dia lakukan ini semua padaku…

Lafaz perpisahan dari dia, benar2 membuatkan aku seperti hilang punca…
Aku benci… aku sedih… aku marah… aku benar2 sayangkan dia…
Ini semua buat aku hampir gila…
Sekarang aku mengerti kenapa ada yg sanggup bunuh diri kerana putus cinta…

kepada kau yg telah melukan hatiku…
Andai kau terbaca warkah ini, aku ingin kau tahu yg aku masih menyayangi mu, sayang ku terhadap mu takkan pernah berubah…
Tak ku harapkan kau bahagia bersama kekasih baru mu, kerana ku benar2 berharap agar kau dapat kembali ke sisiku, menyayangiku seperti dulu, selamanya…

Namun andai semua ini takdir, aku pasrah…

Inilah fiksyen terbaru dari saya yg bertajuk "Putus Cinta". Harap anda semua terhibur membacanya.
Hahaahahahh.
Aku bosan. Tak dapat tidur. Jaadi aku karang la fiksyen ini. Mana tau nanti aku tidur dapat lalui perkara tu, tau2 bangun, meleleh air mata (bukan air lain tau!!) sebab kesedihan yg dirasai kerana putus cinta (Sedih ke?), walaupun ianya fiksyen belaka.

Being silly is what I am really good at. Ok.

Salam ceria dari saya, sehingga bertemu lagi di lain waktu.
tata



-entri lama ditulis di sebuah blog lain pada 21Mac2007-

Monday, April 4, 2011

LOMO




so these photos are just some rough attempt of photoshop rendition for LOMO effect. although i agree that this photoshopping effects still nothing compare to real lomo effect using lomo cam.
i fall in love with LOMO, tapi takda duit lak kan nak beli. nanti dah beli kamera, kena beli filem plak. pastu nak fikir pasal bayar develop negatif film plak.

so kalau ada yang tertanya-tanya nak kasi present apa birthday aku nanti, well, sila-silalah jenguk kedai yg menjual kamera LOMO berhampiran anda :P


Saturday, April 2, 2011

busted on fb

sorry for the small picture. i don't know how to make it bigger.
a friend just ajak me go clubbing, on my status, right after my mom's comment. convenient, eh?

fyi, i never go clubbing in bandung!!! this was my friend's idea of April Fool prank, i guess. lol