Sunday, February 27, 2011

photon, photophobia, photography, photographer, phototaxis


i found ini di sini. saya rasa itu lulz.
saya tidak tahu ini hasil karya siapa, jadi tidak dapat menuliskan kredit.

true enough. dulu aku pernah tulis status di fb.
"baru beli dslr, dah declare diri sendiri fotografer. macam tu aku nak beli stetoskop la, terus declare diri sendiri doktor?"

terus byk yg butthurt comment macam2, termasuk akak dan adik aku sendiri =P

overpriced camera tak jamin pun gambar kaw amek jadi cantek deknon.
akak n adik aku tu, abis hunting, balik umah photoshop photoscape segala. aku cuma mampu lol.
aku brani declare, aku amek gambar pakai compact camera, gambar aku SOOC (str8 out of camera) untouched, unedited pun masi cantek dari kebanyakan gambar dorang =P

waktu aku di Manila hari tu, aku sempat berkenalan dengan satu abang/pakcik (aku tak sure nak tulis apa) dari Hong Kong.
dari hasil perbualan kami (ayat layak dapat A1 BM SPM), saya dapat tahu kalau dia organize volunteer-works of doctors and nurses from HK at this one slum dekat Chinese Cemetery, Manila.
he done lots of volunteer works around the world. Iran, Afghanistan, dan lain-lain.
waktu yang sama, dia ni fotografer, dan aktif dalam 'documentary photography'.


gambar-gambar yang beliau tangkap ketika di Manila boleh dilihat dibawah kategori Under the Heaven.

kalau aku lah personally, tengok gambar-gambar yang beliau ambil tak buat aku kagum dengan kecantikan gambar-gambar tersebut (sebab tiada yang cantik tentang kesusahan dan kemiskinan orang lain yang dipaparkan dalam gambar-gambar tersebut), tapi betul-betul membuatkan aku tersentuh secara emosi.

dia kata "these photos are not beautiful. these photos are, well, sensitive".



camera is physics.
photography is art.












9 comments:

Al-Rashid Zulkefli said...

ada button "LIKE" ?
hohoho!

oranglidi said...

yeah!!! aku sokong 100peratus.

biasa la org skng.. ada kamera mahal2 tapi last2 edit. ape barang.. x original la kan?

aku kamera vga je. hehehe.

oranglidi said...

ohya, ak dah bukak chun wai photo tu. memang lawa gmbar2 die

oranglidi said...

[tapi ko mngkin trsilap link kan fesbuk kat situ . hehe.]

ruffey said...

oranglidi,
wa ok sket kot, up lagi, compact digital camera je, sbb wa pun, suka amek gambar XD
alamak! aku tak prasan pun pasal salah link tu. nasib tak terlink porn hahaahahaha. thanx weh. akan segera diganti ^_^

oranglidi said...

hahaha. aku pn pkai digicam sbnanye. tp x pndai sgt. ko tlah mmberi idea utk entri aku. haha

penAntian said...

Salam, mula2 tertarik nak baca blog ini sbb tertarik dengan tuan punya blog. Tapi ternyata mmg blog ini mmg best utk dibaca. Sangat jujur. Love it dan akan terus membaca. :)

ruffey said...

penAntian, ha? tertarik dgn tuan punya blog? aku ada admirer? wow. sukar dipercayai. hehe.
:D
terima kasih utk komen anda =) saya hargai. =)

penAntian said...

Bila baca post about Manila, tertarik pula untuk pergi melawat Manila. Hehe ;)