Saturday, January 22, 2011

disturbia


disclaimer: this entry is very disturbing, at least i think so.

ini satu kisah di tahun 2003.

jadi, dulu di sekolah, saya rajin ke perpustakaan awam labuan untuk meminjam bahan bacaan untuk saya baca ketika kebosanan dengan pengajaran cikgu di depan kelas.


dengan kedudukan saya di kelas seperti ini (baik kedudukan kerusi, maupun kedudukan ranking, tetap tercorot), memudahkan saya untuk lebih giat dan rajin membaca novel-novel ketika cikgu mengajar di depan kelas. saya amat suka baca bovel karangan Christopher Pike. beliau menulis cerita-cerita mengarut. tentang misteri, pembunuhan, dan lain-lain. saya rasa saya cool, sebab kawan2 saya yg laen baca novel cinta? euw! jiwang! tgk saya, baca ttg mystery. kerana mungkin saya penuh misteri orgnya? errr...

korang nampak jarak meja saya dan org depan saya? memang sgt jauh. siap boleh main lompat getah kat sana. men lari2 pun buleh.

u are what u read (anonymous, 1127 BC). saya pun terpengaruh dengan cerita-cerita yang saya baca. saya mula menulis. tentang pembunuhan. jalan cerita sangat mudah. tentang seorang pelajar saiko yg bertambah saiko kerana cikgu disiplin yg mengsaikokan org lain. dek kerna tak tahan, cikgu disiplin tadi dibunuh, mayat dikerat2, dan ditanam kat belakang makmal. tapi akhirnya kantoi, sbb bila mayat cikgu tu ditemukan, dia tgh menggenggam cincin budak saiko tuh yg sempat direnggut nya. amacam?

btw, time aku tulis cer tuh, aku tgh pikirkan ttg sorang cikgu ni yg menyakitkan hati. tapi aku bukanlah budak saiko itu.
ke aku?

to be continue

Friday, January 14, 2011

aku menangis?

abaikan dulu tentang maher zain.
aku tak dengar pun lagu dia.

sekarang aku rotation dept. of pediatrics.
byk2 department, aku paling enjoy yg satu ini, regardless byk org meng-analogi-kan dept. ini sbg neraka clinical students.
katanya para doktor residen sangat evil. apa lagi konsultan.

i loike kids, tapi i bukanlah pedophile okeh.
tapi ada gak some kids yg aku sgt tak suka. annoying, + parents dorang yg fussy.

aku nak cer ttg benda2 yg aku rasa best.
hari tu ada sorang dak kecik ni, mungkin umur setahun lebih. pakcik makcik dia bawak la pi emergency unit, nak cek nephew dia yg demam tu. then, aku dukung ar baby tu utk memudahkan di periksa doktor. doktor tu kata takda apa yg perlu dirisaukan, dan bagi ubat kat baby tu, dan boleh pulang.
tau tak? baby tu nangis tak mau lepas kan aku, time makcik dia nak ambek dia dari aku.
walhal itu 1st time kowt aku jumpa dia. haha. oh, dan ini adalah kali ke 3 budak kecik aku tak kenal, tapi tak mau aku lepas mereka ^_^

aku jugak sgt suka budak2 yg sgt pandai. it is so obvious a kid is clever when u meet 1. when i was in the ward for practical purpose on one saturday, i examine this one kid, named Hafiz (bukan nama sebenar), 9 years old.
i ask him if he have any complaints that time, he said everything was fine, only he felt pain of his left ears.
he ask me whether it is because he drank while he was lying on his bed at night.
i ask him "why u say (think) like that?"
he told me "may be is it because the water entering the ear causing the pain?"
i test him pulok "ooh? how can? is there any orifice that connect your pharynx/throat to your ears?"
he answer me without hesitate "kan itu ada yg namanya estachian tube?"

it was so surprising, for a little kid like that can think that far. and what he was saying was really make sense, and its a possibility too ^_^ but the water doesn't cause the pain directly. if the fluid enter the middle ear contains microbes, it might cause infection though, known as otitis media.

he ask me lots of questions which i never mind answering them. ^_^ he ask me why i need to check his blood pressure, what's the instrument (sphygmomanometer), and what is the purpose of stethoscope. i simply put my stethoscope on him, and let he listen to his own heartbeat. he was smiling then.

u see, as a clinical student, we don't really have much responsibility upon patients. we aren't the ones who prescribe them anything, or have any decision-making authority. our only responsibility is to learn. but i loike to go to the ward, just to check him. asking how he was doing, etc etc. one time i ask him what was his ambition. he want to become a police. i ask him why don't he become a doctor. he said it way too much examinations to become a doctor. i laugh. true enough. XD

a bit about his condition. he was diagnosed as $$#$%# (censored XD). its a disease that cause inflammation of the blood vessels, which might cause the blood to leak out from the vessels. most of textbooks telling that this condition having good prognosis, which mean the morbidity and mortality rate of this disease is very low.

alasan utama kenapa aku sangat suka budak-budak kecik macam ni yg pandai, aku melihat harapan pada mereka. mereka adalah harapan yang baik di masa hadapan. susah aku nak explain, tp serius aku memang fikir macam ni.
budak-budak yang dari kecil mempunyai kemahiran 'reasoning' yg bagus, adalah org-org yg pandai, menurut aku. aku pernah jumpa budak usia 5 tahun, dengan penyakit nephrotic syndrome. aku saja borak dgn budak tu. aku tanya penyakit apa, dia jawab penyakit ginjal. aku tanya apa nama ubat yg diberikan, dia jawab "methylprednisone". sangat hebat, sbb org dewasa skrg pun belum tentu dpt menyebut nama ubat yg dorg makan. then aku tanya, kalau kena suntik, nangis tak? dia jawab "tak apa, kalau tak kena suntik, susah la nak sembuh".

tapi ada jugak budak 5 tahun aku pernah jumpa. aku baru berdiri di tepi, dia dah tampar2 nenek dia nangis2, "tak mau suntik! tak mau suntik!" bila aku kata aku takda bawak injection pun. dia tetap nangis. budak macam ni tak boleh 'reasoning' dgn baik. lepas tu aku dgr, nenek dia ugut anak dia, kalau budak tu tak nak brenti nangis, nanti nenek dia hantar dia tempat mak dia. aku rasa, mesti mak budak tu jahat. mengancam budak2 adalah perkara salah besar dalam mendidik anak2 ye, kawan-kawan. igtkan itu! XD

apa lagi budak macam Hafiz tu, bukan setakat reasoning yang baik, tapi dia leh fikir sgt jauh dgn facts dan knowledges yg dia ada.
sangat intriguing, bila dia dewasa nanti, dia akan jadi orang seperti apa =)

satu hari, kawan aku kasi tau aku "malam tadi time aku shift kat emergency, Hafiz kena bawak pi operation theater emergency, sebab ada komplikasi gastrointestinal. tak tau la perdarahan ke apa, tapi budak tu ada gejala 'shock' (bila tissue tubuh tidak menerima blood perfusion dgn baik, selalunya disebabkan oleh perdarahan). aku sangat terkejut. sbb komplikasi boleh terjadi pada penyakit dia, tapi jarang. lagipun, aku dah jadi sayang dengan budak tu.
kawan aku pun suka budak tu. kawan aku kata budak tu sgt tenang, waktu prep utk operasi.
dia diam, tak nangis. dia tanya kawan aku, sakit tak nanti kalau dibedah. dia sedar tak nanti kalau dibedah. dia tetap tenang.

semalam time aku borak dgn kawan aku tu, dia cakap kat aku. "eh raf, aku lupa nak kasitau kau. kau igt tak Hafiz?"
"ye, kenapa?"
"dia dah meninggal dunia..."

...





Tuesday, January 11, 2011

short thought

walaupun saya mendengar lagu-lagu seperti lagu Lady Gaga - Lovegame dengan lirik yang membicarakan tentang seks bebas, atau lagu Like a G6 oleh Far East Movement dengan lirik tentang arak, mabuk, dan clubbing, bukan bermaksud saya pengamal itu semua.

p/s- this is just a prologue to an entry that i plan to do later, about fangirlism and MaherZain. until then


Saturday, January 8, 2011