Friday, November 18, 2011

ukulele bernada sumbang

siang terik mentari
duduk menanti dalam kegerahan
karenah pak supir menguji kesabaran
mampir si anak kecil di muka pintu angkot itu
bersama harapan, dan ukulele bernada sumbang

berkematu jemari si anak kecil itu
mulai memetik ukulele memainkan sebuah lagu
lagu kisah derita hidup manusia
lagu kisah derita hidup dia...

Saturday, November 12, 2011

beri duka waktu, kawan

hati yang sedang berduka itu
hati yang sedang terseksa
sakit yang hanya kau bisa merasakan
sakit yang kau harap tak pernah ada

biar orang kata apa
tak juga mampu redakannya
jiwa yang sedang gundah
berkecamuk rasa hati

namun kawan, itu semua tak kekal lama
beri duka waktu kawan, kerna ia hanya sementara
kerna bila kau tersedar suatu saat nanti
kau tidak bersendiri

sampai nanti, kau akan tersenyum kembali

;-)

Tuesday, November 8, 2011

bila terlalu banyak masa terluang, and i like it


best bila jadi penganggur sementara nih. banyak benda boleh buat. experiments.

gambar di atas ni merupakan emblem universitas aku, Universitas Padjadjaran. emblem tersebut adalah pin alumni, dan background tu adalah sampul sijil ijazah aku.

gambar ni di ambil dengan compact digital camera Nikon Coolpix.
exposure -1.00
ISO 80
Macro On
lighting pakai table lamp je.
tidak di edit, straight out of camera



Thursday, November 3, 2011

random message

i check my fb inbox this morning, and there is this 1 message from someone i didn't know write

"Hai
You're a good writer :) I stumble your note on Malaysia-Indonesia relationship while browsing the FB notes.

Teruskan menulis. Siapa tahu mungkin suatu hari nanti kamu boleh jadi seorang pengarang..kolumnis..? :) All the best!"

dan saya sgt hepi! mungkin kalau ada rezeki memang tertarik untuk menulis secara serius. dari dulu my sis offer me to try write anything for any magazine of DBP, since she works there, and she thinks that some of my writing is good, tapi sampai skrg tak buat2 lagi.

mungkin nantiii :D

Monday, October 31, 2011

ok-lah

ekceli, i am done with med-school! yeay for me XD

skrg tinggal tunggu sidang nilai akhir. harap2 takda masalah. then, angkat sumpah.

for the meanwhile, i am sangat grateful, akhirnya selesai jugak. 6 bulan terakhir, banyak duka yang dilalui. kalau suka plak, i hardly can recall any of it.

but y shud i recall any bad memories, while bright-future wait for me ahead? aiseh yakin je kan bright future. hehe

saye consider Miri untuk bekerja nanti. mcm a nice place to live jer. awal2 plan nak apply lembah klang, tapi, lifestyle of kl doesn't suit me.

for now, saye nak bercuti dulu. jadi penganggur. carik ilham. carik calon teman hidup. cewah :P

Saturday, October 29, 2011

after so long...

now i'm back baby!

lama tak update, sorry sebab sibuk sangat.

sibuk planning my wedding.

urus senarai tamu. tema wedding. food. pelamin.

sakit kepala weh!

ok gurau.

until then

Monday, September 5, 2011

little things that are extremely important to happiness.

Hostel-Life part#2

#4 teacher announcing that he or she need to go and won't be able to attend the class. meeting ke, kursus ke, apa2pun ta pe. wonderful!

#5 teacher forget to ask to pass up homework. wonderful!

#6 rase sangat lapar. lari ke dewan makan selesai dari kelas. among the first to reach dewan makan. do not need to queue up. tak sanggup dowh nak baris panjang2. wonderful!

#7 budget tidur kejap abis dari dewan makan, tapi terlajak tidur. terlepas prep petang. tiada checking oleh warden. wonderful!

#8 akak dewan makan baik hati. dia bagi extra chicken. wonderful!





Sunday, September 4, 2011

little things that are extremely important to happiness.

Hostel-Life

#1 waking up in the morning and u don't have to queue up waiting for your turn to take a shower. wonderful.

#2 dining hall preparing nasi goreng and sausage for breakfast instead of telur setengah masak. wonderful.

#3 asking around for answers of yesterday homeworks before class even started. a friend help u with answers. wonderful.

nanti sambung lagi. :P

Tuesday, August 16, 2011

raksasa sukma lapah jiwanya
megah juara megak sifatnya
meluluh sisa yang ada
mengurai debu nista

jiwa tersisa jiwa merana
gejolak nista celaka
lara rasa hidup tiada guna?
kerna raksasa tercela

kelam menjadi hitam
sunyi menjadi sepi
harapan menjadi kekecewaan
riang menjadi derita

melolong terpekik dia
tak tercapai gapai tangan
terbiar hanyut dia
lemas di lautan sedan



Wednesday, August 10, 2011

ta bole tahan

all the optimism in myself, gone.

for the 2nd time in the last 6 years, and it's really near the finish line (about 10 weeks to go),
i am burn out, and depressed.
and having this funny thought of entering medical school was a wrong decision, 6 years ago.
i know it's sound like i am so disgraceful, but most of the time nowadays, i feel ta bole tahan.

there's just so much things seems like i can't handle right now.

although i know i've been in worse condition.

i don't know if i could survive this...

but i need to survive this...

friends, i need your prayers...

:-(


some of u guys might have access to http://www.susu-basi.blogspot.com/
kindly check it out


Tuesday, August 2, 2011

Perpustakaan oh Perpustakaan

pada satu malam, aku lepak dengan kawan kepada kawan aku. dorang kenal waktu belajar bersama, di Korea.

banyak yang diborakkan. sampai satu topik keluar. yakni perpustakaan.

kami membandingkan 3 negara dan menghubungkannya dengan perpustakaan.

kalau secara rank, dari negara termaju sampai kurang maju : Korea, Malaysia, Indonesia.


Perpustakaan tempat aku belajar di indonesia mempunyai jadwal buka yang sangat pelik.
buka office-hour. 08.00-12.00. 13.00-15.00.
jam 12.00-13.00 tutup.
dan, boleh kata jadwal sehari-hari aku penuh, kecuali jam jam 12.00-13.00. sekarang korang cakap, bila aku boleh pergi perpustakaan??

perpustakaan di universiti di malaysia rata2 buka sampai jam10.00-11.00 malam.

perpustakaan di universiti di korea buka 24 jam.

perpustakaan buka berdasarkan keperluan pelajar. di korea mereka sanggup buka 24jam...
kalau tiada pelajar mahu ke perpustakaan jam 2.00 pagi, takkanlah mereka buka 24 jam ye tak?

waktu buka perpustakaan mungkin menggambarkan sikap dalam pencarian ilmu di kalangan pelajar ;-)




Sunday, June 26, 2011

bangku itu


isnin lepas aku lepak klinik TBC, di klinik desa sebuah daerah kat bandung ni.
nurse yang bertanggungjawab di klinik ni adalah Ibu I. orgnya sgt baik. tetap bersabar dgn karenah pesakit. (unlike me yg kadang emosi tak stabil)
she treats patients equally. with compassion, kasih sayang, serta cinta (wow ayat!)

TBC @ tuberculosis ni satu penyakit yg org takut. even aku sendiri. once kalo kena, sakit nak berubat. tempoh pengubatan, 6 bulan. jumlah ubat yg dimakan? aku malas nak kira. hoho.
untuk 8 minggu pertama, perlu makan 4 jenis ubat, setiap hari. untuk 16 minggu seterusnya perlu makan 2 jenis ubat, 3 hari seminggu.

tujuan byk jenis ubat dan lama ini adalah utk memastikan semua kuman Mycobacterium tuberculosis mati, dan tak develop resistant terhadap antibiotic. sbb kalau resistant developed, takde ubat la jawabnya...

berbalik kepada bangku di atas, Ibu I ceritalah kat aku. dengan ruang serta fasiliti yang serba terbatas, ada jugak pesakit yg bermurah hati untuk membina sebuah bangku untuk ruang klinik tu, supaya org2 tak perlu berdiri sementara menunggu giliran.
itu sebagai something utk dikenang oleh klinik tu la dan perawat Ibu I yg baik hati itu... sebab pengubatan TB adalah percuma. dan pesakit tu tak mampu lah utk memberi benda lain sebagai tunjuk rasa terima kasih.
yang hebatnya, apa yg pesakit tu berikan adalah sesuatu yg diperlukan di klinik tu...
orang2 tak perlu lagi berdiri menanti.
memang sangat bermanfaat.

bangku tersebut menjadi wakaf... amal pahala yang akan terus berjalan selagi mendatangkan kebaikan kepada orang ramai...

kerana pesakit yang baik hati itu telah meninggal dunia kerana komplikasi dari penyakit TB beliau...

sebuah bangku yang mengingatkan aku untuk menghargai orang lain...
sebuah bangku yang mengingatkan aku siapa pun mempunyai peluang untuk berbuat kebaikan, walau dengan keterbatasan harta serta kesihatan...



Friday, June 24, 2011

tips belajar

entah macam mana, dalam kenderaan umum tadi pagi sambil melewati sawah padi, kereta kuda, kilang, motor, debu, sampah sarap, pepohonan, bukit bukau, gunung ganang, boleh terkeluar cerita tips belajar.

sebab beberapa hari lalu aku diminta untuk kongsi tips belajar aku di depan kurang lebih 100 orang pelajar sekolah menengah, mau aku tak ternganga. katanya tips macamana belajar sampai boleh belajar medik.

please, jangan tanya aku.

sebab aku tiada tips seperti pelajar cemerlang lain, sebab aku bukan pelajar cemerlang. XD

kalau kau tanya macamana aku belajar untuk menengah rendah dulu, sampai boleh dapat 7A1B (B agama islam, sungguh tak diduga. maksud aku, aku sendiri tak duga boleh score 7A1B, sbb ujian slalu aku A cuma M3, dengan Geografi sahaje)

dan aku tak pernah belajar kat rumah rasanya. pagi bangun, bekfast, tengok katun kat astro, Akazukin Chacha time tu. pastu ttgk drama kantonis, pastu siap pi skolah, sbb aku skolah petang. balik umah, mandi, pi ngaji, balik ngaji tgk drama kantonis lg, pastu tidur. buku rujukan ayah aku beli pun aku jarang baca. sampai form 3 baru aku tau, ayah aku belikan buku rujukan Pelangi KH - ERT, sedangkan sekolah aku cuma ada KMT. dan barulah aku tau rupanya KH itu elektif dia ada sangat banyak. aku igt KH tu cuma 1 je.

masuk asrama, belajar barulah mula teratur sikit.
time prep petang atau malam, kerja aku adalah merayau dari kelas ke kelas. bersosial. bertukar cerita dan isi fikiran. wow ayat! padahal bergosip saje pun. haha.
aku jarang lepak kat kelas sendiri. aku cam na leh tersesat masuk kelas depan, tergolong dalam 25 pelajar kelas depan, sedangkan rank aku time form 4 adalah 35. aku jumpa penolong kanan beb, mintak tukau kelas, aku tak sanggup berada dlm kelas depan, sbb org kate suasana nya spt kuburan kalau prep. masing2 sibuk menelaah. takda yg riuh rendah. aku tak sanggup berada dlm kelas spt itu T_T
sampai ada kawan aku kata"apa yg ko takut sgt masuk kelas 5Sarjana ni raf, bukan kami makan orang pun?" hehe.
ofkoz la permohonan aku tak diterima kan. tetap aku dlm kelas tu. menurut penolong kanan, aku sorted dlm kelas tu based utk subjek sains aku, bukan overall, walaupun BM aku hampir gagal time form 4.

time asrama ni, selain belajar dlm kelas, aku biasanya belajar dari jam 5.00 petang setelah riadah, sampai azan mahgrib sekitar 6.30 petang. aku akan berada di classroom sendiri time tu. aku suka menyendiri kot.
itu lah waktu aku gunakan untuk belajar.
dengan hari sabtu petang, dengan ahad pagi. time tu carik aku di classroom, mesti ada punya.
cuma org tak nampak aku belajar, maka keluarlah statement "raf tu tak belajar pun, tapi pandai".

dude, there's no such thing as tak belajar tapi pandai.

bila org tanya camna time aku skolah doktor ni belajar, lagi lah aku xdpt explen.
aku takde jadwal belajar. cuma dlm sehari target aku paling utama, tidur paling lewat jam 9.00 malam. tapi bukan bangun pagi gila utk belajar. tak. aku tetap bangun around 5am.
aku kena dapat tidur yang cukup, barulah aku tak cranky. kalo tak, sumua org aku nak amuk.
biasanya aku pulang sampai bilik jam 4.00, terus urus diri, baca buku sampai maghrib, then sambung baca lagi, then isyak, after that barulah aku berhibur. tengok tv ke, baca novel ke, atau baca textbook out of topic yang dibahas (dikira berhibur gak). baca dgn relax je, cam baca majalah, baca artikel. itu lah part paling menarik. sebab baca dengan curiosity, bukan baca sebab terpaksa because of requirement, so facts retained better.

then jam dah 9.00? offlight, tidur.

dan hasilnya, aku bukan la pelajar cemerlang, aku cuma biasa2, tapi aku rasa mencukupi untuk aku.

kesimpulan utk yg masih belajar? tak yah la terikut2 cara orang lain. buat cara sendiri yang paling menurut kau, seswai dgn jiwa kau. kalau ko rasa tak belajar adalah yg paling seswai, silakan :P

Tuesday, June 14, 2011

lagu aku suka

terima kasih kepada oranglidi atas tunjuk ajar beliau, dapatlah saya add fb badge di blog ini ^_^

aku saja nak share my feveret.

1. aku tgh gila dgr lagu Sitti, artis filipina ni. genre dia bossanova. memang santai je dengar. best




2. yg ini artis Malaysia. rasanya masih indie. nak carik album dia sikit punya susah. nama beliau Reza Salleh. memang aku rasa artis kotemporari lelaki terbaik malaysia setakat ini.






kalau korang sayang aku, korang kena dgr semua lagu kat atas ni ^_^

dan, support industri muzik kita, utk Reza Salleh itu, sgt worth it beli album dia yg original.

Monday, June 13, 2011

halo halo

wuiseh... tak pernah2 aku tinggalkan blog ni sampai sepurnama lebih lamanya.

ape nak wat, dugaan besar aku lalui beberapa minggu lalu.

cam tu lah kalo putus cinta...


haha. tapi bukan aku. bukan bukan. bukan pasal putus cinta.

erm. susah nak explen.

aku nak menaip something malam ni, tp rasa letih lak.

sok lusa lah plak.

ko suggest la apa aku patut update k :)

oh ye. aku tak reti letak badge facebook.

kalau ko rase nak add aku, sila lah ko search fb nama Raf Smoochie. sertakan msg kalo ko kenal aku kat blog k :)

Wednesday, May 11, 2011

abortion


XD
idea ini tidaklah original. aku pernah nampak this drawing on a t-shirt when i was in Manila back then. can't find any similar drawing, so i decide to roughly re-draw this again using paintbrush. hehe

Friday, May 6, 2011

year '76 camera turn out to be just fine, and am happy about it ^_^



hari tu aku ade beli satu kamera lama, Ricoh 500GX, tahun 1976. tak ramai org maen kamera analog lagi skrg ni, even dengan kamera hp pun boleh tangkap gambar kualiti macam DSLR kan skrg ni. hehe.

so aku maen la kamera usang ni. first time tgk, agak excited. kurang lebih kamera ayah aku yang aku pernah rosakkan time umur 3 tahun. aku rasalah. :P macam aku curious time kecik2, aku bukak kamera tu, kuarkan filem dlm kamera tu. filem tu tgh tunggu dicuci. rosak semua gambar.

lepas tu masalah nak mencari filem analog plak. sayang sungguh, dah tak banyak diproduksi. padahal ada nilai sentimental. akhirnya aku dpt lah beli filem 36 ASA 200. oh ye, kamera ni tak pakai bateri. semua manual. i like! so takde flash. ade pun extension. tapi takpa, aku maen outdoor shoot je.

bila nak masukkan filem tu, teringat plak kenangan time skolah dulu. form 5 (asrama), tahun 2003. cam digital tak femes lagi. atau femes, tapi belum mampu. kat skolah dulu, rajin mengambil gambar. beli filem, masukkan filem dalam kamera.
lepas tu hanya memilih 'moment' yang betul2 dirasakan bernilai untuk diabadikan pada sebuah gambar. ye lah, dah la filem tak murah mana (untuk budget seorang budak sekolah ok), nak cuci lagi satu hal. so takdelah shoot sembarangan macam orang sekarang dengan kamera digital.

lepas tu, kamera tu simpan, dan dipakai lagi sampai la roll filem tu habis. memang saving jugak la. hehe bila dah sampai the last shoot je, rasa tak sabar nak cuci filem tu. tapi kena tunggu outing plak.
bila jumpa kawan2 yg merasakan aku shoot gambar mereka, mereka sentiasa tanya pasal gambar dah cuci belum.
bila dah siap cuci, semua berebut nak tengok gambar2 tu ^_^
memang excited. lepas tu filem pun dibelek-belek, nak cuci extra gambar yang berkenan.

so perkara paling menarik main analog ni, excitement and joy of it lah.

kalau cam skrg, gampang je (gampang perkataan Indonesia, bermaksud mudah). kalau kau rasa gambar kau ambil tak indah dengan kamera digital tu, delete je. pastu boleh tacap dgn photoshop.

bila filem dah abis, tiba masa untuk cuci. memang sgt excited! perasaan tak sabar tunggu hasil tu memang menarik. terakhir aku rasa cam ni tahun 2003 lah.
tapi tak la secepat dulu kalau nak cuci filem analog ni, sebab dorg kedai gambar kena kumpul jugak filem2 dari org lain, so cuci sekali harung je. sebab dah jarang org cuci filem analog.

so aku pun menantilah dengan sabar selama 2 hari. dan ini hasilnya. gambar tak berapa clear kerana tidak di-scan, tapi gambar2 ni aku tangkap lagi dengan kamera digital supaya leh upload ke komputer =)
tapi real punya clear lah.








kamera ni agak 'bocor' cahaya, jadi ada 'color distortion'. tapi aku rasa menarik. sebab kalau nak gambar yang mulus, aku ade je digicam nikon coolpix yang aku rasa mencukupi buat masa ni sebagai seorang yang suka ambil gambar, tapi bukan photographer.

next target, LOMO! =)

Tuesday, May 3, 2011

cuti tanpa apa-apa

oh ye, did i told u guys that i passed all the exams of academic requirement? (cerita 2minggu yang lalu) that's right beb, no more exam! tapi sebab syarat kat sini kena posting district hospitals for 5 months (some said 6, still unclear) sebelum boleh grad, so belum lah waktunya untuk aku grad, walaupun dah takda exam.

ade kawan yang menangis kegembiraan waktu keputusan diumumkan, ade jugak yg menangis sedih kerana gagal ujian.

saya gembira sebab lulus, saya gembira sebab tak perlu mengulang, saya gembira kerana doa-doa mereka yang mendoakan saya dimakbulkan :-)

sampai sekarang masih ingat pesan kawan waktu satu kali memang down habis sampai malas belajar "kau belajar je dulu raf, kalau lulus, alhamdulillah, kalau gagal, sekurang-kurangnya kau tak rugi dengan ilmu yang kau ada tu, ilmu tu insyaAllah tetap bermanfaat."


ok, sebab dah takda exam, dan ada 2 minggu free sebelum posting district hospitals, aku sangat-sangat free. tapi tak balik cuti kan. hurm. nak wat camne, fakulti ni suka buat lawak. dlm 2 minggu cuti ni, dia ambik hari tgh2 dlm 2 minggu ni utk buat briefing. so takdapatla nak enjoy cuti 2 minggu kat Malaysia.

so, dah beberapa hari aku explore tpt yg aku tak nah pergi, walaupun dah lama kat sini. simply naik public transport, tgk where the bus route ended up. pastu naik lagi yg len. fun sbnrnya, rasa cam backpacker plak hehe. dan makan, jgn cerita la. aku rasa aku dah agak comel skrg ni. :p

kalau aku kat bilik, tgk DVD, main game, main game lagi. tapi takpe, bila lagi ade time mcm ni, mcm tak yah fikir apa2.

oh ye, tetiba ada beberapa org baru terjelajah blog aku yg aku tak pernah promote ni kan. salam kenal buat korang semua.

i have met several great people on the blogosphere, macam oranglidi, azie, jenny, sheryzan, adam, kak liana, dan lain-lain yang tak tersebutkan nama mereka. kenal kat blog/fb. tapi memang best kawan dgn mereka :-)

so aku harap, aku dapatlah kenal lebih byk org lagi. memang kenal punya, bukan sekadar add tapi tak kenal kan? ^_^

so, hari ni aku plan nak lepak bilik je, baru beli 5 dvd smlm. game pun tak habis main lagi. XD

Monday, May 2, 2011

ayam goreng?

***
sendiri di sudut restoran itu, dia menikmati ayam goreng yang baru dipesannya sambil menaip sesuatu pada smart-phonenya. mungkin dia orang kaya. mungkin saja, kerana orang miskin tak mungkin mampu untuk menikmati ayam goreng disitu, apa lagi memiliki smart-phone dengan logo buah apel yang telah dimakan sedikit itu. setelah beberapa waktu, dia pun meninggalkan restoran itu

***
meja di sudut restoran itu baru saja ditinggalkan oleh pelanggan tadi. kini tiba waktu untuk dia melakukan kerja rutinnya di restoran itu. pinggan kotor dibawa ke tempat cucian, gelas kertas terpakai dibuang ke tong sampah, dan meja dibersihkannya untuk ditempati oleh pelanggan seterusnya. dari 3 ketul potongan ayam goreng yang dipesan, hanya kurang lebih 1 1/2 yang dimakan. sayang sekali. mungkin tidak apa bagi mereka yang kaya. mungkin. kalau lapar, beli lagi. kalau dah tak mahu makan, buang atau tinggalkan saja. yang penting mungkin bagi yang kaya, mereka bayar untuk itu semua. kalau besok ingin makan, datang saja lagi ke restoran itu. duit bukan masalah bagi mereka orang kaya, yang mungkin saja tak pernah merasa kelaparan.

dia dengan hati-hati mengasingkan potongan ayam yang masih boleh dimakan. disimpannya di dalam sebuah bekas. bekas-bekas berisi sisa makanan para pelanggan, namun masih layak untuk dimakan. seperti hari-hari lainnya, bekas-bekas itu tak pernah kosong, sentiasa saja berisi penuh. dia sengaja melakukan ini semua, walaupun tak termasuk dalam deskripsi pekerjaannya. kebiasaan, sisa-sisa makanan ini dibuang saja sebelum pinggan-pinggan kotor tadi dicuci. tapi alangkah sayangnya...

***
malam itu, seorang lelaki tua menunggu di belakang restoran ayam goreng itu. miskin orangnya. bekerja sebagai pengumpul barang-barang yang boleh dikitar semula. namun dia tak kisah itu semua. yang penting dia masih dapat hidup dengan usahanya sendiri. dan dapat memberikan kebahagiaan kepada orang lain, itulah yang terpenting baginya...
akhirnya pekerja restoran ayam goreng itu keluar untuk menemuinya, sambil membawa beberapa bekas berisi sisa-sisa makanan yang masih layak untuk dimakan tadi. dia menerima dengan senyuman, mungkin kerana gembira dan senang hati. pekerja restoran tadi pun tersenyum sama. senang hati melihat si tua tersenyum. bertukar ucapan terima kasih, dia pun berlalu pergi...

***
di lorong gelap dan kotor itu, kawanan budak jalanan sedang bermain kejar-kejaran, sementara menanti sesuatu. mereka tetap ceria, walau hidup seperti tak bermurah hati kepada mereka. duit? mereka memang miskin, tapi bukan jiwa mereka. mereka tak meminta banyak. yang penting dapat meneruskan hidup, walau kadang sukar untuk di mengerti. makan, pakaian, seadanya.
mereka tiba-tiba berlari ke arah yang sama, sambil ketawa gembira, ada yang menjerit juga. yang ditunggu telah tiba. si tua miskin dengan bekas-bekas berisi sisa makanan tadi. mereka duduk bersama di bawah cahaya lampu jalan di lorong itu, sambil menikmati bersama ayam goreng tadi... itulah nikmat bagi mereka. mereka tetap bersyukur, kerana mereka mengenal erti lapar, dan kemiskinan...
***

ini bukan cerita aku. kawan aku ceritakan kat aku over a lunch pasal ni. dia kata dia pernah tgk satu short movie dari filipina tentang cerita ni, dan mendapat anugerah filem ke2 terbaik dalam festival filem apa ntah. cerita dia mudah, tapi banyak perkara boleh belajar dari cerita ni. aku tak tau tajuk dia apa, so tak dapat bagi reference. kalau ada yang tau, share lah dgn aku :-)


Monday, April 25, 2011

back to basic


baru beli kamera lama Ricoh500GX tahun 1976. i am happy ^_^

Wednesday, April 20, 2011

trolling the mom


aku tak paham, tapi aku rasa mom aku makin lama makin terpengaruh dengan arus globalisasi.

boleh-boleh dia bagi semangat kat facebook aku sebab aku ujian, dia tulis "caiyok caiyok!" hahah. tak lama lagi pandai la dia tulis "aja aja fighting", "ganbatte", "syabas bette", "Terbaik dari ladang", etc etc.

ni ada satu link video, one of my mom's fav song. so i guess i just try trolling her XDDD

heheheeheheheheheheheheheheheehehehehehehehehehehehe

Sunday, April 10, 2011

personal view

aku nak ulas sikit pasal politik kat malaysia.

skrg obviously BN cuak dengan PR di Sarawak.
salah siapa jugak, kalau bukan salah Taib, i think.

we, or most people of Sabah and Sarawak, dari dulu sampai last season (macam drama bersiri) of general election, bergantung dengan BN may be because of several reasons. menurut pemahaman most people of these 2 lovely lands,

1. kononnya kemerdekaan Tanah Melayu adalah perjuangan komponen BN. ini satu point besar yang dilihat oleh deols, krn deols rasa memang BN boleh buat perubahan.
2. semenanjung relatif maju banding these 2 lovely lands, dan selama ni BN yang berkuasa kat sana. so hoping that BN will do the same to these 2 lovely lands, deols pun vote for BN.

tapi sampai skrg, erm. tapi yg aku tau, masih byk kawasan kat these 2 lovely lands bermasalah dengan bekalan air bersih dan elektrik. irony, these 2 lovely places adalah among the richest states in malaysia, in term of sumber alam la. so, kekayaan alam2 tu sapa buat apa sebenarnya?

aku tak tau la actually situasi sebenar di sabah dan sarawak, sebab aku tinggal di labuan.

cuma, kepercayaan dan kesetiaan most people of Sarawak dah mula punah musnah, dek kerana terbongkarnya kejahatan Taib selama menjadi CM di Sarawak. so, deols rasa tertipu la. bila deols rasa tertipu, they want changes. so, they are going for alternatif. PR is very popular now in Sarawak. najib pun sampai kempen 6 hari disana, mungkin sbb takut dgn PR?.

let's say, sarawak berjaya di tawan oleh PR.
melihat season election yg lepas, BN diselamatkan oleh Sabah & Sarawak sebenarnya untuk terus berkuasa. dan so far, tak byk komplen yg significant pun terhadap PR yg memerintah negeri2 di smnjg until now (mungkin ini indikator PR bekerja dengan baik? aku tak tau). so i think they all people of smnjg gonna vote again for PR.

dan adalah kemungkinan yg sgt besar PR win majoriti in next election sekiranya Sarawak ditawan PR, dan PR yg ambil alih kuasa.

we people of Malaysia almost have nothing to worry about la i guess. sebab, kalau PR memerintah, they are new, and they would like to prove that they are better than BN, so they will do their job nicely.

tapi kalau dorg berjaya buktikan dorg lagi teruk dari BN, apa susah. re-elect la BN dalam season election yg seterusnya. cuma, kebarangkalian untuk yg satu ini sgt kecil. mesti dorg PR nak buktikan dorg lagi baik la.

cuma, dah makin susah la untuk wujudkan pengundi hantu, pengundi pos, dan lain2 jenis pengundi "ninja" ini.

tapi seriusli, kalau malay people merasa tak suka dgn PR, manatau sekular abis ke, atau org melayu dibiarkan mati kelaparan ke, apa susah. malay are majority in malaysia. kalau semua pakat undi BN balik, BN mesti la buleh naik.

so apa2 pun, dorg takkan selamanya berada di atas XD

ini adalah pandangan peribadi. saya mengundi melihat calon ye, bukan parti. sekian.

Wednesday, April 6, 2011

Aku dah tak tahu apaa lagi aku perlu buat, aku merasaa sedih yg amat sangat…

Masalah terus bertambah, di tambah pula dgn beban pelajaran yg melimpah ruah, konflik tak selesai dgn teman rapat, dan kini, putus cinta..

Hidup ini tak lagi seindah biasa… tak pernah terlintas di fikiran aku indahnya hidup melalui percintaan pertama menemui noktahnya, di saat aku benar2 merasa bahagia kerana disayangi insan yg aku sayangi…
putus cinta… semakin ku fikir mengenainyaa, semakin serabut fikiran aku… Arghhhh!!! Damn it!

kepada siapalah lagi hendak ku luahkan curahan hati ini…

alangkah baiknya kalau sekarang aku masih berada di zaman sebelum puberty dulu, waktu aku masih tertanya-tanya kenapa perlu bercinta? Apa faedahnya? Apa nikmatnya?

Benar2 membuatkan aku hilang ‘mood’. Semua serba tak kena… kini aku sering dibayangkan saat2 indah pernah kami lalui bersama, memikirkan tentang dia sepanjang masa, dan terpaksa menerima hakikat yg semua itu takkan berulang lagi…

padahal aku masih menyayangi dia, kenapa perlu dia lakukan ini semua padaku…

Lafaz perpisahan dari dia, benar2 membuatkan aku seperti hilang punca…
Aku benci… aku sedih… aku marah… aku benar2 sayangkan dia…
Ini semua buat aku hampir gila…
Sekarang aku mengerti kenapa ada yg sanggup bunuh diri kerana putus cinta…

kepada kau yg telah melukan hatiku…
Andai kau terbaca warkah ini, aku ingin kau tahu yg aku masih menyayangi mu, sayang ku terhadap mu takkan pernah berubah…
Tak ku harapkan kau bahagia bersama kekasih baru mu, kerana ku benar2 berharap agar kau dapat kembali ke sisiku, menyayangiku seperti dulu, selamanya…

Namun andai semua ini takdir, aku pasrah…

Inilah fiksyen terbaru dari saya yg bertajuk "Putus Cinta". Harap anda semua terhibur membacanya.
Hahaahahahh.
Aku bosan. Tak dapat tidur. Jaadi aku karang la fiksyen ini. Mana tau nanti aku tidur dapat lalui perkara tu, tau2 bangun, meleleh air mata (bukan air lain tau!!) sebab kesedihan yg dirasai kerana putus cinta (Sedih ke?), walaupun ianya fiksyen belaka.

Being silly is what I am really good at. Ok.

Salam ceria dari saya, sehingga bertemu lagi di lain waktu.
tata



-entri lama ditulis di sebuah blog lain pada 21Mac2007-

Monday, April 4, 2011

LOMO




so these photos are just some rough attempt of photoshop rendition for LOMO effect. although i agree that this photoshopping effects still nothing compare to real lomo effect using lomo cam.
i fall in love with LOMO, tapi takda duit lak kan nak beli. nanti dah beli kamera, kena beli filem plak. pastu nak fikir pasal bayar develop negatif film plak.

so kalau ada yang tertanya-tanya nak kasi present apa birthday aku nanti, well, sila-silalah jenguk kedai yg menjual kamera LOMO berhampiran anda :P


Saturday, April 2, 2011

busted on fb

sorry for the small picture. i don't know how to make it bigger.
a friend just ajak me go clubbing, on my status, right after my mom's comment. convenient, eh?

fyi, i never go clubbing in bandung!!! this was my friend's idea of April Fool prank, i guess. lol



Sunday, March 27, 2011

saya orangnya pessimist.
saya ada masalah personal dealing dengan orang yang maha-optimist.

sekian.

Monday, March 21, 2011

siapa apa sebenarnya

cerita 1

chat dengan kawan di fb. dia belajar di kl. dia cakap "tadi aku jumpa tourist dari indo., dia bilang indo. sama malaysia sama jak ni, sama-sama banyak sampah bersepah." kawan aku bilang dia gelak jak la, mau buat macam mana, memang banyak sampah pun.

malaysia kononnya declare sebagai negara islam. indo. pula majoriti penduduk islam, terbanyak di dunia malah. tapi, macamana dua-dua negara boleh banyak sampah bersepah.

“Diriwayatkan dari Sa’ad bin Abi Waqas dari bapaknya, dari Rasulullah saw. : Sesungguhnya Allah SWT itu suci yang menyukai hal-hal yang suci, Dia Maha Bersih yang menyukai kebersihan, Dia Mahamulia yang menyukai kemuliaan, Dia Maha Indah yang menyukai keindahan, karena itu bersihkanlah tempat-tempatmu” (HR. Tirmizi)”


Singapura. aku rasa majoriti bukan muslim. tapi adalah susah untuk menemui sampah bersepah di sana.

pertanyaan: antara 3 negara di atas, yang manakah yang penduduknya lebih Islam secara kehidupan harian jika dibandingkan secara kebersihan?


cerita 2

aku bosan dengan propaganda melayu men-dunia. getting tired of this. aku tertarik dengan cerita Jose Rizal, aku banyak baca forum2 di internet berdiskusi tentang beliau. yang menghairankan, banyak 'malay cyber troopers' post comment menyatakan kalau Jose Rizal itu Melayu, siap berdebat dengan pinoy forums.
so what kalau dia melayu pun? kaum/bangsa tak menjanjikan kemuliaan.
Rasulullah s.a.w. seorang Arab. Abu Lahab juga seorang Arab. tak pula bangsa Arab di angkat mulia oleh Tuhan.
tapi kenapa melayu tanah melayu kebanyakannya suka merasa yang terbaik dan terhebat. tak baik tau. kita tak lah mulia mana. satu-satunya bangsa yang aku tahu memang merasa diri mereka paling hebat dan mulia adalah bangsa Yahudi. nak buat macam mana, memang dalam kitab pegangan mereka menyatakan mereka 'bangsa terpilih' oleh Tuhan.

Jose Rizal mungkin saja melayu, tapi bukanlah seperti orang melayu yang berasal dari tambak, johor.
istilah Melayu ni ada 2 pengertian. Melayu sebagai etnik, dan Melayu sebagai race (major divisions of humankind, having distinct physical characteristics)

Etnik melayu ni, macam kau dan aku. macam perjuangan sebuah parti politik yg infamous dgn lambang kerisnya (walaupun keris bukanlah ciri etnik melayu sebenarnya). bila org menjawab "Saya org Melayu". lebih kurang begitu.
sedangkan Malay Race adalah istilah yang digunakan untuk klasifikasi jenis manusia, selain klasifikasi lain iaitu ethiopian, caucasian, mongoloid, native american. teori ini dikenalkan oleh Blumenbach, dan menyatakan malay race tinggal di maluku, sunda, filipina, mariana, indochina, kepulauan pasifik, dan sebagainya. jadi, menurut teori Blumenbach ini, sebagai contoh, seorang lelaki dari Bandung secara etnis adalah seorang Sunda, sedangkan secara race adalah Melayu.
tapi teori ni katanya tak kukuh.
tapi kalau dipakai, memanglah Jose Rizal seorang Melayu secara race.

Mahathir menuliskan tentang perkara ini (jose rizal) dalam buku terbaru beliau. aku tak tau apa niat beliau, dan aku tak baca lagi buku tu, dan tak berminat pun.
tapi menurut aku, sesuatu seperti ini dapat menanamkan 'false-sense-of-proud' di kalangan etnis Melayu di Malaysia.

mungkin kita orang Melayu perlu berhenti berbangga dengan pencapaian orang lain, dan mulalah berusaha untuk berbangga dengan usaha dan pencapaian sendiri.

sebabnya, tiada gunanya kita banggakan dengan Datuk so-called angkasawan kita tu, (dan saya tak pernah bangga dengan dia pun) kalau kita sendiri masih buang sampah merata-rata di jalan.


cerita 3

dulu pm kita sibuk laungkan 'dasar pandang ke timur', maksud dia, Jepun kot? tapi aku tak tau apa yg dia suruh kita tiru dari jepun time tu.

kawan aku post something kat fb. cerita tentang macamana jepun manage utk repair jalan yg rosak disebabkan gempa, dalam masa 4 hari. hebat!
aku rasa gov kita tak efisien mcm ni pun. kalau ada jln yg rosak, pertama skali menteri-menteri akan saling menyalahkan. lepas tu highlights yang tak perlu di media. lepas tu, menyalahkan "bencana alam". lepas tu, baru sibuk carik kontraktor kroni, baru lah dpt untung utk projek repair jln tadi.
kan bagus kalau gov kita dpt tiru jepun dlm hal macam ni.

lepas tu aku ada baca kat yahoo!, pasal macamana rakyat jepun sesama mereka tolong menolong saling beri bantuan, sebab bantuan luar lambat sampai. murid2 sekolah tolong angkat air dengan baldi dari kolam renang sekolah mereka supaya mereka yang dah takda rumah boleh membersihkan diri, yang ada makanan share makanan mereka dgn yg takda makanan, dan lain2 lagi. seorang penduduk di sana berkata

"For a long time, in the countryside, even if you didn't have enough for yourself, you shared with others," said Noriko Sasaki, 63.

ermm, kalaulah kita boleh jadi seperti mereka kan...






Wednesday, March 16, 2011

10 - Manila (edited)

ini adalah respon kepada request Zarina Ahmad. puas kau skrg zarina??

10 perkara yang aku suka tentang Manila dan trip ke Manila.
1. the places
aku suka jalan-jalan di Manila, sebab kebanyakan tourist attraction spots mereka adalah sejarah, dan bukan sesuatu yang dibuat-buat seperti di KL (KLCC, KLTower, MidValley lol) antara tempat yang aku sempat singgah

i. Intramuros - kota berdinding peninggalan Spain. tempat dia unik. kawasan dalam dinding yg sgt besar ini sekarang dibangunkan universiti, cathedral, dan lain2). untuk ambil gambar dgn tema tembok amatlah sesuai. macam gambar aku atas tembok itu.
-untuk ke sini, naik LRT line 1, turun di Central Terminal Station. ikut arah matahari terbenam ok. sebelum sampai ke sini, anda akan melewati Manila Museum. tapi aku tak sempat checkout, sbb time tu ptg, so dah tutup.






ii. Rizal Park - disini ada byk statue dan sebuah monumen - Rizal Monument. dibangunkan untuk memperingati Jose Rizal, seorang patriot, penulis, doktor, penyair. lokasi Rizal Park adalah tempat di mana Jose Rizal dihukum mati oleh Spain satu masa dahulu.
di sini jugak ada pertunjukan fountain yg 'menari' ikut muzik yg dimainkan. shows biasanya start time sunset. so memang indah la setting dan show dia. aku kagum.
-untuk ke sini, naik LRT line 1, dan turun di U.N. Avenue Station. dari situ, jalan kaki. kalau tak tau ke arah mana, ikut arah matahari terbenam. kalau tak tau jugak, ikut kata hati. selamat mencuba.






iii. Manila Bay - ini katanya antara yg terbaik di southeastasia. mungkin jugak la. aku suka tempat ni. kalau petang2, byk org dating, jogging, lepak2, jual2, etc etc. menghadap matahari terbenam. sgt romantis. time aku pi sini ari tu, aku pi ngan member aku, pada tanggal 14 Februari 2011. memang momen yang tak dapat dilupakan. woot woot! haha
tapi time kami ke sini memang dpt menikmati pemandangan sunset yg best. cuma mungkin sikit sayang, laut dia agak sedikit tercemar dgn sampah.
-untuk kesini, sama seperti di atas. LRT line 1, turun kat station Quirino. ikut arah matahari terbenam jugak. agak sedikit jauh, tapi nikmatilah perjalanan anda. di sekitar sini jugak ada monumen Rajah Sulayman, exactly depan Church of Malate.



iv. Church of Malate - erm, ini aku tak lah masuk kan. tapi aku suka senibina dia. teringat pula cita-cita asal untuk jadi arkitek. aisehmen. ini akan dpt anda temui di sekitar manila bay.


v. monumen Rajah Sulayman - exactly depan church of malate. depan monumen rajah sulayman ini pula adalah manila bay. jalan kaki je semua ni dari station lrt quirino.



vi. Cathedral Basilica of the Immaculate Conception - berada dlm kawasan Intramuros. aku suka architecture dia, dan juga sejarah dia. memang sgt bersejarahlah. (tak tau nak tulis apa dah)

-saya sangat tensen kerana waktu saya sampai sini, tamat sudah wirayat, i mean, riwayat (too malas too backspace) bateri kamera saya. sangat bebal, sebab saya ada bawak spare memory card, in case terlalu cam-whoring, dan juga mini tripod, tapi charger aku tinggal kat labuan. dang! so takda gambar. sila klik link di atas-

vii. Mall of Asia - ini pun sejarah jugak weh. 4th largest mall in the world. memang tempat shopping paling hardcore aku pernah sampai.
-untuk sampai ke sini, hari tu aku turun LRT dekat station Edsa, dari situ naek Jeepney warna oren, tujuan MoA (mall of asia). bayar jeepney ni 8 peso saje.

dan banyak lagi lah.

2. the People
-aku rasa macam weird ni. sebab muka mereka pinoy/pinay kurang lebih sama macam kita. mirip-mirip ni. tapi bila dorg bercakap, macam dalam cerita Sana'y Wala Ng Wakas plak. tagalog. aku rasa bahasa tagalog ni sexy. hehe. org2 dia pun baik2. merekalah penyelamat aku dan kawan aku dikala kami tersesat di Manila. "excuse po, we can't find our way to rizal park. do you know where it is" tanya aku.
"oh yeah, u just need to cross the road, u can see there, that's rizal park" jawab laki itu sambil tersenyum sambil menunjuk ke seberang jalan.
(walaupun fon kawan aku ada gps, tapi kami tetap bengong. macam mana tu?)
i talk to several strangers also. they are nice people. satu ni pakcik kat kedai makan halal time aku makan kat sana. he help me translate from english to tagalog to the cashier. God bless him =) then we sat together, and start ngobrol. he also told me information about where to find halal food in Manila =)
i love talking to strangers hehe.

3. the food. we manage to find halal dining! yeay for us! satu dekat area Baclaran LRT station. bersebelahan dengan masjid. nama dia Armor Halal Restaurant. i love the food. tapi sayang, aku tak tau apa nama makanan yg aku makan tu. tapi sedap. sedapp.
satu lagi kami jumpa dekat area shopping Greenhill. ada dua sebenarnya. sebelah masjid di situ. aku tak tau apa alasan dia, tapi peniaga di Greenhill ni katanya 100% muslim. dan barang2 kat sini shopping memang murah. tapi aku tak shopping la.
kat manila ni, sbnarnya cam tak susah nak spot muslims. ada je yg bertudung / berkopiah. aku men sapa dorang je, "asalamualaikum" dan mula tanya apa aku nak tanya, which adalah tanya mana restoran halal terdekat. hehe.
oh ye, dekat area Mabini Street sana dekat U.N. Avenue LRT station, banyak money changers, dan semua money changers yg beroperasi disana adalah muslim. ini pun aku tak tau apa alasan dia.

4. the adventure. ok. mungkin berlebihan, tapi saya consider perjalanan saya dan kawan saya adventure . walaupun fon kawan saya adalah iphone 4, sgt canggih, lengkap dgn GPS dan google map, tapi kami tetap tersesat. dia sgt yakin dgn teknologi dia. aku dah kata, tgk matahari je, susah sgt. alih2 aku gak yg meramahkan diri dgn local people sibuk tanya jalan. terima kasih kepada pinoy dan pinay yg telah memberi petunjuk ^_^

5. the names. byk nama tempat, dan nama jalan, mcm sgt Spanish. Carriedo, Abad Santos, Mexico, Quirino, etc etc. muka dorg cam lebih kurang muka aku. (oops). tapi bila dorg cakap, haram aku tak paham, tapi macam bahasa melayu. tiba2 ko dgr org cakap "Masok!" "Salamat", dan lain2. ko tak kaget? bila ayat penuh plak bunyi cam bahasa Kadazan, kata kawan aku.

6. the total different. aku tak tau la guard ke atau polis, tapi setiap kali nak masuk station LRT, akan ada security check. mereka yg periksa kita ni cantek je pistol tergantung kat pinggang dorg. security check plak ala2 airport. beg kena bukak, badan kena raba (tak rela~). pastu, dorg ny jln tak sama cam kita, dorg jalan sebelah kanan. kereta dorg pun (driver sebelah kiri). so kitorang pejalan kaki balik2 terlanggar org kat sidewalk, sbb in case u haven't notice, kita kat malaysia cenderung utk jln disebelah kiri. even naek escalator pun, mesti yg sebelah kiri kan. tapi mereka sblh kanan jalan. beberapa kali aku salah naik escalator. aku nak naik yg naik, tau2 salah. a la america cam tu.

7. the hostel. kami stay kat hostel backpackers - Red Carabao. ye, memang bunyi dia macam kerbau, sebab carabao dan kerbau adalah binatang yg sama. tempat ni kira murah la, 8usd/nite. tidur dlm dorm dgn 3 double-decker. ada living room, common kitchen. cantek je, bersih lak tu.
hostel ni sebenarnya satu floor dari 5 floor bangunan ni. bangunan 5 tingkat ni adalah rumah seorang yg sgt kaya sebenarnya. tapi dia tak tinggal situ, dia tak tau nak buat apa dah, so dia buat 1 floor jadi hostel. ke 2? aku pun tak sure. menariknya stay kat backpackers hostel ni, dpt jumpa org dr byk tpt. ada dari hongkong, uk, amerika, china, belanda, korea, penampang, dan sebagainya. dan semua ramah je. kitorang slalu jam 8 mlm dah balik hostel dah, sbb penat jalan seharian. lepak living room tu, borak2 dgn tamu yg lain. rasa macam perhimpunan PBB pulak.

8. Goldilocks! kat sini ada jual Polvoron yg sedap! biasanya kalau org pi Manila, ole-ole mmg beli ni la. bagi yg nak cuba rasa polvoron, boleh buat sendiri kot. aku dah cek resipi dia kat internet, simple je.

9. the talents. time aku tgh belek2 CD kat kedai ni, saje tgk cam album Regine Velasquez, Lea Salonga, Jed Madela, etc etc, tetiba aku dgr suara yg sgt merdu. nak je kan aku tanya album siapa tu. tau2 rupanya promoter kedai tu tgh nyanyi, demo set karaoke yg dorg jual. satu kali lagi time aku kat satu kedai ni, merdu gak suara, cam suara2 yg biasa kau dengar mengisi pub-pub di KK. dia nyanyi tu, saje nak try set karaoke yg dia nak beli. tapi dia try tak alang2 ok. dua lagu, full! haha. tapi suara sedap kan, takpe kot. satu kali lagi time kitorang jln kan, tetiba aku kata kat kawan aku "best kan org ni nyanyi? macam radio." sambil aku tunjuk kearah seorang perempuan agak berusia, buta, duduk di tepi jalan, meminta sedekah. respon kawan aku "haaa?? betul bah dia yang nyanyi? macam radio ni aku igt tadi!"

10. kalau tulis sepuluh memang tak cukup sebenarnya. oleh itu aku tulis 9 je. XD

p/s- semua gambar, aku / kawan aku yang tangkap. compact-camera nikon coolpix saje. kebanyakan adalah setting manual.

Sunday, March 6, 2011

flight safety

saya lebih risau ketika memandu di jalan raya berbanding ketika berada di dalam pesawat di udara.

tapi saya nak bercerita tentang flight safety. sebab kalau pengalaman bersama org bodoh di atas jalan, semua org sedia maklum.

di atas jalan raya, banyak pemandu yang menurut aku, kurang bijak.
(sebagai contoh, di Labuan anda boleh merasakan betapa bengangnya memandu di belakang kereta yang memandu dengan kelajuan 40km/jam, di lorong kanan)

di udara, banyak penumpang yang menurut aku, pun kurang bijak.
cabin crew dah ingatkan banyak kali untuk mematikan telefon bimbit, terutama ketika refueling. tapi orang-orang ni sangat bodoh, dorang selamba masih pakai fon mereka.
tapi mungkin mereka tak salah mana lah, sebab mesti mereka fikir, "apa kaitan aku pakai fon dengan org isi minyak kat bawah tu?"
so, aku pun dgn gigih berusaha google apa dasar dan alasan bagi arahan tersebut. sebab di gas station pun, handphone harus dimatikan ketika mengisi minyak.


korang percaya tak kalau aku cakap "PENGGUNAAN TELEFON BIMBIT KETIKA MENGISI MINYAK KENDERAAN DAPAT MENYEBABKAN KECELAKAAN/KEMALANGAN/KEMATIAN?"
tak percaya pun takpe. hehe. aku cuba carik kat internet, masih byk tak clear, tapi kesimpulan yg didapati dari myths and stories is = there are risks of accidents may occurs caused by using a handphone while refueling.
walaupun kecil (not sure how small, articles i read didn't mention any numbers) selagi probability tidak 0, kebarangkalian untuk berlaku tetap ada.
boleh baca di
1. http://www.snopes.com/autos/hazards/gasvapor.asp
2. http://en.wikipedia.org/wiki/Filling_station
3. http://truthandmyth.blogspot.com/2006/03/facts-about-cell-phones-and-fires-at.html
aku suggest baca link 1 kalau rasa terlalu byk sgt.

korang percaya tak ada orang nak ke shenzhen, tapi salah naik flight ke hongkong? well, baru berlaku minggu lepas. kawan aku, flight attendance yang jelita (kin, aku harap ko terbaca ni. hehe) cerita kat aku.
aku rasa boarding pas aku sblm sampai ke destinasi, di periksa 1x di entrance boarding hall, 1x di imigresen, 1x, di gate, 1x di walkway. byk kan?
tapi itu lah, banyak passenger/pax yang mengharapkan pelayanan kelas pertama, tapi dengan mentaliti umat manusia kelas ketiga.
banyak complaint memanjang, tapi tak rasa tanggungjawab terhadap diri sendiri. ni aku quote kawan aku "dan yg paling penting,nape kite cek b0arding pas bkali2 sblm msuk kapal.sbb kn byk kapal nk b0arding.pax xdgr an0uncemen bile kt departure hall.n xtau bay mane kapal d0rg park.then juz ikut mane ramai2 0rg.end up pnh byk kes pax tsalah naik kapal.mcm mgu lpas,pax aku nk ke shenzen tp telah sampi ke h0ngk0ng.itu gunenye ada fa jaga kt c0vered walkway b4 nek kapal tu."
mesti banyak pax salahkan AA sebab buat sistem macam tu kat lcct? tak. itu bukan salah AA. itu salah passenger.
time menunggu utk keluar gate naik ke pesawat, announcement selalu dibuat dengan pembesar suara "sila sediakan tanda pengenalan diri dan boarding pass" dan "bay nombor sekian".
tak cukup dengan tu, dekat skrin LCD yg besar gedabak dekat setiap pintu gate berlepas ada tulis. no pesawat, destinasi, status boarding, jam boarding, dan bay berapa."
nanti time nak kuar bila boarding pas diperiksa, slalu gak abang/akak tu ingatkan, "naik dari pintu nombor sekian ye".
so, camna masih boleh salah flight? salah passenger la. sebab takda rasa tanggungjawab terhadap diri sendiri.

bila naik flight, slalu diingatkan, sila padamkan telefon bimbit, etc2.
salah satu alasan aku dah bagi kat atas.
masih byk alasan lagi.
kau pernah tak pakai fon dekat dgn speaker/microphone? lepas tu ada bunyi "te ne net te ne net." itu disebabkan interference gelombang radio.
kalau interference dgn speaker masih baik lagi, paling lagu feveret engkau yg sedang main di corong speaker dapat gangguan yg menyebabkan kau hilang mood maki hamun marah2 la kan.
tapi kau dapat bayangkan kalau gelombang radio tadi interference dengan sistem kawalan dan penerbangan pesawat?

pengumuman "untuk keselamatan, sila buka penutup tingkap anda, tegakkan kerusi, dan pasangkan tali pinggang keledar". kalau malam, ada tambahan "lampu cabin akan dipadamkan untuk berlepas dan mendarat".
kalau anda rasa anda rakyat malaysia yang baik / penduduk yang baik / anak mak yang baik / ayah yang baik / kawan yang baik / atau memang anda orang baik / tolong, tolong, tolong dengar arahan dan patuh peraturan.
1. buka penutup tingkap ketika berlepas dan mendarat
-berlepas dan mendarat adalah waktu paling kritikal dalam sesebuah penerbangan. kapal terbang tidak ada side mirror dan seumpamanya. jadi, disinilah tanggungjawab kita sebagai pax yang merasa diri sendiri orang baik itu berada. diharapkan kita menjadi 'mata' untuk keselamatan penumpang/pilot/flightattendants/penerbangan/pesawat tadi.
let's say kalau terjadi something. ni aku quote kawan aku terus la. "shades bkak s0 dat kite blh nmpk keadaan kt luar.jika blaku keadaan kecemasan,kite leh tgk adakah sesuai utk kite kua.adakah slamat atau bhaya utk kua.mane tau ada asap 0r api ka di luar."
2. tegakkan kerusi / kembalikan meja ke tempat asal
- ini adalah, supaya, "kerusi tegak sbb,jika blaku kemalangan,sng utk penumpang yg di belakang utk keluar.x tsekat.sama juga klu ada beg di kaki ka.tu sbb kne ltak bwh seat dpn.klu yg duduk kt pntu kcemasan kt tgh2 tu,lgsung xblh ltak brg kt kaki maupn bwh seat dpn.seat pn xleh recline.if n0t,akan mengganggu evacuati0n.begitu juga meja.kena tutup.juga sbb takut mganggu evacuati0n."
3. pasangkan tali pinggang keledar.
- kadang rasa nonsense kan tali pinggang keledar pesawat? cam, perhiasan mungkin? tolong, lain kali, sila ketatkan sesuai dgn ukuran anda. sebab fungsi dia adalah supaya ko tak terlambung ke mana2 kalau terjadi sesuatu, terutama time turbulence. turbulence ni adalah, well, ko baca la sendiri konsep turbulence ni.
tolong, TOLONG, dan TOLONG, jangan salahkan syarikat penerbangan pasal kapal yang bergoyang hebat di udara ok. ini bukan salah mereka. jangan kau fikir kau bayar tiket murah, syarikat penerbangan akan compromise keselamatan engkau. tidak sama sekali. one thing is, air turbulence ni most of the time unexpected. dan ini adalah perkara semula jadi, bukan syrkt penerbangan tambang murah saja2 langgar turbulence ni sebab nak jimat kos penerbangan.
well, aku banyak kenal orang macam ni. tak yah cakap. sanggup dia naik flight penerbangan lain, dgn alasan, kapal mereka tak goyang, tak macam yg flight murah ni.
4. aku tanya gak kawan aku pasal air turbulence yg paling dahsyat dia pernah rasa. ni jawapan dia
-"s0 far turbulence 0k je.tp awl2 dlu aku pnh tg0lek kt cabin.n pasenger ckp 0mg!skrg dh blh imbangkn diri."
.haha. tergolek ok. tp sekarang dia dah leh imbangkan diri. mungkin gak dia dah boleh gymnastic dalam keadaan turbulence tu. hehe.

ni adalah pesan dia untuk aku,
h0pe k0 leh explain kt k0 punye bl0g pasal ni.sbb pasenger slalu xpaham nape kite wat bnda2 ni.

so, here it is, things yang aku sgt curious, dan cuba mencari jawapan kepada persoalan2 aku tadi, terjawab, dan atas pesan kawan aku, sini aku sebarkan.

well, aku tak dibayar untuk cerita semua2 ni.

niat aku adalah utk menyampaikan sesuatu yg insya Allah, akan bermanfaat kepada kita semua.

pesan aku, jadilah penumpang yang bijak, bertanggungjawab, dan PENTINGkan diri sendiri. maksud aku, pentingkanlah keselamatan masing-masing. pentingkan diri la tu kan? ^_^

Sunday, February 27, 2011

photon, photophobia, photography, photographer, phototaxis


i found ini di sini. saya rasa itu lulz.
saya tidak tahu ini hasil karya siapa, jadi tidak dapat menuliskan kredit.

true enough. dulu aku pernah tulis status di fb.
"baru beli dslr, dah declare diri sendiri fotografer. macam tu aku nak beli stetoskop la, terus declare diri sendiri doktor?"

terus byk yg butthurt comment macam2, termasuk akak dan adik aku sendiri =P

overpriced camera tak jamin pun gambar kaw amek jadi cantek deknon.
akak n adik aku tu, abis hunting, balik umah photoshop photoscape segala. aku cuma mampu lol.
aku brani declare, aku amek gambar pakai compact camera, gambar aku SOOC (str8 out of camera) untouched, unedited pun masi cantek dari kebanyakan gambar dorang =P

waktu aku di Manila hari tu, aku sempat berkenalan dengan satu abang/pakcik (aku tak sure nak tulis apa) dari Hong Kong.
dari hasil perbualan kami (ayat layak dapat A1 BM SPM), saya dapat tahu kalau dia organize volunteer-works of doctors and nurses from HK at this one slum dekat Chinese Cemetery, Manila.
he done lots of volunteer works around the world. Iran, Afghanistan, dan lain-lain.
waktu yang sama, dia ni fotografer, dan aktif dalam 'documentary photography'.


gambar-gambar yang beliau tangkap ketika di Manila boleh dilihat dibawah kategori Under the Heaven.

kalau aku lah personally, tengok gambar-gambar yang beliau ambil tak buat aku kagum dengan kecantikan gambar-gambar tersebut (sebab tiada yang cantik tentang kesusahan dan kemiskinan orang lain yang dipaparkan dalam gambar-gambar tersebut), tapi betul-betul membuatkan aku tersentuh secara emosi.

dia kata "these photos are not beautiful. these photos are, well, sensitive".



camera is physics.
photography is art.












Wednesday, February 23, 2011

Jose Rizal

aku baca sajak ni, aku jadi merinding...
merinding sebab, sajak ni ditulis sebelum Jose Rizal dihukum mati oleh Spain, kerana dianggap sebagai musuh.

Jose Rizal merupakan antara pejuang kemerdekaan Filipina. waktu aku lawat Rizal Monument kat manila hari tu, aku rasa seram sejuk bila tengok monumen tu, dan baca keterangan monumen tu yang bermaksud "monumen ini didirikan tepat di lokasi Jose Rizal dijatuhkan hukuman mati oleh Spain".

Kisah beliau menarik minat aku.
beliau seorang yang sangat berbakat. seorang doktor, penulis, ahli falsafah, pengukir, pelukis. beliau melawan penjajahan dengan penulisan. Novel-novel beliau dianggap Spain sebagai sesuatu yang berbahaya kepada mereka. oleh itu beliau dianggap musuh, kerana penulisan beliau dihukum bunuh...


On the eve of his execution, while confined in Fort Santiago, Rizal wrote Mi Ultimo Adios ("My Last Farewell"), a masterpiece of 19th-century Spanish verse.

Farewell, dear Fatherland, clime of the sun caress'd
Pearl of the Orient seas, our Eden lost!,
Gladly now I go to give thee this faded life's best,
And were it brighter, fresher, or more blest
Still would I give it thee, nor count the cost.
On the field of battle, 'mid the frenzy of fight,
Others have given their lives, without doubt or heed;
The place matters not-cypress or laurel or lily white,
Scaffold or open plain, combat or martyrdom's plight,
T is ever the same, to serve our home and country's need.

I die just when I see the dawn break,
Through the gloom of night, to herald the day;
And if color is lacking my blood thou shalt take,
Pour'd out at need for thy dear sake
To dye with its crimson the waking ray.

My dreams, when life first opened to me,
My dreams, when the hopes of youth beat high,
Were to see thy lov'd face, O gem of the Orient sea
From gloom and grief, from care and sorrow free;
No blush on thy brow, no tear in thine eye.

Dream of my life, my living and burning desire,
All hail ! cries the soul that is now to take flight;
All hail ! And sweet it is for thee to expire ;
To die for thy sake, that thou mayst aspire;
And sleep in thy bosom eternity's long night.

If over my grave some day thou seest grow,
In the grassy sod, a humble flower,
Draw it to thy lips and kiss my soul so,
While I may feel on my brow in the cold tomb below
The touch of thy tenderness, thy breath's warm power.

Let the moon beam over me soft and serene,
Let the dawn shed over me its radiant flashes,
Let the wind with sad lament over me keen ;
And if on my cross a bird should be seen,
Let it trill there its hymn of peace to my ashes.
Let the sun draw the vapors up to the sky,
And heavenward in purity bear my tardy protest
Let some kind soul o 'er my untimely fate sigh,
And in the still evening a prayer be lifted on high
From thee, 0 my country, that in God I may rest.

Pray for all those that hapless have died,
For all who have suffered the unmeasur'd pain;
For our mothers that bitterly their woes have cried,
For widows and orphans, for captives by torture tried
And then for thyself that redemption thou mayst gain.

And when the dark night wraps the graveyard around
With only the dead in their vigil to see
Break not my repose or the mystery profound
And perchance thou mayst hear a sad hymn resound
'T is I, O my country, raising a song unto thee.

And even my grave is remembered no more
Unmark'd by never a cross nor a stone
Let the plow sweep through it, the spade turn it o'er
That my ashes may carpet earthly floor,
Before into nothingness at last they are blown.

Then will oblivion bring to me no care
As over thy vales and plains I sweep;
Throbbing and cleansed in thy space and air
With color and light, with song and lament I fare,
Ever repeating the faith that I keep.

My Fatherland ador'd, that sadness to my sorrow lends
Beloved Filipinas, hear now my last good-by!
I give thee all: parents and kindred and friends
For I go where no slave before the oppressor bends,
Where faith can never kill, and God reigns e'er on high!

Farewell to you all, from my soul torn away,
Friends of my childhood in the home dispossessed !
Give thanks that I rest from the wearisome day !
Farewell to thee, too, sweet friend that lightened my way;
Beloved creatures all, farewell! In death there is rest !

(Translated by Charles Derbyshire)

Thursday, February 17, 2011

Manila

just click the photo to view in larger size. text akan menyusul, laen kali aku tulis cerita tentang manila. buat masa ni, enjoy these photos ^_^

Manila! ^_^

The Hostel - Red Carabao

Rizal Park

Kereta Kuda yang sangat beautiful

Some monument

some monument no.2

some wall

some statue

Curiosity

Church of Malate

jeepney passing by the church of malate

fountain next to manila bay

the monument of Rajah Sulayman

the monument of Rajah Sulayman no.2

the sunset at Manila Bay

the mosque

the mosque no.2

the silhouette

the cute guy lol

i just like this photo

the friend


the muros

the intramuros

the fountain