Sunday, December 26, 2010

masih ada mereka yang berhati mulia

no, not me. its about somebody else =) later i story keh.

today i did my tugas jaga as people call it here. its like oncall lah. so i spent 12 hours of my Sunday in the emergency department - pediatric.

unusual things happened.

1. ada satu bapak arab ni, dia dengan isteri dan anak dia melancong ke bandung. anak dia cirit birit + demam. lab result shows infection. doctor try her best to explain about this to that mr. arab.
dia emosi marah2. dia kata "i haven't slept in 24 hours. i need to get my rest now, i want to go back to my hotel room". bapak arr, anak dia sakit kowt, tapi tidor dia lagi penting?? i'm telling you keh, most of the doctors work in weekend were for 24 hours shift straight, and they never ever complaint about it that they didn't get enough sleep. fine for some people might as just saying "kau kena bayar, tu kerja kau, buat apa kau nak komplen?"
doctors here, in their residency program (sambung master degree / specialist) tidak dibayar gaji.
lagipun sini aku ulang, yang sakit tuh anak dia, bukan anak doktor-doktor tuh.

2. ada satu bapak ni, dia datang pi emergency department tanya aku, kalau aku tau beberapa nama doktor yg dia tulis kat 1 kertas kecik ni. aku tanya kenapa, dia kata dia terjumpa dekat tepi jalan sebungkus dokumen rasmi medical licenses beberapa doktor, so dia ke hospital tu nak serahkan kepada para doktor tu lah.
aku pun carik la doktor yang bersangkutan. then doktor tu terkejut. dia kata memang dokumen2 tu ilang, sebab ada 1 doktor ni punya kereta tingkap dia kena kasi pecah, satu bag berisi laptop dan dokumen2 tu kena curi.
memang baek bapak tu kan ? =)

3. ada satu ibu ni, dia bawak anak dia yg demam pi spital, dia kata dia tak da duit. anak dia memang sakit. lepas tu dia start cerita mintak simpati. dia brani bersumpah atas nama Allah, kalau dia ni mangsa gunung merapi yang lalu. dia nak balik pi rumah dia tapi dia tak da duit. tapi doktor kata kalau hal tentang tu dia tak dapat tolong...
meh aku describe ibu yg takda duit tu. kuku dia panjang, cantek terbentuk. tak macam orang yang takda masa nak fikir pasal diri sendiri pung. doktor tu saran ibu tu bawak anak dia pi satu pesantren yg sentiasa menyediakan bantuan utk mereka yg benar2 memerlukan, then ibu tu menolak. how?

4. jadi, anak makcik tu memang sakit, tapi dia confess dia tak da duit. ko tau ape jadi?
ada satu doktor ni, dia hulur duit dia kat aku, soh aku blikan ubat untuk budak tu, for free!
sepanjang setahun lebih aku praktikal, blom pernah aku nampak kebaikan seperti ini depan mata aku. semoga sifat baik doktor tu dapat menjadi teladan dan peringatan kepada aku =)

5. setengah jam sebelum aku abes tugas jaga aku, datang la sepasang kembar siam. memang something yg aku sangat2 teruja lah tengok =) 1st time weh!

5 comments:

crimsonskye said...

Alhamdulillah. Sangat sejuk hati baca entri ni, especially cerita #4 pasal doktor tu. What a great example of going above and beyond your duty.

::alifdalmim:: said...

1.Arab (kini) mmg camgitu..kalau aku perhatikan kt ngra arab nih, bila jenjalan dgn anak bini sumer, mesti si isteri yg terhegeh2 dukung anak, bapak jalan senang lenang..tapi tak semua la..almost semua.

2. nk tgk bnyak lagi anak kembar2 ni..sila la dtg ke SK Telok Kemang..hehe

3. Kerja doktor ni lebih kurang je dgn kerja cikgu ni..respond kpd cerita #1 dan #3

hehehehe...

Anonymous said...

I really like this story. Thanks :D

ruffey said...

crimsonskye,
blog ini bukan sekadar tpt aku mengarut hehe. serius aku terpaku terpana sebentar bila dr. tu hulur duit dia.

adam,
err, arab mmg byk yg rude kowt. slalu kalo aku gi kl, pastu time dorg reramai lak dtg kl, mula ar dorg. potong2 line, suka cakap kasar ngan promoter kat kedai2, etc. istri dorg dukung anak dorg yg dah besar, yg si laki relax sajok. dang!
kembar siam bro, bukan kembar sembrangan, melekat kat dada dan perut. tapi aku baru dpt kabar dari kawan aku yg on call malam tu, bayi2 tuh meninggal malam tu ;-(
yes, exactly the same. kadang parents skrg cam tak nak tggjwb thdp anak sendiri, arapkan org laen semata2? adehh

anonymous,
whoever u r, thanx for liking this story =)

P.S said...

susah nak jumpa org baek skrg ni tp alhamdulillah Allah masih letakkan aku di kalangan org2 yg sgt baik dan pemurah. ;)

omg. ko nampak baby lekat2?!?!? dats cool bt kalo aku, aku x sampai ati lak nk tgk. sbb tu la jadi cegu. kembar siam x enroll skolah biasa. heh.