Sunday, December 26, 2010

masih ada mereka yang berhati mulia

no, not me. its about somebody else =) later i story keh.

today i did my tugas jaga as people call it here. its like oncall lah. so i spent 12 hours of my Sunday in the emergency department - pediatric.

unusual things happened.

1. ada satu bapak arab ni, dia dengan isteri dan anak dia melancong ke bandung. anak dia cirit birit + demam. lab result shows infection. doctor try her best to explain about this to that mr. arab.
dia emosi marah2. dia kata "i haven't slept in 24 hours. i need to get my rest now, i want to go back to my hotel room". bapak arr, anak dia sakit kowt, tapi tidor dia lagi penting?? i'm telling you keh, most of the doctors work in weekend were for 24 hours shift straight, and they never ever complaint about it that they didn't get enough sleep. fine for some people might as just saying "kau kena bayar, tu kerja kau, buat apa kau nak komplen?"
doctors here, in their residency program (sambung master degree / specialist) tidak dibayar gaji.
lagipun sini aku ulang, yang sakit tuh anak dia, bukan anak doktor-doktor tuh.

2. ada satu bapak ni, dia datang pi emergency department tanya aku, kalau aku tau beberapa nama doktor yg dia tulis kat 1 kertas kecik ni. aku tanya kenapa, dia kata dia terjumpa dekat tepi jalan sebungkus dokumen rasmi medical licenses beberapa doktor, so dia ke hospital tu nak serahkan kepada para doktor tu lah.
aku pun carik la doktor yang bersangkutan. then doktor tu terkejut. dia kata memang dokumen2 tu ilang, sebab ada 1 doktor ni punya kereta tingkap dia kena kasi pecah, satu bag berisi laptop dan dokumen2 tu kena curi.
memang baek bapak tu kan ? =)

3. ada satu ibu ni, dia bawak anak dia yg demam pi spital, dia kata dia tak da duit. anak dia memang sakit. lepas tu dia start cerita mintak simpati. dia brani bersumpah atas nama Allah, kalau dia ni mangsa gunung merapi yang lalu. dia nak balik pi rumah dia tapi dia tak da duit. tapi doktor kata kalau hal tentang tu dia tak dapat tolong...
meh aku describe ibu yg takda duit tu. kuku dia panjang, cantek terbentuk. tak macam orang yang takda masa nak fikir pasal diri sendiri pung. doktor tu saran ibu tu bawak anak dia pi satu pesantren yg sentiasa menyediakan bantuan utk mereka yg benar2 memerlukan, then ibu tu menolak. how?

4. jadi, anak makcik tu memang sakit, tapi dia confess dia tak da duit. ko tau ape jadi?
ada satu doktor ni, dia hulur duit dia kat aku, soh aku blikan ubat untuk budak tu, for free!
sepanjang setahun lebih aku praktikal, blom pernah aku nampak kebaikan seperti ini depan mata aku. semoga sifat baik doktor tu dapat menjadi teladan dan peringatan kepada aku =)

5. setengah jam sebelum aku abes tugas jaga aku, datang la sepasang kembar siam. memang something yg aku sangat2 teruja lah tengok =) 1st time weh!

Friday, December 24, 2010

yippie! 1st attempt


i did post one of my painting on this blog one time, where i simply use A4 plain white paper because canvas is expensive. now the painting dah sgt rosak, because u know what happen bila kertas bertemu minyak kan. dah jadi macam blotting paper. hehe

so i have plenty of free time today, i try to paint on a canvas which i bought several months ago. (sentiasa bagi alasan sibuk). XD

this was my first attempt painting on a canvas.

dan hasilnya adalah lukisan di atas =) baru 99% siap. nanti lah kemaskan lagi. sedang teruja sebenarnya, tak sangka boleh lukis sesuatu seperti di atas, walaupun memang masih banyak kekurangan.

waktu lukis lukisan ni, saya tak perasan beberapa kali saya memegang berus warna dengan tangan kiri. saya rasa saya kidal. tapi saya menulis dengan tangan kanan. saya tak boleh menulis dengan tangan kiri. tapi lain2 kerja saya gunakan tangan kiri. menggunting, badminton, bowling, bahkan menampar orang sekalipun, saya gunakan tangan kiri. haha.



Wednesday, December 22, 2010

saya handsome, saya okay?

disclaimer: sila jangan ambil serius title entry untuk kali ini.


-pseudoctors-

-red converse-

its just wrong to leave one blog ignored from a very undivided attention, because from a very peculiar perspective point of view, its just unethical for a blogger to do so. mengarut lagi?

i'd become a very lazy person that previously i'd never know i capable off. tidor jam 8 malam, bangun jam 5.30 pagi. how was that? for a straight 2 weeks. so malam ni i berazam untuk tidur lambat sikit dari kebiasaannya, may be 8.10 pm, or 8.30 pm, so i can spend my quality time better yo, like, preparing my bed? heeee.

those 2 photos i upload this time i really loike. yang 1st tuh very the grey's anatomy virgin version kan? (nobody in the photo i can assure u, had ever having sex with husbands or wives of somebody else like those grey's anatomy characters like to do whenever they feel like it). plus, i look handsome in that photo heheheeeee.

the second one, i very the loike it because, please notice my shoes! every other color is edited, except for the shoes. those shoes memang i pakai ke hospital for practical lol. nice kan? nice kan? i thought i was gonna buy the orange one, tapi yang orange sangat expensive, so i bought the red one instead. how cool was that? heeee.

this friday is holiday. yeay! every body seems to plan something. going somewhere, eating something, playing anything, etc etc. me? aku awal2 dah plan, tido saje!

i thought at first this entry bertujuan to share my pengalaman sepanjang berada di 'department budak kecik' ini, tapi for the time being, macam very the malas. just bought 3 dvds, last night try to watch bridget jones 2, not even halfway, saya sudah tertidur.

dan saya pun sudah mengantuk sekarang ni, walaupun jam baru menunjukkan 5.36 sore Waktu Indonesia bagian Barat.





Wednesday, December 15, 2010

freemason?

nanti kalau ada masa,
korang baca lah blog ini. baru korang tau betapa susah nya idup orang lain. menceritakan tentang contoh kemiskinan Sabah.

berbalik kepada tajuk entri kali ini.
aku sangat suka baca blog2 di internet pasal benda ni. tapi aku macam masih susah nak digest.
apa lagi orang2 'cerdik pandai' kat malaysia ni. macam2 teori keluar pasal freemason ni.

cuma, tiada satu pun contoh kukuh tentang kejahatan dan kezaliman freemason yang jelas mereka2 org 'cerdik pandai' ni bagi. semua sekadar spekulasi.

sekarang la kan, aku bagi situasi, kau pikir sendiri.

menonton 1 episod "Anugerah Juara Lagu" (pernah dikaitkan isu freemason), dengan menonton 1 episod "Grey's Anatomy" yang banyak memaparkan aksi seks bebas, seks dengan laki orang, seks dengan bini orang, seks dengan siapa2 saja.

yang mana 1 membawa lebih banyak keburukan?

walaupun byk 'symbolism' katanya dipaparkan dalam AJL, tak satu pun benda2 tu mempengaruhi fikiran kau kan. tapi bila kau tgk Grey's Anatomy tu, kau mulai berfikir "seks bebas, perkara biasa".

tapi kenapa org2 asyik sibuk dgn teori konspirasi freemason mereka, sedangkan benda yg lebih jelas diabaikan?


Monday, December 13, 2010

Dan Brown

regarding my last post, i didn't mention anything about freemason.
the concept of it so hard for me to understand, yet one speculation that i can digest out of it is,
our government or maybe just some so-called leaders related to freemason.

yes! now i can relate our YBs to Lady Gaga also! because there were saying said Lady Gaga is freemason too! ra ra ra ah ahh~

if it is true that our country are under the influences of freemason,
who knows if one day, Dan Brown will write a novel featuring Robert Langdon being called from Malaysia, to solve a mystery of Freemason in our country. yes, featuring those structures claimed under influence of freemason like KLCC, Putrajaya, even the Kustem library.

ok, sampai sini saje karut marut untuk kali ini. saye sedang sakit. semoga saye cepat semboh. amin.

Sunday, December 12, 2010

seram

aku terjumpa benda ni, aku rasa seram?


ini adalah gambar yang keluar jika anda search di wikimapia "kustem cross". perhatikan kotak di tengah gambar tersebut, yang kelihatan hanya awan.



dan ini adalah gambar dulu yang sempat di-save oleh orang-orang yang sempat melihat bumbung bangunan ni sebelum gambar "terbaru" kat atas tu untuk lokasi yang sama.


dan ini petikan yang aku dapat dari sini

Wakil daripada syarikat-syarikat arkitek iaitu
Arkitek Wan Jefri , Arkitek Urbanisma Sdn. Bhd dan Arkitek Ilham
Karya Sdn. Bhd. turut dijemput bagi mendapatkan pandangan dan
idea berkenaan rekabentuk dan keperluan bangunan baru
perpustakaan yang akan didirikan tidak lama lagi. Tiga objektif utama
diadakan bengkel ini iaitu:
i. Untuk mengadakan sesi sumbangsaran dan memilih idea bernas
dalam merekabentuk perpustakaan futuristik untuk KUSTEM
ii. Untuk mengenalpasti keperluan perpustakaan Universiti dan
menghasilkan blueprint
iii. Untuk membincang dan menyatukan semua pandangan serta
syor dari perspektif pengguna perpustakaan akademik

hurm, budak tingkatan 5 pun tau setiap lukisan sesebuah struktur tu ada dari bermacam sisi, dalam bab PELAN & DONGAKAN.
takkan takda arkitek / pembantu arkitek / etc Muslim perasan waktu blueprint/lukisan dongakan atas bangunan tu ada bentuk salib, tak cakap apa2? takkan bila isu ni dah kecoh, baru sibuk nak ubahsuai (tau2 jadi bentuk star of david plak kowt? lol)

gambar di atas tu menurut dakwaan adalah bumbung bangunan perpustakaan KUSTEM.

yang menjadi pertayaan,
1. SEJAK BILA WIKIMAPIA MENGGUNAKAN GAMBAR YANG TIDAK JELAS SEPERTI TERTUTUP AWAN UNTUK SEBARANG LANDMARK?
2. even pulau labuan yang hampir tidak significant menurut kebanyakan orang pun, aku boleh tengok jelas bumbung rumah aku.
3. gambar dewan makan sekolah aku pun lebih jelas dari perpustakaan kustem!
5. aku dah search upm serdang, ums kota kinabalu, unimas sarawak, uitm shah alam. TIDAK ADA SATU LANDMARK PUN DI SANA YANG TERTUTUP "AWAN" SECARA SIGNIFICANT.
4. cuba tengok 'awan' yang menutupi lokasi yang dikotakkan itu. bolehkan anda tunjuk dimana bayang awan tersebut jatuh? sila lihat gambar awan di atas kiri gambar. nampak tak bayang awan tu? aku nak spekulasi, aku rasa mesti gambar tu dah di-photoshop oleh org2 kat wikimapia. lol

aku rasa pereka bangunan tu berniat untuk menaikkan nama malaysia dalam guiness book of record, sebab Malaysia mempunyai lambang salib terbesar di dunia? yeay!!!

syabas Malaysia!

Thursday, December 9, 2010

seatbelt

ada 3 org ni.

yang pertama, dia pakai seat-belt kalau memandu sebab dia tahu fungsi seat-belt itu.

yang kedua, dia pakai seat-belt sebab dia takut kena saman.

yang ketiga, tak pakai seat-belt sama sekali kalau memandu, sebab dia "optimist" orangnya.


anda sama dengan orang yang mana? =)