Monday, November 29, 2010

wishlist

Converse All Star Chuck Taylor Orange OX Men


kalau lah ada yang nak belikan aku sepasang ^_^

Friday, November 26, 2010

cuti cuti cuti

hari tu usha tiket airasia.
nanti ujung jan - awal feb ada cuti seminggu.
malas nak balik, so aku cek tiket gi bali.

rp500ribu, bandung-bali-bandung. dalam rm200.
aku impulsive je maen beli. murah kowt!

one way je dalam kurang lebih 2 jam.

slalu aku balik labuan, kalau tak abes dalam rm1000, tak sah.

so, Bali, here i come! XDDD


semenjak dua menjak ini,
no conflict with others, no embarrassing/stupid/ignorant moment, not even enlightening moment terjadi.
jadi, tak dapatlah aku update dengan kisah-kisah yang membuatkan adrenaline rush, mentertawakan ke-idiot-an aku, atau pun korang merasaa "waaahh!" dengan aku. hii.


laen kali lah k. ciao

Tuesday, November 23, 2010

bagiku agamaku, dan bagimu agamamu

mungkin ada yang salah tafsir apa maksud aku cuba sampaikan pada entri lepas. judul entri kali ni adalah maksud aku sebenarnya.
aku tak pernah peduli tentang apa yang disembah oleh mereka yang tak seiman dengan aku, selagi mereka tak menyusahkan hidup aku.
dan sudah tentu mereka-mereka ini yang berbeza iman menganggap agama mereka sebagai yang paling benar sekali.
mungkin ada yang mengibaratkan aku sebagai domba yang tersesat.
dan kita muslim sering saja melabel mereka yang tak seiman dengan kita sebagai kafir.

oleh itu, adalah baik jika kita tidak mencampuri urusan mereka yang berbeza iman dengan kita.

dan aku harap tiada orang kafir yang mencampuri urusan keimanan kita,

walaupun aku yakin, paderi yang mendoakan saudaranya yang sakit tadi secara kristian berniat baik, dan percaya bahwa hanya
'Tuhan Bapa di Surga' yang mampu menyelamatkan saudaranya dari kesengsaraan.
hanya saja, iman Islam tidak mengenal Tuhan Bapa, Tuhan Anak, atau Ruh Kudus.

so, back off already. if any of those people think that we people having different faith from them are going to be "DOMBA YANG TERSESAT" forever as they thought, just let us be.

i am going to keep my faith, insya Allah =)

Sunday, November 21, 2010

kristenisasi - that's what people call it here

satu malam tu, aku praktikal night-shift di resuscitation room. di sini dilakukan tindakan-tindakan yang menentukan hidup mati seseorang (witness few times that CPR really works).
atau ruang tempat di mana pesakit jantung menerima perawatan emergency dan di observasi.

jadi, adalah satu pesakit ni. dia dalam keadaan setengah sedar, dengan diagnosis Acute Coronary Syndrome - Unstable Angina Pectoris. kata lain, serangan jantung.

datang seorang lelaki, segak dan berkarisma secara penampilan luaran. menghampiri pesakit yang setengah sedar tadi.

beberapa perkataan yang disampaikan lelaki tadi kepada pesakit itu yang menarik perhatian aku

"tuhan bapa di surga"
"terimalah dia di tangan kanan mu"
"kerajaan tuhan di langit"

aneh. baru tadi aku perasan, keluarga yang mendampingi pesakit tadi, salah seorangnya perempuan bertudung.
aku lihat rekod perubatan pesakit tadi. Agama = Islam.

aku lihat lagi perbuatan lelaki yang menyebut 'tuhan bapa di surga' tadi. dia melukis salib di dahi pesakit setengah sedar tadi.

i was so speechless.

pesakit tadi didoakan dengan cara kristian, tanpa kehendak dia. dengan keadaan separuh sedar.

aku cari keluarga pesakit tadi, tanya tentang siapa lelaki yang membacakan doa secara kristian tadi.
si kakak yang bertudung itu memberitahu, lelaki tersebut abang kepada pesakit tadi, seorang paderi besar di sebuah gereja. mereka berbeza iman.

aku tak dapat berfikir lagi malam itu...

Sunday, November 14, 2010

part II

blog http://www.susu-basi.blogspot.com/

ada entri part II aku baru update. cekidaut ok XD


blog susu basi ni hanyalah sampingan saja. blog tekidingbubus ni akan tetap seperti biasa k.
janganlah kalian meninggalkan blog ku.

kalau nak baca yg kat susu basi tu, boleh emelkan emel anda ke
drraf at live dot com

=)

Friday, November 12, 2010

blog yang lain

http://www.susu-basi.blogspot.com/

baru tulis something.

tapi setting private. kalau nak baca, silalah emelkan alamat emel anda ke

drraf at live dot com

memberikan alamat emel di box comment tidak digalakkan, risiko untuk spam.

XD

Thursday, November 11, 2010


this is just some random profile on fb i noticed.

it is just so irony, the word fuck and Islam somehow adjacent, and seriously, the word fuck (as in swearing) doesn't portray any islamic teaching.


new blog

aku sedang dalam proses pembikinan blog baru.
tapi aku akan set private, kalau nak join, sila-silah emailkan email address anda ke

drraf at live dot com

blog tekidingbubus ni akan dikekalkan, tapi cuma cerita ringan-ringan je lah.

k. until then. ciao.


Sunday, November 7, 2010

Drama

department of forensic kinda fun, minus the autopsies part.
ok, there were dramas back there, which membuatkan semakin exiciting saja.

one of the dramas, i was involved. but u know, some people like to misinterpret what i wrote here and there (facebook), and one time, i was warned about cybercrime, with reason of i MEMBURUKKAN NAMA BAIK orang lain.
the thing is, there was no name ever mentioned in that particular situation. it was pure sarcastic.
police report was made ok. i surely freak out, because, i don't have money to pay for lawyer. i miskin ok. belum kerja pun.
luckily great Teachers of mine, with their clear-judgement, help me and my group to settle this problem. i want to share with you guys where and what the problem is, but surely takut nanti kena charge lagi. hoho.

so ada satu kali ni. budak yg aku bermasalah tu, dia bawak satu family dia datang untuk maki hamun aku dengan kawan-kawan aku di hospital tu.
ada bapak dia, mak dia, dan nenek dia. NENEK pun involved. tua memang tua, tapi memaki memang handal!
erm, i think that's all i can tell u about. please no insulting comment upon the story i just tell ok.
mana tau nanti korang pun kena charge sama for cyber crime. hiks XD

best thing about forensic rotation, in this department, we practically do nothing when there's no body to be autopsied. only during my rotation, there were lots of bodies. i lost counting. sangat banyak. and we started feeling nothing. during doctors and interns laen tengah lapah mayat pun, kitorang kat tepi boleh bercerita tentang makanan yang sedap di Bandung.
one time, we had J.Co donuts delivered, directly after finishing an autopsy. nobody lost their appetite.

i suppose masih banyak lagi cerita, cuma skrg dah sgt-sgt mengantok. ciao