Wednesday, October 27, 2010

mulut jangan cabul

sekarang aku posting dept. forensic.
aturan forensic ni, setiap kali ada permintaan polis untuk dilakukan pemeriksaan jenazah, kitorang semua kena datang, walaupun luar waktu kerja.

aku dah 10 hari di forensic.
sudah dilakukan pemeriksaan 13 jenazah sampai siang tadi...

sedang lepak main kad Monopoly Deal (korang kena cuba game ni, besh!), ada kawan cakap macam ni "sekarang aku dah tau kenapa lebih banyak perempuan banding lelaki. sepanjang kita di forensic, perasan tak semua jenazah lelaki? belum ada jenazah wanita."

aku pun ikut menyampuk. "korang perasan tak, semua jenazah yang diperiksa, tiada kasut atau selipar. tiada dompet. tiada cincin?"

lepas tu ada lah kawan yang buat spekulasi nakal terhadap kata-kata aku tu, kenapa semua yg disebutkan itu tidak ada pada jenazah. boleh pikir sendiri kan?

jam 3.30 petang kitorang boleh balik. tapi kalau ada panggilan telefon, semua kena datang. jam 6.00 dapat panggilan telefon.
sampai je ke kamar jenazah, ada 2 jenazah yang siap untuk dilakukan pemeriksaan.

jenazah pertama, wanita.

jenazah kedua, laki-laki. memakai cincin. di dalam saku ada dompet. memakai kasut berukuran 39.

semua yang dikatakan oleh mulut yang cabul ini, terjadi petangnya. begitulah autopsi yang ke 14, dan ke 15.

baru selesai jam 9 malam. pulang bilik, update blog dulu, facebook, mandi, facebook lagi, baru siapkan kerja XD

Sunday, October 24, 2010

berlaku adil

Berita Hairan lagi Menghairankan.

KUALA LUMPUR: Pihak pembangkang tidak hanya aktif menemui pelajar Malaysia di Indonesia, malah sanggup berjalan jauh hingga United Kingdom (UK) dan Amerika Syarikat (AS), sejak 10 bulan lalu.

Wakil Kelab UMNO Luar Negara, Mohd Rizal Abd Rahman, berkata tindakan itu sebahagian usaha berterusan membenci kerajaan, termasuk menabur fitnah bagi mempengaruhi fikiran golongan muda.

“Contohnya, di London, pembangkang cuba meracuni fikiran pelajar Malaysia menerusi pelbagai strategi dengan membentuk kumpulan penyokong dikenali sebagai 'friends of Pakatan' (rakan pakatan), selain membuat aktiviti kebajikan seperti mengumpul derma semata-mata untuk meraih sokongan ramai (pelajar)."


Rizal Rahman tu ahli kelab umno jakarta. <--sila klik link ini untuk baca lebih lanjut.

di website tersebut disebutkan
Kelab UMNO Luar Negara Cawangan Jakarta (KUJ) merupakan salah satu daripada 11 Kelab UMNO Luar Negara yang terdapat di republik Indonesia. KUJ telah ditubuhkan secara rasmi pada tarikh 15 Oktober 1988 di Wisma Malaysia. Majoriti ahli terdiri daripada para pelajar yang melanjutkan pelajaran mereka di Jakarta.
Walaupun KUJ merupakan sebuah kelab yang berada di bawah naungan sebuah parti politik, namun aktiviti kelab ini tidak terikat kepada urusan yang bercorak politik semata-mata, tetapi lebih kepada perpaduan bangsa Melayu dan Malaysia di perantauan. Sesuai dengan organisasinya yang berbentuk kelab, KUJ sentiasa akan mengadakan program-program yang bersifat kebajikan, sosial, dan silaturrahim.


Jadi sekarang, apa salahnya kalau PR nak buat Friends of Pakatan, kalau kelab umno luar negara boleh ada?
KULN lagilah, buat program, ditaja oleh datuk datuk umno. dirasmikan oleh datuk datuk umno.



Double Standard sangat kan?

1Malaysia, bukan bermaksud semua org menurut parti politik yang 1 itu.
1Malaysia menurut aku, apabila semua rakyat merasakan hak yang sama. kalau tak, itu bukan 1M, tapi 1M kecuali (sila isi tempat kosong).

hehe.







Wednesday, October 20, 2010

demyuh

Nak tahu? Sedang kawan aku makan di ruang rehat luar kamar autopsi, ada lalat-lalat berterbangan hinggap di rambut dia, baju dia, dan makanan dia. Aku rasa lalat-lalat tu baru hinggap mayat yang baru di-autopsi. DEMYUH

ini antara cerita saya post di http://www.demyuh.com/

aku suka website tu. jangan lupa cekidawt ok!

beberapa hari lepas aku posting department forensic.
first autopsy, kami yg 1st day posting ni, aku merasakan diperdajal budak2 yg dah 4th week kat sana.
patutnya 1st day, we, so-called junior, tak melakukan, hanya observasi.

tapi tetiba dapat kabar dari mereka yg dah 4th-week, hence so-called senior, menyampaikan kabar kalau mayat yg akan diperiksa petang itu akan dilakukan oleh kami. kami pasrah.

dari luar kamar autopsi, mulai terhidu something.

bila masuk je, ada yang dah "uweeekkk". batukk, mata berair, dan lain2.

mayat ditemukan di dalam longkang, dicurigai telah meninggal selama 4 hari.

memang sangat ngeri. gambaran? mulut mayat tu dah penuh ulat.

bacaan doa dilakukan sebelum tindakan dimulakan. aku pasrahkan kerja aku hari itu, semoga diberkati Allah, dan mendatangkan manfaat kepada ku, dan orang lain.

aku sekali hampir termuntah. tapi aku tetap kena teruskan. dah jadi tanggungjawab.

akhirnya selesai.

balik bilik petang tu. aku cuba hidu pakaian yang aku pakai hari itu di hospital. bau busuk tadi masih melekat di pakaian ku. hurmm...


Saturday, October 16, 2010

musically talented?


u see, i read somewhere (i can't recall where, memory deteriorated. that's happened much if one's brain capacity is comparable to an empty can of coke) about playing musical instrument can boost up one's mental and intelligent.

i can use a mental booster for a good cause. i might stop cheating during exam, or becoming a straight As student, in extreme hypothetically situation.

i longed to play violin since i was in standard 3. never had the chance until now, since there's no violin teacher in labuan. pity this island.

violin is the most elegant music instrument, i think. and the sound its produce, so ethereal (only in the expert hands. in the wrong hands, u can't really can't distinguish it with a shriek of banshee).

so i had the chance now and i bought my own violin.
the problems are like, banyak.
i can't read the taugehs on the lines in a music sheet.
my feeling for right tempo, none.
real disaster tau.

i am giving up.
but my passion for music is still there, deep in my heart. (so a heart basically is just a large pump, pumping blood through your whole body. nothing really is placed over there, let alone your feeling for somebody).

so i am considering another musical instrument. i need that mental booster!

after doing a great search over the internet, and the library, also asking opinions from great musicians, to find the right instrument for me, (pembohongan belaka) i came to my conclusion.

Vuvuzuela.

until then, ciao


Tuesday, October 5, 2010

gigih

sebagai pelajar contoh (takut kena tindakan disiplin sebenarnya),
aku tetap menghadiri discussion tutorial di satu petang selasa, walaupun flight aku dijadualkan berlepas jam 5 petang pada hari tersebut.
aku dah kira, tak mungkin salah. add math boleh fail, tapi setakat tambah tolak darab bahagi, kacang.
selesai tutorial harusnya jam 3.oo. andai kata aku minta taxi datang jemput aku dalam jam 3.00, aku sempat untuk ke airport yang biasanya mengambil waktu kurang lebih 15 minit dari tempat tinggal aku.
tapi aku lupa, selalunya 15minit tu, bila aku naik taxi jam 4.30 pagi. time jalan masih sepi. kalau petang? hurm...
aku dari hospital pulang ke bilik aku, mungkin 5 minit kalau naik motor. motor tumpangan berbayar, orang sini sebut ojek.
jadi, kalau tak jam, dalam kurang lebih 3.20 - 3.30 aku sampai airport. mungkin kalau jam pun, akan jadi 3.45. begitu menurut perkiraan aku.


aku salah besar.
tutor aku kebetulan petang itu sangat sangat rajin. dia dibayar untuk mengajar sampai jam 3.00, tapi dia lanjut sampai 3.30. itu pun sebab aku sound dia.
"maaf doktor, flight saya jam 5.00 petang ni, boleh tak kalau saya izin untuk pulang dulu?" dengan beraninya aku bersuara.
"oh, ya sudahla, kalo begitu, diskusi kita sampai disini saja semuanya. lagian suda jam 3.30"
damn! kalau aku tau dia ni punya baek macam tu, awal2 aku mintak excuse, tapi sebab konon-konon sopan. aku ikhlaskan waktu aku.
ok. paling lambat mungkin dalam jam 4.00 aku sampai airport.

aku keluar dari tutorial room. tengok langit. mendung semacam! tak boleh jadik ni. arap2 tak ujan. taxi plak blom kol. aku try kol beberapa kali. tak dapat. aku dah sangat cuak. dalam perjalanan ke bilik dengan ojek tadi, hujan mulai turun. jalan pulak MAHA TRAFFIC-JAM. salah perhitungan. musim dekat raya ni, jalan akan superdupersesak macam shiyal.
sampai bilik, 3.45. hujan makin lebat. taxi tak dapat kol. kalau dpt pun, takkan sempat ke airport.
aku tanya kat driver motor tu kalau dia sanggup antar aku pi airport. dia kata dia sanggup.
aku kata tunggu la 10 minit lagi, manatau ujan reda.
barang2 aku ada satu kotak besar isi kek cokelat yg orang kat rumah aku suka sangat makan. 6kg.
satu baggage sedang, dan satu backpack. semua tu nak angkut naek motor? sempat berfikir aku tinggalkan saja kek tu, daripada tak sempat naik flight.
dah jam 3.55. #$%*%$@#$ pfft. hujan makin lebat. super lebat. salah perhitungan lagi.
ojek tu dah offer, nak gerak, dia sanggup. dalam 15minit boleh sampai. aku kata takpa, kita tunggu 10 minit lagi. 10minit berlalu, ujan masih lebat, tapi kurang sikit dari sebelumnya. semua barang2 aku cover dengan plastik.
TERPAKSA REDAH HUJAN DENGAN MOTOR DAN BANYAK BARANG.
perjalanan ke airport jangan cakap. lopak air sana sini. ujan lebat. angin kuat. aku berdoa je semoga selamat sampai ke airport tepat waktu.

sampai airport jam 4.20 petang. syukur counter check-in masih bukak (sebab flight delay sekejap). aku dah tak peduli. memang sangat basah time aku check in tu. akak kat counter tu paham.
abes tu baru aku ganti baju. tapi seluar tidak. sebab cuma ada baju dalam backpack aku. seluar2 aku dah checkin sekali dengan baggage aku.

aku dapat rasa SEMUA yg dilindungi oleh seluar aku, mengecut. so, aku naik pesawat tu dengan seluar yg basah ok. tapi ajaibnya, sampai LCCT, seluar tu kering total.

aku jumpa lagi 2 orang kawan aku kat airport. mereka pun mengalami nasib serupa dengan aku. sebab tak mungkin naik taxi dalam keadaan jam petang tu.

gigih kan?


Saturday, October 2, 2010

jangan seksa mereka

Kes Nirmala Bonat
Yim Pek Ha
, seorang perempuan berwajah cantik dan mantan pramugari berumur 41 tahun (sekarang berumur 46 tahun) dialah pelakunya.

Kes Siti Hajar
Jika Siti Hajar ingin menjamah lauk, dia hanya di beri daging babi oleh majikannya. Meskipun majikan tahu bahwa dia beragama Islam.

Kes Mantik Hani
Mantik Hani, meninggal… Majikannya, A Muruguan seorang penjual air tebu kini sedang menunggu hukuman gantung sampai mati.



sekiranya ini alasan Indonesia marah terhadap Malaysia, saya menyokong mereka.