Wednesday, September 29, 2010

i am 20 years old. or 16.

last raya was so interesting for me.

"Iza, ni boyfriend kamu ke?" a question from my sister's teacher to her. my sister is 17 years old XD

"kalau yang ini kerja kat mana?" soalan dari mak kawan adik perempuan aku kepada adik laki aku yang form 6, setelah mak kawan adik perempuan aku tadi beborak dengan aku dan tau kalau aku masih pelajar.

"kamu form 4 baru?" pertanyaan dari sekumpulan manusia ketika aku membuat lawatan muhibah ke sekolah hari tu.

oh ya, baru tadi, kawan adik aku chat dengan aku, selamba badak. dia igt aku 20 tahun. dia 19 tahun. wow.

hidup ini indah, lalalala~

Psych.

not the one that can read people's minds.
the one with big O at the end of it actually.

Psycho.

Psychiatric posting is fun.
i was worried the first time i enter the ward. u see, i never deal with anyone that people consider as 'not on their right mind'. if that so, then is it left mind? or front mind? or straight mind? or gay mind? ko mesti tak paham kan aku nak buat lawak apa sebenarnya? =.='

borak dengan mereka tak henti2.
paling menarik, bila setiap patient ada cerita mereka yang tersendiri. banyak dari mereka sebelumnya menjalani kehidupan biasa seperti kamu. seperti aku.


ini jadi peringatan buat kita? sihatkanlah mental kita =)

Tuesday, September 28, 2010

an english letter. i didn't know i can write a letter lol

i want to inquire about ATM usage at CIMB ATM in Indonesia.
for several weeks i've been using my ATM card at certain CIMB Niaga Indonesia ATM
without any problem, only just now, no transaction is allowed.
the ATM machine shows message "your card has been restricted".
i asked my sister back in Malaysia to help me call the callcentre to ask for assist, and she wasn't allowed to on behalf of me to activate my ATM card for international usage. she did told me however, CIMB Malaysia wanted to verify of me and my card was blocked for security purpose, and i didn't have any record of activating my card for international usage.

my sister gave me the callcentre international number +603-22956100.
i did try to call, and the officer was very kind to me, except when she put me on hold on the line, suddenly the phone call was cut by my local mobile service provider, since i don't have enough credit balance to make a long duration international call. (i almost a miskin student, u see. i can't withdraw my money T.T )

u see sir? i really need your help to overcome my problems as soon as possible, since my room rent is overdue, i need to buy text books, and i can't live by depending on cheap instant noodles only. XD
i am currently a student in Bandung, Indonesia and is scheduled to graduate on November 2011 if everything going fine as planned.
so i plan to use my CIMB Malaysia ATM card in Indonesia until the time i graduated.

i really really need your help and assist sir!

for your kindness, i thank you in advance.

salam =)


Friday, September 24, 2010

rafshionista!

*pengsan jap*

aku tak tau apa perasaan patut aku rasakan bila ada org panggil aku dgn nama tu. gembira? terkesima? derita?

so, kalau macam org tanya aku apa aku buat, bila aku kasi jawapan "student. medical student."
reaksi org, macam, "whattt??!" =.='

tapi bila aku kata "steward."
org macam, "ooowhh."

so, lebih convincing munkin kalau aku seorang steward. lol.
org kata aku bergaya. heeeeeeee







Thursday, September 16, 2010

selamat hari raya aidilfitri guys

masih belum too late kan for me to wish u guys a blessed eid fitr and have a blast! walaupun kinda late actually, like most normal people wish the others days before 1 Syawal or first few days of Syawal.

u know, adulthood is not that fun. like, things that we thought was so cool to do last time, seems so stupid now. and funny. and desperate.

there was one time during form 5, my school provide a big notice board for us to dedicate any raya dedication to anybody.
me and some genius friends of mine, decided that we should use it very well, not to waste any space of it.
kitorang pun menggunakan waktu kelas biasa, kelas prep petang, sehingga kelas prep malam untuk buat banyak kad raya paling kreatif, ditujukan untuk diri sendiri dan kawan-kawan. sangat gigih. then we all tampal sendiri kad-kad tersebut di papan kenyataan tadi.
so that time, seems like we were the most famous kids of the school. paling banyak kot dapat ucapan raya! hahaha.
desperate kan?
siap ada kad yg signed as from "secret admirer". lol.
one of my junior told me "famous nye abang Raf".

XDDD

now i'm back to my routine. what to do.
next week dah mau exam.

XDDD

Tuesday, September 14, 2010

5* Doctor


jadi aku suda decide untuk memupuk 5 sifat yg perlu ada pada seorang 5* doctor.


1. personaliti mempesona macam Siti Nurhaliza. seolah tiada cacat cela.




2. public relations skill macam MAS cabin-crews. takda nak marah-marah macam airlines yg satu lagi tu kan. ala, yang tambang konon-konon murah tu.
aku suka dorang ni sebab, they could talk to you almost about anything, everything, makes u feel comfortable talking to them. more comfortable lah than talking to your school counsellor kan.



3. keyakinan tahap dewa macam GaGa. ko tengok! dia pakai daging sebagai baju pun tetap vogue kan? memang tak takut caci maki kutukan hinaan cercaan orang dia ni. yakin je~


4. stamina seperti perserta triathlon. aku tak tau camna dorang boleh hebat macam ni.


5. otak seperti doktor. =)






Sunday, September 5, 2010

syaitan pun menangis, & penduduk setan

semuanya bermula dengan kebosanan di siang sabtu. PS2 yang slama ini cuma sekadar hiasan berdebu di atas meja, sebab waktu lebih banyak diluangkan masa untuk tidur, pun dimainkan.

game Syaitan pun Menangis @ Devil May Cry 3 yang terbengkalai pun menjadi pilihan. aku mudah bosan. kebanyakan game tak survive di tangan aku lebih dari 30 minit. apa lagi kalau tutorial game berjela-jela.


aku main dari pagi sampai sebelum masuk waktu berbuka. lepas tu jam 11 malam aku sambung main lagi, sampai jam 2 pagi, aku berhenti sama sekali.

aku hampir pitam bila melihat satu gambaran pintu di dalam game tersebut. pintu yang digambarkan, menjadi laluan keluar masuk demon dan kuasa jahat lain. gambaran pintu yang sangat dikenali oleh ramai umat Islam. pintu tersebut, seolah-olah pintu Ka'bah.

aku pun google. 80% pintu dalam game tu yang menjadi laluan para demon mirip pintu Ka'bah sebenar. memang aku jadi sangat speechless.
aku dapati, bukan cuma game ni yang menghina Islam. masih banyak game lain.

videoclip untuk scene tersebut boleh ditonton di sini

dalam game Penduduk Setan @ Resident Evil 4, ada sebuah pintu mirip pintu di Masjid Nabawi...

gambar tersebut boleh dilihat di sini
perbuatan yang sungguh biadab!
dalam game Counterstrike Condition Zero Deleted, watak dalam game melawan "musuh" yang melaungkan "Allahuakhbar" dan "Jihad"...

sebagai manusia yang lemah, aku tak dapat berbuat apa-apa atas perkara ni. rasa sedih dan marah pun, tak tau nak buat apa lagi.

cuma nasihat dari aku

-berhati-hatilah dalam memilih hiburan-



pengotor


dulu time theoretical years, tinggal dekat kawasan kampus, sampah kondom dalam longkang, atau di tepi jalan, tu pemandangan yang agak biasa.
entah la, dasar pengotor kan. sampah bukan pandai nak buang elok-elok. tak kisahla sampah apa pun, ini kan pula sampah kondom???

skrg aku tinggal kawasan kota, dekat hospital untuk clinical years. tak lah bersih mana. tapi tiada pula sampah kondom yang bersepah. sampai lah tadi.



nampak kan? tu kondom yang berikat, dalam dia berisi cairan. aku tak tau cairan apakah itu, tapi sungguh menjijikkan.
korang tau kat mana aku ambil gambar ni? atas lantai dalam sebuah shopping complex di bandung, depan sebuah kedai jeans.
time tu aku baru kuar dari kedai tu, bli sluar baru. hehe.
pastu nampak pelik semacam lantai tu, agak2 berkilat sedikit basah. aku tengok orang lalu lalang tak perasan. banyak yang terpijak.

memang pengotor la org yg buat kerja ni. dah pakai, buang la elok2. bukan campak tengah tempat org lalu lalang. gila!