Friday, August 6, 2010

mimpi

aku tak paham mengapa terlalu ramai manusia memuja mimpi.
mimpi menjadi realiti a la AF lah, mimpi basah lah, mimpikan kejayaan lah.
tak satu mimpi yang dialami pun sebenarnya macam berguna untuk hidup aku yang real se-real 3D nih.
aku tak rasa pun aku pernah bermimpi tentang kejayaan. umur aku sekarang ni pun, antara mimpi yang aku masih igt, mimpi ada 4 matahari di langit, mimpi naik gajah terbang, dan banyak lagi mimpi yang tak significant. tapi mimpi yang masih sering, mimpi antu kot.

minggu lepas aku tengok cerita Inception. sorang2. macam biasa, aku lonely orangnya. jangan risau, aku tak da masalah tgk movie sorang2. mudah pilih tempat duduk, jam tayangan, serta muvi yg mau ditengok. bebas se-bebas babi hutan.
banyak org kata film ni superb. tapi bagi aku biasa saja. boring malah.
kalau muvi lakonan l.caprio, aku paling ska the aviation saje.
yang buat cerita Inception ni boring, adalah sebab cerita dia tentang mimpi orang. mau action semantap apa pun, setting se-gah apa pun, bila kau pikir balik semua tu cuma mimpi pelakon filem tu, jadi bosan. sangat bosan. bila ada watak kena tembak, kau start pikir "oh, itu cuma projection mimpi si anu, bukan org betul". atau bila watak utama kena tembak, kau start pikir "oh, dia cuma kena tembak dalam mimpi, dia masih hidup sebenarnya".
cerita ni cuma tentang sekumpulan orang yang naik kapal terbang penerbangan melbourne=l.a (kalau x salah), dan bermimpi.
ending dia pun agak mengecewakan. orang kata ending dia menimbulkan persoalan, mantap habis, unexpected.
tengah cerita aku dah agak ending dia apa, bila part mengapa alasan dia slalu termimpi pasal isteri dia. banyak filem dengan ending macam ni. 1408 oleh Stephen King. The Mist oleh Stephen King. yes, film dia a la style Stephen King. konon dah kuar dari masalah, sebenarnya tak.

kesimpulan, filem tentang orang yang bermimpi adalah tak cool


9 comments:

P.S said...

bagi aku plak,
inception la movie yg aku x sempat nk question ape2 sbb tlampau khusyuk tgk.sgt anticipated!

sblum ni mst akan ada bnda2 yg odd n ridiculous yg mnganggu aku everytime tgk movie tp tidak utk inception.
mgkin sbb dia mmg menggambar kan konsep 'mimpi' yg sebenar.
'we can do anything in a dream'

dan aku memang gemar bermimpi ;)

inception giler best, bg aku!

::alifdalmim:: said...

btul gak tuh..
bila movie citer psal mimpi mesti jd boring..

p.s : aku mimpi best pagi td..haha

sheryzan said...

Well lain orang lain pndpt..I got exactly the same opinion as P.S.. Exactly the same...I like this movie a lot...I kept thinking while watching it...

P.S said...

glad to hear dat sheryzan ;)

if anyone have seen msian movie 'fakir miskin', starred by apek n d geng,
thats an example of movie pasal mimpi yang LAME giler2. hehe.

QuantumDecipher said...

tapi wlpn bOring seboring babi hutan menonton cerita berkaitan mimpi..atleast pengarah tu mempunyai niat murni utk mengarah cerita yg tak pernah difikir org..malah, kalau takde filem inception maka takdelah tekiding bubus menulis entri ni... =)

pe pun, aku suka cerita2 unik yg boleh buat kita fikir luar dari kotak pensil....^__^

A+z+i+E = AziE said...

megazord..

ak stuju. ak pening dgn inception... n ending dy sgt pening. adkh dy masih dlm mmpi or realiti?? pening ak tgk citer tu... kena donlod tgk repeat2 bru pham.. =P

ruffey said...

P.S, best ke? hurmm... beshhh besshh! (never argue with gorgeous lady) lol

sdr alifdalmin, mimpi apa kah itu? konotasi agak bersifat dewasa hehe

sheryzan, hurm. mungkin kapasiti berpikir aku rendah. hehe. sebab awal2 kawan aku kata cerita dia cam addmaths pembezaan. dalam mimpi ada mimpi ada mimpi ada mimpi.
saya sering gagal add maths dulu T.T
pasal tu kott serabut jugak sebenarnya time tgk cer tu hehe

P.S., masi byk woo. dulu kan ndak boleh filem2 hantu di malaysia, so bla buat filem, terpaksa ending kasi mmimpi. aku lupa ada 1 tu tajuk dia, sbb cer pasal mimpi org ndak besh haha

QuantumDecipher,
oinkk oinkk XDDD

Pink Ranger aka Azie, nampaknya kapasiti otak kita sama. hahahaaa

sheryzan said...

Hahahahha...kapasiti otak...xpa bah..benda tok subjective...otak aku pun agak lembap..addmath ok, tp bnda2 hafal and faham konsep mcm bio mmg hancusss...haha

P.S said...

ah-ha.
always the sweetest words from u.
;p