Saturday, June 26, 2010

gempa

wah, provok lebih judul entri kali ini.
kau tak cuak, kalau tgh2 kau tunggu turn kat kaunter nak bayar t shirt baru yang sangat cantek, tiba2 bumbung shopping complex ternama lagi terkemuka tempat kau berada runtuh?
tak merasa lah nak pakai t shirt yang cantik itu kan, mana tau t shirt tu tertimbus ke, koyak ke, jadi kotor berdebu ke.

well, tak la sampai bumbung runtuh. cuma, tetiba, line tgh panjang, orang2 sibuk berlari keluar. aku cuma nampak peluang untuk lebih cepat sampai turn aku saje.
peduli apa org lari keluar kan?

tiba2 ada orang jerit, "gempa! gempa!"

err, aku rasa bohong kot? aku tetap steady ketatkan kawalan keselamatan terhadap posisi aku dalam line kat kaunter tuh, aku takkan terpedaya dgn tipu muslihat org, aku fikir.

bukan aku sorang saje ok yg pentingkan baju baru yang cantik dari keselamatan diri, makcik tua kat blkg aku pun tak berganjak!

aiyyoo, gempa ke? baju2 yang masih display dekat rak masih berayun. macam tuh jugak flyer yg bergantungan dari siling kedai tuh.

ahhh, bayar dulu la, aku tak rasa apa2 pun. mungkin itu cuma ilusi semata.

aku kuar dari kedai tu, tgk kedai2 lain banyak dah turunkan grill, tutup kedai. shopping complex tu pun terasa agak kosong.

tiba2 ada suara dari speaker mana entah, beri pengarahan tentang keselamatan pengunjung sempena gempa tersebut.
tengok ramai je org kat luar berkumpul, sambil bergambar, sebab terlalu meriah suasana kat luar shopping complex tu.

oh, ok. memang gempa rupanya. takpa, yang penting syukur aku selamat, dan aku dapat beli t shirt baru! XD

err, aku rasa aku ada minor problem keseimbangan badan. so, most of the time memang macam agak goyang aku rasa. so kalau gempa betul, aku tak perasan, sebab macam dah biasa?
sebab tu lah jugak aku tak reti sangat naik basikal. hoho


Saturday, June 19, 2010

baru

notice the new template? Red curtain!
i just want to add more personal touch to this blog, so it will reflect me much more than it did previously , only then u will get to know me a little more closer than u had ever imagine *puke*

why red curtain, u might ask *ahem. take a deep breath. exhaled slowly*

tabir merah merupakan awal dari kehebatan sesebuah persembahan yang elegan. hanya mereka yang benar-benar berbakat layak berada di belakang tabir merah ini, seperti aku.
hanya saja kehebatan bakat ku belum terserlah, selagi tabir merah itu tidak diselak.
bakat yang terpendam dan memuncak, menunggu waktu untuk melakar mahakarya di persada dunia.

aku sendiri rasa jijik dengan statement di atas ini ye kawan-kawan. hehe

yes, ade konflik baru.
aku yang sensitif ini, sgt tidak dapat menerima apabila ada orang memberikan komen durjana

"ketua macam apa ni? ketua tak guna" right into my face

hanya kerana aku tidak mengumpulkan log book untuk ditandatangani oleh pensyarah.
celaka.
kalau bijak sangat kenapa tak pergi mintak sendiri.
bila aku cakap "relax la, dulu waktu group lama aku pun, kitorang sendiri pergi mintak tandatangan dekat pensyarah".

dia jawab "tu sebab ketua u all dulu tak guna kot".
celaka 2x ganda ok.

wah, aku dah malas nak carik gaduh depan2 dah sekarang. kalau dulu, sah2 aku ludah muka minah tu ok.

mulai hari ini, saya akan berazam untuk update blog saya setiap hari sama seperti menulis diari, dengan menulis kejadian-kejadian penting mahupun tidak yang saya lalui.


saya bangun tidur jam 3 pagi di bilik kawan saya yang jam 4 pagi dia kena gerak pergi airport.
lepas dia blah, saya sambung tidur balik di bilik dia. bangun2 lagi, dah jam 9 pagi.
walaupun bukan bilik saya, saya selamba bukak peti ais dia, makan cokelat beng-beng dia satu bar, dengan wafer.
saya kumur2 lepas tu dengan listerine dia.
lepas tu saya tengok MTV. dia sangat kaya, di bilik dia ada Tv satelit.
tiba2 MTV mengembalikan ingatan saya kepada zaman muda remaja, waktu terluang hanya untuk MTV. sampailah saya dipaksa untuk sekolah asrama. setelah itu lama tidak ada kabar berita dari MTV.
sampailah tahun lepas sekitar bulan ogos, saya ditertawakan oleh adik saya darjah 6 kerana saya tidak kenal Lady Gaga. cis!
oh, berbalik kepada diari saya.
dear diary, lepas tu saya keluar dgn kawan utk lunch makan cordon bleu, makan cheese kek 2 ketol, dan minum yogurt. sakit perut, tapi tak berak2. hurm.

lepas tu balik bilik, tengok glee episode akhir utk kali yg ke 5. saya tak tipu. saya sgt suka episode akhir ni, terutama lagu Bohemian Rhapsody tuh.
lepas tu tak buat apa yang penting, saya surf internet, update blog.

sekian





Thursday, June 17, 2010

to sir with love

not that i fall in love with anybody i call a "sir", it just i really love the song after watching the Glee cast performed it on one episode.

the kids (kids? Mercedez Jones real age is 24) sung that song dedicating to their teacher/coach Mr. Schuester.

The time has come,
For closing books and long last looks must end,
And as I leave,
I know that I am leaving my best friend,
A friend who taught me right from wrong,
And weak from strong,
That's a lot to learn,
What, what can I give you in return?

If you wanted the moon I would try to make a start,
But I, would rather you let me give my heart,
To Sir, with Love


the kids loves him not because he teach spanish amazingly their grades are thru the roof, they loves him because he inspire.

teacher is one great profession of having chance to inspire people, especially kids and teenagers in their labile years.

to my fellow friends, teachers and future teachers, use your chance of improving the world for a better place to live wisely =)

btw, u know what is the word in latin for teacher? hehe

The mediocre teacher tells. The good teacher explains. The superior teacher demonstrates. The great teacher inspires. ~William Arthur Ward

Monday, June 14, 2010

tonggang langgang

aku kembali.
aku nak sambung menulis lagi, terus berkarya, meluah semua rasa yang ada di benak fikiran.

cewah XD

walaupun stress, tapi live life gorgeous and fabulous!

cuma sekarang keadaan aku yang agak tonggang langgang.

kepala berserabut (bukan fibrosis)
sakit hati (bukan hepatitis)
tapi sabar je lah.

bilik pun bersepah, kalau kau masuk bilik aku, nescaya kau akan tersesat di dalamnya tidak menemui jalan keluar,
tapi kau akan menyukainya, kerna fridge aku terisi makanan yang enak2.

until then, see ya

Saturday, June 5, 2010

homesick?


i guess i was complaining too much.
although i am far away from the people and places i love, i still can do things that i like,

such as sleep like piig.
wake up, find something to eat, and sleep again. just like piig. see the similiarity?
although piigs are known as the laziest animal on earth (or at least for me), they still serve their purpose right. getting chopped, and served as bah-kut-teh. or mee kolok. or canned. or whatever.
piig pun berjasa kepada sesetengah manusia kan? walaupun org islam tak makan.
ada baiknya ada piig ni, sebab kalau piig haram utk semua, permintaan untuk daging2 haiwan lain akan meningkat, dan harga utk beef dan lain2 daging akan jadi super mahal.

jadi, aku kenalah berguna kepada orang lain, barulah hidup tak lebih hina berbanding piig.

hehe.

ooh, back to the topic. feeling homesick is a blessing i guess, because u see this photo below



jangankan merasa homesick untuk merindui orang-orang yang mereka sayang dan masih hidup dari jauh, tidur nyenyak di malam hari pun aku rasa tidak? (gambar: mangsa kekejaman Israel)

i should count on my blessings...