Monday, April 19, 2010

kerna rindu

aku rindu rumah
aku rindu keluarga
aku rindu teman
aku rindu s̶i̶ ̶d̶i̶a̶ kamu
bila aku stress, aku akan fikirkan my favorite things, persis lagu "My Favorite Things" dalam filem Sound of Music.
jadinya, aku terlalu banyak melihat kebelakang, mengenang kembali apa yang pernah aku alami. melankolik...

aku zaman remaja, tak rapat dengan keluarga.
mungkin merasa kurang perhatian? tapi biarlah. kini baru aku faham.

kalau di rumah, mungkin tiada siapa yang aku ceritakan masalah aku.
aku lebih senang bercerita ke teman-teman, berkongsi dengan mereka. kadang juga ada yang aku pendamkan saja.

tapi juga aku tak pernah rasa aku terabai walau relatif tak dipeduli. mungkin kerna pengaruh persekitaran terhadap pemikiran aku yang tidak matang waktu itu, 'disayang-sayang' adalah sesuatu yang tidak cool.
eminem mengajarkan tentang kebencian mungkin? atau mungkin lagu korn yg tiada erti?
sampaikan dulu di kelas, teman yang belajar di rumah sambil dibimbing oleh ayah sendiri menjadi bahan gurauan kasar, kerna sudah tingkatan 2, tapi masih manja?

mungkin definisi sayang waktu itu menurut aku, permintaanku ditunaikan. tapi jarang sekali.
bila aku ingin komik, aku simpan duit belanja sekolah ku.
tak seperti adikku di asrama dulu. tinggal bilang mahu komik apa? hujung minggu pasti dihantar ke asrama, lengkap dengan KFC, cokelat, Maggi, keropok Roller Coaster, Pringles, dan lain-lain.

mereka yang sekolah asrama dilebih-lebihkan menurut aku. aku pun mahu...
biarlah. yang penting aku ada MTV dan Channel-V di rumah.
aku ada kawan-kawan di sekolah.
kadang ingin memberontak, tapi siap sedia disebat dengan? silakan pilih. hos air, tali pinggang, atau batang penyapu. semua aku pernah rasa.

diri aku dulu cukup mendefinisikan istilah 'anak derhaka'.
terlalu banyak salah, tapi tak mengaku salah.
lagi-lagi memberontak.
kononnya tak disayang.
mungkin aku lupa waktu kecil aku dulu bagaimana waktu itu.

kini barulah mampu berfikir, kalau aku tak disayang, takkanlah aku disini sekarang?

bersambung



3 comments:

appleisgreen said...

uuu..entri sedih :'(

ni mesti byk parut ni..

ruffey said...

belum, belum. belum sambungan. bukan entri sedih ni. hehe.
parut tu tatap lakat, tapi ok2 jak baa.
bersyukur aku tau sebenarnya =)

A+z+i+E = AziE said...

hem... wait for next episode..