Thursday, April 29, 2010




satira di atas, memang apa yang sentiasa aku rasakan.

cerita lain.
kadang, apa yang aku ucapkan, hit me back. macam kemarin, aku cuma berlawak. ditanya oleh kawan, mengapa aku begitu rajin?
dengan nada a la meminta simpati dan memasang ekspresi melankolik, aku menjawab "jauh-jauh aku datang dari Malaysia ke sini untuk belajar, takkan la aku nak mensia-siakannya... kalau nak bermalas, tak payah datang sini hidup susah-susah. di rumah sendiri pun boleh"

bila fikir balik, wow! aku mampu menutur kata tanpa memikirkan terlebih dahulu erti dari ucapan ku. serius selama ini tak pernah terlintas pun di fikiran. sebijik macam ahli politik! cuma kalau ahli politik, menutur kata dengan 2 tujuan.
1. membuat diri sendiri kelihatan hebat.
2. membuat musuh kelihatan terlalu banyak kesalahan.

habis mengucapkannya, aku diam sendiri. ada benarnya. kenapa harus bermalas? tak perlu sekolah jauh / mahal / membebankan mental dan fizikal kalau hanya mahu bermalas.

tengoklah nanti kalau memang betul niat untuk merajinkan diri datang. semacam tunggu pencerahan untuk lebih rajin, walau orang lain dah kata aku rajin. dan terlalu skema?

oh, dan ke-skema-an aku selalunya pain in the ass buat mereka yang sangat bedebah. bedebah-bedebah yang menipu para guru, menyusahkan para ahli kumpulan, dan memperkasakan kebodohan diri sendiri. bedebah-bedebah jahanam. tapi mungkin nanti aku cerita. apabila blog ini lebih private.

dan sampai sekarang, aku tak faham bila ada rakan-rakan yang masih menyalahkan orang lain terutama ibu bapa mereka atas PILIHAN YANG MEREKA SENDIRI BUAT bila mereka datang ke sini untuk belajar kedoktoran.
memang ibu bapa boleh memaksa, tapi akhirnya yang kata iya atau tidak, bukankah diri sendiri.
katakan saja TIDAK bila kau tak mahu mengerjakan sesuatu. jangan kau salahkan orang lain. orang lain boleh memaksa, tapi tetap kau sendiri yang menentukannya.

p/s - i get bored with the last template, so i decided to change it. the last template was so me. plain, dark, and twisted. aisehmen.












6 comments:

sheryzan said...

melankolikk~~

-[b|0|y]- said...

private?
adui...
jgnla~

日月神教-任我行 said...

成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,正妹,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,a片

蒜泥白肉Lynn said...

,徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社

Liyana said...

uish, ingat senang nak kata TIDAK pada mak bapak?
almost all my life, I was channeled to path which my mom approved only.
I always love math and accountacy, but in F4, 'veto' said i've to be in pure sc class. so good bye acc class of 2 days.
during matric days, also goodbye to sains fizikal for sains hayat.
masa masuk Uni dah syok dah sbb tak dapat masuk med, kena bebel 2 minggu sbb hanya dapat fac sc, tp hati seronok, means bleh la amik math.
tapi gone, bila surat tawaran Biomed datang seminggu kemudian. And the veto said "GO TO FAC OF MED". so bye2 math.

skrg dah kawen, veto says I should work. nope haha, this time, my choice, I want to do bussiness and bussiness is what I'm doing now (albiet very small in scale). veto have no more power becoz my hubby is more powerful, hoyeh to Encik.

*veto=my mom

bayu said...

aq suka blog ini..
blog yang bagus...

terus update biar semakin bagus...