Thursday, March 25, 2010

terima kasih kepada Syapiei, Jenny, dan Sheryzan untuk sokongan you all terhadap I dalam entri sebelum ini.
u guyz d best.

sebenarnya, bukan masalah penat yg menyusahkan pikiran aku paling utama, tapi orang2 yg sangat keburukan mereka tak dapat aku ungkapkan dengan kata. (mungkin ada, tapi aku takmau carut di sini).

aku terkejut dengan sikap beberapa orang disini, dan aku rasa, mereka patut dibunuh (hyperbola, hyperbola).

malam tu time aku on-call di Emergency Room.
so adalah students lain gak, perempuan semuanya. dan mereka tidak cantik sama sekali. so, boleh dikatakan luaran mereka buruk la.
tak disangka, dalaman mereka juga buruk.

ada satu makcik tua ni, dia tanya pasal apa ntah aku lupa kat budak2 pompuan yg buruk luar dan dalam ni.

makcik tua: nurse, (aku lupa apa pertanyaan nya)

perempuan hodoh A: Jangan panggil saya nurselah! (dengan kasarnya).

perempuan hodoh B: kalau nak tanya, tanya nurse lah.

makcik tua: ooh, dimana tu nurse?

perempuan hodoh B: *sambil memandang ke dinding, dengan intonasi kasar* jangan panggil kami nurse laahh!

bangsat punya perempuan-perempuan hodoh. korang ingat korang tu med. students, boleh berlagak nak mampos macam tu lahh? aku yang memang kenyataan lebih pandaii dari korang pun (bukan niat utk menyombong, tapi dah geram sgt dengan orang yang dah la bodoh, sombong plak tu) tak pernah herdik orang macam tu tau, dan tak pernah kesah orang nak panggil aku apa pun, slagi bukan sesuatu yg negatif.
makcik tu bukan tau status korang apa pun. so apa makcik tu nak panggil korang? doktor? korang tu belum ada status atau gelar pun.
pepatah kata ikut resmi padi, makin berisi makin tunduk. tapi korang tu cam belon2 condom-recycle yg tak dibersihkan, diisi helium. dah la kosong isi angin je +kotoran2 sebab belum dicuci, tapi nak terbang melebeh2 plak!

pernah skali gak aku lihat, ada sorang student ni dgn labcoat putih dia la, ditanya

makcik:"dok, tempat (lupa nama tempat tu) di mana ya?"

perempuan hodoh C: sambil terus main dengan handphone dia dan dengan nada kasar "tanya ke nurse je lah makcik!"


tapi lain pulak situasi yang ini

makcik: maaf dok, ruang Dahlia dimana ye?

Proffesor Dr. X: (dengan sopan santun) ooh, ruang dahlia ada di (sambil memberi petunjuk arah).

so, seorang proffessor ok. takda la nak berlagak cam students hodoh luar dan dalam tadi.
tak kesah pun org nak tanya jalan. selagi dia boleh membantu, dia bantu.

kata jadi doktor nak bantu org, tapi org tanya jalan tak nak bantu?
what the eff!
nak tolong org tu bukan hanya dgn jadi doktor boleh tolong orang.
tunjuk arah tu pun tolong orang jugak.


so, aku tak paham, mengapa ada manusia hodoh luar dan dalam macam ni?






9 comments:

pie said...

shan, sepa lagi handsome, aku ka ko a?

appleisgreen said...

mengada!! eee..

ann said...

mmg hodoh la perangai drg. dapat sdh aku bayangkan tu muka3 drg.

sheryzan said...

haha..Thanks mentioning my name up there..hehe...wow..post ini mmg menarik~~~belum pa2 lg dh belagak~~nasib baik aku x belagak mcm the hodoh luar and dalam~~hehe...

kalau kt dlm kes lain gk...
lect and asst lect...
selalunya lect yg dah ada title prof and even IR mmg sgt polite dengan org bawahan compare to asst...sombong pun ada~~~iskk....

ruffey said...

pie, dengan level of confidence 100% aku katakan bahawasanya aku lebih handsome dari kau, dengan alasan, err, sebab ini blog aku, hehe

apple, ni baru 1 cth, masih byk lagik cer2 ttg kesombongan mereka ni. dulu aku pernah tulis pasal students dan labcoat di kfc. ko kena baca tu. hehe

ann, kan?

sheryzan, sama2 XD
berlagak sgt. aiyoo. aku nak tgk dorang di masa depan nanti macamanaa.
dorang suka kasi alasan "penat2 belajar medicine, org panggil aku nurse?"
yg lawak, penat2 dorg belajar pun, tak bijak2 jugak, tambah sombong adalaahhh. isshhh T.T

-[b|0|y]- said...

omg...

"pepatah kata ikut resmi padi, makin berisi makin tunduk. tapi korang tu cam belon2 condom-recycle yg tak dibersihkan, diisi helium. dah la kosong isi angin je +kotoran2 sebab belum dicuci, tapi nak terbang melebeh2 plak!"

but after reading the whole entry, mmg patut pun kau guna anlogi tu... mmg wat the eff!!

p/s - i hv a new blog... suda tu ak kasi link d blog lama

Bizaku said...

just make sure they did not come here in Malaysia lah. haha. I dun wan my family to be treated that way. And i believe that i never meet a med student like that here. haha.


Dulu, kami satu kelas kena 'basuh' bagus2 sebab tak respect patient. Sebab dia apa? Begini, time tu ada satu student kami ni tengah buat gastric aspiration, then tiba2 entah macamana terkeluar tu aspirated fluid melimpah ke atas katil.

Student tu pun cakaplah, "busuk la". Sebab perkataan ini saja, kami kena marah kononnya tak hormat pesakit.


Kalau macam orang yg ko cerita ni ada kat sini, gerenti la kena tampar. haha. bukan prof tampar, aku tamparkan. haha.

A+z+i+E = AziE said...

eeiii.. kuang ajar betul la betina tu..geram ak dgr.. org tnye leklok dy balas cmtu.. sok lusa, dy lak kene.. skang ni Allah bayar cash.. =P

Replay said...

fuhh..nasib baik student2 paractical kat hosp tempat aku tersadai semalam nice2 semua.bukan setakat nice..hensem2/cantik2 plak tu