Thursday, February 25, 2010

Tuesday, February 23, 2010

makin lama makin absurd, oh negara ku ini

bukan lagi rahsia umum, kalau memang kaum menjadi penentu dalam banyak perkara yang melibatkan urusan kerajaan di negara ini.

tapi kalau sampai sexist dan male-chauvinist?

ni aku copy-paste dari utusan malaysia.

Bimbang penguasaan wanita

KUALA LUMPUR 22 Feb. - Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) hari ini meluahkan kebimbangan berikutan penguasaan penjawat wanita dalam perkhidmatan awam yang semakin meningkat sekarang.

Setiausaha Agungnya, Ahmad Shah Mohd. Zin berkata, trend masa ini menunjukkan semakin ramai wanita dilantik memegang jawatan sebagai pembuat keputusan dan situasi itu mempunyai implikasi jangka panjang dalam aspek kemajuan dan pertumbuhan negara.

Contohnya kata beliau, hampir tiga perempat daripada jawatan baru dalam perkhidmatan pegawai tadbir dan diplomatik diisi oleh wanita.

Ahmad Shah menghujahkan perkara itu bertentangan dengan polisi kerajaan sekarang yang memperuntukkan hanya 30 peratus jawatan pembuat keputusan kepada kaum wanita.

Baru-baru ini, Menteri Sumber Manusia Datuk, Dr. S. Subramaniam berkata, nisbah antara guru lelaki dan wanita adalah 30:70.

Sambil menghargai polisi kerajaan berkenaan kesamaan gender, Ahmad Shah berkata, Cuepacs mahu dasar itu dilaksana dengan berhati-hati agar tidak mengganggu keseimbangan antara penjawat lelaki dan wanita.

Beliau berkata, kedua-dua gender mempunyai kekuatan dan kelemahan yang boleh diguna untuk melengkapi antara satu sama lain.

Sementara itu, Setiausaha Agung Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP), Lok Yim Pheng berkata, walaupun terdapat lebih ramai guru wanita dalam perkhidmatan tersebut, peringkat pembuat keputusan dikuasai kaum lelaki.

Beliau berkata, prestasi guru wanita adalah sangat baik dan mereka memberikan pendidikan yang berkualiti kepada kanak-kanak.

Yim Pheng menyarankan agar kementerian berkenaan mengambil lebih ramai guru lelaki untuk bidang-bidang tertentu seperti sukan, pendidikan jasmani dan kokurikulum.

Nisbah yang ideal antara guru lelaki dan wanita kata Lok adalah 50:50. - Bernama


aku rasa macam bodoh. kau rasa?

lemahnya lelaki kalau sampai perlu kuota dari kerajaan untuk mendapatkan kerja

Sunday, February 21, 2010

classic



so, ini aku 'grab' dari wall kawan aku.
dia memulakan status sebagai "Jatinangor (lokasi universiti aku) masuk surat khabar Kompas."

kawan-kawan dia heran lah kan, igt ada kes apa yg berat masuk surat khabar.

tapi sebenarnya Jatinangor masuk surat khabar sebab masalah pembangunan di sana.

kawan dia kata, tiada yang menarik kalau berita macam tu, masih banyak perkara aneh yang layak masuk suratkhabar tentang Jatinangor.
contohnya J-Style @ Jatinangor Style.
Sebab cuma di jatinangor ada orang BERPAKAIAN ANEH, seperti makan di sebuah 'shopping complex' pakai LAB COAT'.

"yang pakeannya aneh2.. *masa makan di jatos pake jas lab gituu??*"

terjemahan: yang pakaiannya aneh, takkanlah makan di jatos (sebuah shopping complex) pakai lab coat??


hihi. masih ada yang tak sedar lagi rupanya. orang menyampah la weh tgk budak2 tuh bersepah kemana2 masih nak pakai labcoat tu. hurmmm.


Thursday, February 18, 2010

what to do

i don't have a stable life, u see

one moment i feel like i owned the ATM, the next thing i know i ended up searching for coins on my bedroom floor, under the bed, inside all the pockets of my pants, under the cabinet, and the list goes on.
and the ultimate solution, a shamelessly phone call to my father, with a very sympathetic voice, asking for, err, extra money.

the same reason i used over and over
"dad, i was very stressed with all the business and hectic life here, so i ate a lot."

he don't really mind after all. yet, he won't be amused if he found out that McD is like my second home.

oleh itu, saye nak telefon ayah saye dahulu. sekian.
















Monday, February 15, 2010

burned-out?

so, this is the moment where i suddenly having this question in my mind

WHAT THE HECK I AM DOING HERE???

currently at my peak performance of laziness, and apathy too.

obviously i don't need answers for the question above,

i only need a good vacation back to my hometown.

i am so homesick

burned-out?

Monday, February 1, 2010

The Perfect Smile

i had this procedure called 'root canal treatment', which was very excruciated, and i have no other option, except if i wanted my tooth to be extracted. TAK MAAUU!
the procedure took me 8 visit to the dentist for a tooth i am telling you. everytime there were drillings and fillings, which the sound of the drill is the worst sound on earth.
after all, it was very cheap compare to Malaysia, which only costed me for about rm250. the same procedure done by a general dentist back at my place would cost me as much as rm800-rm1000.

the dentist examine my teeth, and have this idea where my jaw and teeth is not well aligned, (despite me very handsome in photos. blog aku, ska ati akulah nak buat statement apa. hihi) persuade me to consult to orthodontist, a specialist in dentistry that put wire and band on teeth to re-align my jaw and teeth.

but seriously, this is not solely for cosmetic reason, because i do had a severe headache from time to time, stress-pain, and 1001 other type of pain, which the dentist point out the joint between my jaw and my skull is the source of these problems. and i wantt thattt ugly wiring and banding!!!!

and all these years i thought i had a perfect smile.

and if i agree for my teeth to be wired and banded, i would obviously have a smile like this for the next 2 years (minus the Ugly Betty part lah)





which is a scary thought, because if everything goes as planned (Amin to that), i'd have my graduation day in less than 2 years, and those wire will be still attached to my teeth at that time.

but i don't want to wait to do this after my grad, seriously, this jaw and teeth problem, it does hurt.

akankah aku mempunyai senyuman yang mampu menawan hati setiap orang yang memandang?
(silakan muntah)