Friday, December 25, 2009

No Christmas For Me

*edited*

xmas kali ni tetap macam xmas2 sebelumnya, tetap tiada makna bagi aku...
sebab aku tak celebrate kot?
walaupun banyak sepupu aku, pakcik makcik aku yang sambut kan.
tapi aku tak pernah join mereka.
sbb xmas ni, acara mereka adalah ke gereja, sembahyang untuk mengingati hari kelahiran Yesus. so takkanlah aku nak ikut ke gereja sama.

jgn kan xmas, raya aidilfitri pun dah 3x aku tak raikan tau. cuti raya tu cuma isi dengan snacks, DVDs, dan tidur saje.
at least cuti Xmas kali ni, aku isi dengan belajar kot.


kenapa aku semakin banyak menaip menggunakan tanda soal? aku pun tak tau?


so smlm aku kuar dgn kawan. sbb duit baru masuk, aku pun pi makan tpt yg agak mahal, jauh dari kemampuan aku pada hari2 biasa. sbb aku nak makan kueyteow goreng a la Malaysia. mmg sedap.
tak macam kueyteow goreng ala indo, cuma rasa kicap, garam, sos cili, dan ajinomoto saje. kau pi lah mana2 tpt yg jual kueyteow ala indo, rasa dia sepesyen je.


sambil menaip entri ni, aku sambil dgr lagu Lady Gaga - Telephone. best! sbb dia tetap stutter yg stylo. te te te te te telephone. hehe

aku dah tgk cerita Avatar 3D. graphically, mmg mantap. tp jalan cerita dan watak, biasa2 je.

1. cerita ni menyampaikan isu perkauman. Walaupun The People kulit dia biru, tp rambut dia tetap dreadlocks? bahasa dan attitude pun agak harsh, sgt sinonim dgn kulit hitam kat negara AS tuh. lepas tu dlm cerita ni, mereka adalah yg tertindas. hurm, tak jauh beza dgn realiti kot?
2. isu keamanan. scene perang sgt menyentuh. bila aku tgk scene dorang kena attack tu, my mind wondering, teringat mereka yg teraniaya di Palestin... mmg aku takkan pernah dapat rasakan apa yg benar2 mereka rakyat palestin rasakan, tp aku tau itu sesuatu yg dahsyat.
3. isu environment - seswai la kot smua org sibuk kempen global warming.

tapi film ni sgt lack of originality.
1. most of the time, aku rasa macam tgk filem Starwars saje. dari aircraft, sampai watak.

2. hutan yg glowing tu, macam tiru Final Fantasy X.

3. dorang tiru tarian Kecak asal dari Bali. mesti nanti org Indo mengamuk2 kan nak tuntut balik tarian mereka, sbb filem ni dah curi tarian mereka. oops

4. soundtrack filem ni pulak, sgt African tau!

so kalau ada yg kata filem ni filem terbaik 2009, itu aku rasa overrated ok

until then, ciao












2 comments:

QuantumDecipher said...

haha...dOrang punya FB kot..biarlah dOrang nak letak status ape pon brO.. memang perit mata dan otak kita nak menghadam maksud tersurat dan tersirat status tersebut tapi selagi tak mengancam nyawa..biarlah dOrang happy dengan status bikin panas dOrang tue..^_^

ruffey said...

yup. hehe. btw aku tgh emosi kot time tulis tuh. tapi aku dah remove part tu dah kat entri ni. biasala kalo aku bangun tidur, mesti alam ni aku rasa berubah.
mmg perit mata weh. so aku dah hide org2 itew dah.
nak remove, kang kantoi plak XD