Saturday, December 19, 2009

kan aku dah kata

hati2 apa pun yg ditulis di fb. tak pasal2 ada 1 group

"10000 sokongan Ong Siang Ying n Liang Chua memohon maaf kepada kaum melayu."


hehe. sian sebenarny minah tu, walau dia dan kawan2 dia dah buat salah besar, dengan menulis sesuatu yg membuatkan org Melayu terasa.

tapi katanya dia terlepas tulis "I dislike Malays", dengan alasan dia tak biasa bercampur dengan Melayu. masalah komunikasi, sosial, dan sebagainya lah.

macam tu.

aku tau pasal benda ni lepas baca blog Jenny.

aku rasa lah kan, kalau dia ada kawan Melayu, mesti dia takkan cakap macam tu.
masalahnya, dia nak ke berkawan dengan orang Melayu?
atau pun, nak ke orang Melayu berkawan dengan orang Cina?

sebab kalau saling berkawan, takkan sampai hati keluar pernyataan berbau perkauman macam tu.

macam aku^^ XDDD



7 comments:

Replay said...

betul2.kesimpulannya kawan dengan semua org walaupun kadang2 bhsa terengganu aku slalu kena gelak.yg buat group tu pulak budak uitm..bukan umt..haha

Dayangku Nuraini Wahed said...

haih... ni la jadinya bila kaum inda pndai bertimbang rasa towards each other. mentality on both sides are different. of course, byk bnda yg kita dislike on a lot of aspects, tp when u voice ur opinion, pls rephrase it properly?

SePuLaH said...

Sebenarnya bahasa memainkan peranan di sini.

Cuba kalau cina tu tau cakap Melayu dengan baik, sudah semestinya dorang boleh bergaul dengan baik dengan orang Melayu.

Kan Bahasa Melayu Bahasa Kebangsaan...

*tetiba

~|r|a|n|d|y|~ said...

disclaimer - bukan mo cari gaduh atau sokong mn2 pihak...
tp pandangan peribadi...
melalui pemerhatian x bersungguh...
actually...
x kisahla kaum apa sekali pun..
rasa takut tercabar tu sentiasa ada...
so bila isu ni timbul, ramai yg panas...
tp dorg x sedar,
dlm menjalani kehidupan dorg pun, dorg buat benda yg sma...
kalo cina panggil melayu babi,
dont deny the fact that melayu pun panggil cina babi...
sepa yg start, tu kita x taw...
sepa2 pun bole cakap bukan dia yg mula...
tp hidup mmg macam tu kan?
buat baik dibalas baik, buat jahat dibalas jahat?
n pasal bahasa tu pulah...
mmg kita serumpun n patut fasih berbahasa kebangsaan...
tp trust me... ada kaum lain yg x fasih berbahasa melayu pun...mo buat mcm mn kan? parent da besarkan ikut western punya culture...
tp still diterima...
tp igt, sometimes.. SOMETIMES... org2 yg kurang fasih ni lg la yg lbh bersemangat patriotik in a RATIONAL way kalo mo banding ngan yg others...
susah mo explain sini sbb tkt kontro...

ruffey said...

tetap aku rasa yg paling penting sini adalah toleransi.

sini aku bagi contoh. hampir semua rakyat Indo berketurunan Cina, tak pandai berbahasa Cina. dorang punya bahasa tetap sama macam apa yg korang dengar dalam filem2 picisan Indo, atau pun sinetron murahan mereka.
tapi racism kat Indo tetap ada je.
so walaupun bahasa dah sama, racism tetap terjadi.

日月神教-任我行 said...

走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,聊天室

蒜泥白肉Lynn said...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社