Saturday, December 26, 2009

Friday, December 25, 2009

No Christmas For Me

*edited*

xmas kali ni tetap macam xmas2 sebelumnya, tetap tiada makna bagi aku...
sebab aku tak celebrate kot?
walaupun banyak sepupu aku, pakcik makcik aku yang sambut kan.
tapi aku tak pernah join mereka.
sbb xmas ni, acara mereka adalah ke gereja, sembahyang untuk mengingati hari kelahiran Yesus. so takkanlah aku nak ikut ke gereja sama.

jgn kan xmas, raya aidilfitri pun dah 3x aku tak raikan tau. cuti raya tu cuma isi dengan snacks, DVDs, dan tidur saje.
at least cuti Xmas kali ni, aku isi dengan belajar kot.


kenapa aku semakin banyak menaip menggunakan tanda soal? aku pun tak tau?


so smlm aku kuar dgn kawan. sbb duit baru masuk, aku pun pi makan tpt yg agak mahal, jauh dari kemampuan aku pada hari2 biasa. sbb aku nak makan kueyteow goreng a la Malaysia. mmg sedap.
tak macam kueyteow goreng ala indo, cuma rasa kicap, garam, sos cili, dan ajinomoto saje. kau pi lah mana2 tpt yg jual kueyteow ala indo, rasa dia sepesyen je.


sambil menaip entri ni, aku sambil dgr lagu Lady Gaga - Telephone. best! sbb dia tetap stutter yg stylo. te te te te te telephone. hehe

aku dah tgk cerita Avatar 3D. graphically, mmg mantap. tp jalan cerita dan watak, biasa2 je.

1. cerita ni menyampaikan isu perkauman. Walaupun The People kulit dia biru, tp rambut dia tetap dreadlocks? bahasa dan attitude pun agak harsh, sgt sinonim dgn kulit hitam kat negara AS tuh. lepas tu dlm cerita ni, mereka adalah yg tertindas. hurm, tak jauh beza dgn realiti kot?
2. isu keamanan. scene perang sgt menyentuh. bila aku tgk scene dorang kena attack tu, my mind wondering, teringat mereka yg teraniaya di Palestin... mmg aku takkan pernah dapat rasakan apa yg benar2 mereka rakyat palestin rasakan, tp aku tau itu sesuatu yg dahsyat.
3. isu environment - seswai la kot smua org sibuk kempen global warming.

tapi film ni sgt lack of originality.
1. most of the time, aku rasa macam tgk filem Starwars saje. dari aircraft, sampai watak.

2. hutan yg glowing tu, macam tiru Final Fantasy X.

3. dorang tiru tarian Kecak asal dari Bali. mesti nanti org Indo mengamuk2 kan nak tuntut balik tarian mereka, sbb filem ni dah curi tarian mereka. oops

4. soundtrack filem ni pulak, sgt African tau!

so kalau ada yg kata filem ni filem terbaik 2009, itu aku rasa overrated ok

until then, ciao












Wednesday, December 23, 2009

Twilighters: Why are vampires afraid of humans?

-Copy paste from answers.yahoo.com-

Resolved Question

I'm trying to comprehend why the Vulturi, or what ever they're called, would make it a crime punishable by death for a vampire to let the world know of their existence... I mean after all they are practically invincible only thing capable of harming them is the tooth of a North American werewolf (found on the complete opposite of the world from where the vampires originated) and an other vampire. They need no sleep, have no weaknesses and their skin glitters in the sunlight--sounds to me like it would be easier to come out of the proverbial closet and be worshiped as gods: feeding on their human slaves at leisure.

Best Answer - Chosen by Asker

Cos they sparkle in the sun. And they are too afraid that others would call them gay (: Yes, very homoerotic that sparkliing is...

-end of copy paste-

XDDD
mood aku tgh superb skrg ni. cuti-cuti pun aku masih bukak textbook, belajar. mana tak, duit baru masuk, terasa indahnya dunia!

tgh saving nak bli Flat Screen Samsung LCD 22 inch. wish me luck k! (untuk maen game je pun. hehe)


aku baru tau pasal sorang artis ni. ensem. kalau lah aku ensem macam dia kan. jarang2 artis jepun simpan bulu muka kan
aku plak hampir setiap hari bercukur. agak2 kalau aku simpan bulu2 muka aku boleh sehensem dia tak?




Atau jangan2 jadi macam kat bawah ni?

p/s- gambar ensem kat atas tu adalah Ken Hirai silalah download lagu Ken Hirai - Popstar. best!

Saturday, December 19, 2009

kan aku dah kata

hati2 apa pun yg ditulis di fb. tak pasal2 ada 1 group

"10000 sokongan Ong Siang Ying n Liang Chua memohon maaf kepada kaum melayu."


hehe. sian sebenarny minah tu, walau dia dan kawan2 dia dah buat salah besar, dengan menulis sesuatu yg membuatkan org Melayu terasa.

tapi katanya dia terlepas tulis "I dislike Malays", dengan alasan dia tak biasa bercampur dengan Melayu. masalah komunikasi, sosial, dan sebagainya lah.

macam tu.

aku tau pasal benda ni lepas baca blog Jenny.

aku rasa lah kan, kalau dia ada kawan Melayu, mesti dia takkan cakap macam tu.
masalahnya, dia nak ke berkawan dengan orang Melayu?
atau pun, nak ke orang Melayu berkawan dengan orang Cina?

sebab kalau saling berkawan, takkan sampai hati keluar pernyataan berbau perkauman macam tu.

macam aku^^ XDDD



Wednesday, December 16, 2009

gotong royong perdana

well, just finish my exam.
i think i did ok, like, i gave 6 answers when the question only asked for 3.
lagi banyak aku bagi jawapan, lagi tinggi lah kan kebarangkalian untuk sangkut betul?

lol. medicine is nothing like that, there's no place for teknik cuba jaya. medicine is exact. there's no room for game, because if doctor makes mistake, patient dies. oops, ter-over serious plak.
apa2pun, kau nak ke jumpa doktor yang kasi banyak2 ubat, dan doktor tu berharap salah 1 ubat tu ngam utk sakit kau? kalau tak nak, jangan jumpa aku nanti. XD

whatever. important of all, i am out from Obsetric& Gynecology!!! for u who don't know what's that, O&G is what u call as Pakar Sakit Puan in our language. by the way, i want to emphasize that O&G is no porn, so u don't have to giggle foolishly (as i used to. hehe) every single time u hear it.

for those who learn O&G by heart, every single birth is a miracle of life.
but for me, its a torture, mentally and physically.

one time, i got to sit next to an expecting mother just to calm her down, because she was shrieking and shouting loudly every single time she had a contraction. even people from the next building were able to hear it!
funny, she didn't realize kot, one time she shout this out loud"dokterrr, saya mauu beraaakkk!!!!!!!"
by the way, it wasn't solely because of the pain cause by the contraction. i understand that the mother had problems,which interfere with her psychological process, lead to exaggeration of, err, what leh? hehe. her husband doesn't care for her, her son was sick at home, and she didn't have money to pay for the hospital bill (which this supposedly wasn't a problem at all, because she is covered by the gov. policy). jadi kesakitan mental dan fizikal dia, dia zahirkan dgn menjerit macam tuh tau.
berdesing telinga aku.

funny enough, my friend suggesting to become a specialist in this field later, because he said i've got talent?
i admit i might know more than them, but that's because i spent most of my time reading, in order to avoid the ward.
so while others practicing their theory of knowledge over real situation, i sank my face behind those books reading about cortisol, which i am so sure patients won't even bother to know the effect of cortisol in initiating parturition.

while my friends discussing about management of postpartum hemorrhage, i voluntarily interrupt their discussion by telling them that Mumtaz Mahal also died because of pospartum hemorrhage, so great was the Shah Jahan's love for his wife that he built the world's most beautiful tomb in her memory, the Taj Mahal.
hehe.


eh, i just realize that my title of this entry is gotong royong perdana.
anybody want to join me?
the place is my room. join me in gotong royong perdana to kemas-kemas my room yang since when i can't even remember, tak dibersihkan. apalagi musim ujian ni. my laundry is like avalanche already, one might suffocate and cannot find the way out if trapped under it.


some seniors gave me useful tips to pass exam with flying colours in a Dept. X, if the examiner is dr. Y.
all i need to do is undone the top 3 buttons of my shirt, and roll-up the sleeves, so that my bulu can be seen easily by dr.Y. dr. Y is a he, and he like he with lots of bulu. get it? hehe.
they said that i have advantage (of being bulu-er), so use it. XDDD
i admit that i am berbulu, but i believe u still can differentiate which one is me, which one is orang utan, if u put us side-by-side k.
suggestion of my senior will be considered later XD


ok, this entry is pointless, i know.


XOXO








Sunday, December 13, 2009

phewww...

phewww...

akhirnya rotation ObGyn akan selesai. tinggal ujian je, semoga lancar.

kali ni aku nak cerita pasal patient lagi, tapi bukan cerita sedih. ni pasal cerita aku menyampah dengan suami sorang patient nih.

patient/keluarga patient ada hak sepenuhnya untuk menerima atau tidak pendapat petugas kesihatan, mereka berhak mendapatkan info dari mana2 sumber yang boleh dipercayai termasuk internet, kerana sebarang tindakan perubatan yang akan dilakukan akhirnya keatas diri mereka juga.

patient's autonomy is the first principle of medical ethics.

yang tak bolehnya, EMOSI TAK TENTU PASAL.

jam 3 pagi semalam, adalah ibu ni yang sedang hamil anak pertama, dan akan melahirkan.
setelah dilakukan history taking dan physical exam, etc, akak bidan ni pun tanyalah ke si suami si ibu ni kalau bawak extra kain sarung. si suami kata ada, tapi bukan dengan dia. si akak bidan ni pun mintak la si suami ni ambilkan, utk persiapan si ibu ni bersalin.
boleh si suami tuh dgn attitude berbunyi "ISHH!"

mangkuk sungguh! yang nak melahirkan tu isteri dia, bukan aku! kenapa perlu dia menyampah dgn perkara tuh?

pastu aku blah dr tempat kejadian. tak lama lepas tu akak2 bidan disana pun turut kesal dan menyampah dgn kelakuan lain oleh suami patient tadi.


sampai 1 kali, aku membetukan IV catheter (hos yang dicucuk di tangan patient utk memasukkan fluid) si ibu tuh. aku agak terkejut ada gelembung udara (berisiko untuk embolism) dalam hos tuh, dan kerana aku suka berekspresi berlebihan, aku pun "alamaakk!"
terus si suami itu datangg dengan gopohnya, berbunyi "kenapaaa??? salah yaa??" dengan nada ceria (bukan risau ok, tapi CERIA).

sial. seolah2 sengaja carik kesalahan petugas kesihatan. terus aku pun kata "bapak, tadi si ibu ke kamar mandi, dan IV cath.nya dimatiin, emang biasa sih kalo udah gitu, diidupin lagi, suka ky gini, tapi gak apa2, ntar saya minta teman saya benerin"

lepas tu si bapak tu pun consult lah keadaan si ibu itu dengan doktor residen (doktor umum yang sedang belajar untuk jadi doktor pakar) tindakan selanjutnya terhadap si ibu itu. doktor menyarakan untuk lahir per vaginam (lahir normal), tapi si ayah request pembedahan seksio cesarea / cesarian-section. aku tak paham kenapa, tapi mungkin si ayah dah buat research dulu, so dia tak kelihatan bodoh? (fyi, dia seorang engineer). dah gitu, dia taknak doktor residen yang operasi, dia nak specialist taraf consultant ok. mana2 jelah, duit dia, isteri dia pun.

tapi dia tak perlu request dgn emosi, dengan attitude seolah2 memandang rendah we all. aku tau dia penat, dah jam 3 pagi. tapi we all pun penat jugaaakkkkk. doktor2 residen tuh shift dekat 24 jam (shift dari 7 pagi sampai 7 pagi). bukan doktor je perlu baik2 ok. patient dan keluarga pun perlu!

si suami, beberapa kali diminta utk tunggu diluar ruang emergency ObGyn, tapi dia tak keluar. pandai2 dia carik kerusi dalam ruang tu untuk duduk. damn! aku pun dah berjam2 tak sempat duduk!
dia diminta keluar, sebab, ruang tu kan emergency obgyn. yang diperiksa kan para ibu2 yang akan dilahirkan. korang tau tak antara pemeriksaan ibu2 hamil macam mana???
segala bagian yang dianggap sulit dan memalukan (maksud aku kemaluan. heheh. memalukan ke?) diperiksa. jadi, kesiankan ibu yg lain, kalau ada kehadiran lelaki asing di ruang tu?

lepas tu akak bidan tu mintak lah dia pi hantar darah ke lab utk pemeriksaan, punya lah cerewett!! hello, sekali lagi yg nak melahirkan isteri dia, bukan orang lain!
dan dalam kesempatan itu, akak bidan menyembunyikan kerusi tadi. hahahahahaahah.

ok, lepas tu, si suami tu pun datang la balik ke isteri dia. dan 1 benda aku perasan, dia seolah2 marah isteri dia!

anjing. isteri dia nak melahirkan anak pertama hasil hubungan dia dengan isteri dia, dia nak marah2 isteri dia pulakk. kalau isteri dia pregnant anak org lain, tak kesah la.
langsung tiada nampak kemesraan dia dgn isteri dia, macam bakal2 ayah yang lain yang menanti anak pertama.
btw, seorang ayah takkan pernah dapat merasakan kesakitan seorang ibu yang melahirkan anaknya. tanya lah semua ibu2 ttg pengalaman pertama melahirkan, kebanyakan pasti jawab "rasa macam nak mati".
so, hargailah isteri sendirii...

sini aku describekan penampilan si ibu dan suami tu.
si suami tu, rambut kemas, botak, berjanggut. kelihatan seperti seorang yang taat agama.
si isteri pula, berwajah lembut, bertudung, juga kelihatan seperti seorang yang taat agama.

*oh ya, pernah cerita lain (tempat lain, dan orang lain), si ayah cakap macam ni "tak nak lah temankan dia (isteri dia yang akan melahirkan), menyampah tengok dia!"*

aku dah malas nak peduli si suami tuh, baik aku berbuat baik dgn patient dan keluarga patient yang lain, kerana mereka baik dgn aku, dan aku senang hati tengok bakal bapak2 yg lain mesra je dengan isteri mereka, dan mereka lebih menghargai we all.


pesan aku, kalau taknak jadi ayah, jangan buat anak. ciaoo










Wednesday, December 9, 2009

ha ah

skrg lepak di library. updating blog, take a break from reading some stuff that it was so hard for me to digest, rasa nak rebus je buku2 tu semua, pastu minum air rebusan buku tuh T.T

for some people, lepak di library bukanlah 1 perkara yg cool utk dibuat,
tapi for me, at least it still better lah than to lepak at surau, TAPI TIDUR?

some people plak felt insecure & intimidated by tengok my kerajinan, while for me mereka yg tak belajar lah merupakan orang yg pintar. saye tak macam mereka, that's y i read and learn, coz if i know oredi, napa perlu i belajar lagi kan.

duit baru masuk semalam. yeayy!!! rasa macam nak berada kat tepi ATM machine je sentiasa.
itu lah mesin paling ajaib di dunia, mesin yg boleh mengeluarkan duit ^^

minggu depan selesai rotation di Obstetrics & Gynecology. yeaaayyy! tapi sebelum tu, perlulah menghadapi ujian T.T

i think my Manglish skill is improving, thanx to Zee Avi's song Kantoi that influenced me so much XP
btw i promote did song to my indo's friends & they loved it so much, they even memorize the lyric better than i am. pheww

i have problem in finish watching movies. it took me 4 days to finish watching "The Storm Riders" that i jsut bought the DVD. its sequel nak main dah! after 11 years. hahah.
oh ya, even Ada Apa Dengan Cinta. i borrow the VCD, and watch the 1st disc only. copied the 2nd disc, and until now, tak tengok2 lg 2nd disc. i watch the 1st disc in 2005 XDDD

just cleaning my Facebook. haha. no, i wasn't remove any people that i didn't know on my FB, because there wasn't any. i remove some people that i know, because i am not going to post something on my fb like "i am in love", and some 4hundreds able to see it, and later, talk about it.
(like i use to do. haha)
FB become funnier tau. people tends to post anything on their FB, especially when there were in problems. like 1 person in my fb friends post "rasa macam nak bunuh diri..."
macam aku, aku tak lah bersimpati. malah perkara tu jadi topik perbualan. lol. btw dia tak malu ke letak status macam tu? kalau ada masalah, cerita dekat kawan. bukan dekat FB, walaupun ada ratusan kawan kat FB tuh. kan dah ditertawakann.

so, nak sambung blajarr balik. semoga ujian minggu depan lancar2 saja hendaknya. amin =)

Thursday, December 3, 2009

Wednesday, December 2, 2009

rubbish idea - fancy rubber

1st of all, condom didn't come in variety of sizes, because of it is made from latex, which has outstanding elastic properties; its tensile strength exceeds 30 MPa, and may be stretched in excess of 800% before breaking. the advantage of this is, one wouldn't need to ask whether a specific 'fitting' size is available or not before buying one. its free size yo. hehe

other than contributing to increase of incidence of unmarried sex, condom do have multiple good purposes actually.

1. masak nasi impit
- its festive time, and instant nasi impit is out of stock? fret not! add 1/2 a cup of rice into a condom, and make some holes throughout the condom surface, and brings to boil. there goes your nasi impit!

2. ais krim batang
- whatever flavor u want, its up to you. prepare the mix according to your taste, the simplest is air sirap. pour into the condom, tie it up, and froze.

3. Ikat rambut
- don't use rubber band to tie up your hair, instead, use condom. attractive colour (some with additional aroma: stroberi, orange, grape, rendang, or petai. its your choice) and lubricated, it won't cause breakage of hairs

4. protective rubber for phone.
- put your phone in a condom. it will provide protection from dust, and scratch too.

5. Condoms can be used to hold water in emergency survival situations. no kidding.

6. condom can protect valuable belonging in emergency situation. flood? worrying that your collection of Harry Potter series will get wet? use condom.

7. balloon.

8. waist-band.

9. chewing-gum.

10. condom also can be used for stupid jokes, like this entry.