Saturday, November 7, 2009

preeclampsia


preeclampsia - merupakan penyakit darah tinggi pada wanita hamil (dengan positif protein dalam urin), yang mana sebelum waktu kehamilan, tidak pernah mempunyai history of hypertension.

penyakit ini berbahaya kepada si ibu dan si kandungannya ok.
boleh mengancam nyawa.

jadi aku nak cerita, ada 1 pesakit ni, setelah diambil bacaan tekanan darah dia di poliklinik kandungan dengan menggunakan stetoskop dan sphygmomanometer (yg org balut kat tgn, lepas tu pam. kat sini masih macam tu, blm pakai lagi mesin tu, sbb relatif murah method yg 1 ini), dia disaspek ada penyakit ni, tp sebab belum periksa urin dia, jadi diagnosa belum dibuat.
tekanan darah dia 200/130mmHg.
(normal +/- 120/80mmHg)

jadi pesakit pun dirujuk ke emergency unit, dan ditangani oleh doktor pakar. di sana, aku arahkan satu pelajar kebidanan utk ambil tekanan darah dia lagi. dia tak membantah. doktor tanya lah dia dapat berapa, dia jawab 120/80mmHg.
berkerut dahi aku dan doktor itu. terus doktor tu ambil lagi bacaan tekanan darah si pesakit itu. doktor tak cakap apa2.
aku pun cuba sekali ambil tekanan darah pesakit itu. masih sama seperti sebelumnya, 200/130mmHg. doktor tanya aku, aku bagilah bacaan yang aku dapat.
pelajar kebidanan tuh dah cuak muka dia.
terus aku panggil dia pergi belakang, nak ngorat dia...

hahah, gurau. nak tegur dia lah.
"jadi begini, bacaan yg kamu dapat tadi salah, dan itu fatal. tekanan darah tinggi pada wanita hamil bisa mengancam nyawa si ibu dan janinnya, dan kalau kamu lakukan bacaan tekanan darah si ibu tadi sendirian, kamu bisa menduga akibatnnya kepada si ibu dan janinnya? saya tidak tahu bagaimana kamu mendapatkan bacaan 120/80 itu, tapi si ibu tadi telah diambil tensi sebanyak 6 kali, dan 5 kali bacaannya adalah 200/130mmHg. nanti kamu pelajari lagi cara yang benar, kalau tidak tahu, tanya. kalau tidak tahu, bilang tidak tahu..."

hurm, perkara simple yg macam ni buat aku berfikir. memang layak la kan kalau aku buat kesalahan yg boleh mengancam nyawa pesakit, lepas tu dimarah teruk2 oleh doktor senior (so far alhamdulillah, belum pernah dimarah).
dan tiada ruang untuk 'bermain' dalam perubatan.

p/s- aku rasa aku makin kehilangan 'sense of humor' aku, dan makin berubah menjadi manusia yg seriuss. tidaaakk!!

8 comments:

oranglidi said...

PEH!! SILAP BENDA MACAM TU PUN BOLEH WAT MAUT?

rilek ruff! jgn jadi dokter yg srius sangat. hehe. jadilah mcam Great Teacher Onizuka! heehe..

haziah said...

OMG!!! raf~ ko better muhasabah diri ko kalo ko suda jd boring~


aku x trima org boring dlm pcd~ please work on dat haha

A+z+i+E = AziE said...

wah... sdh jd serius nmpknye kamu... tape la... dr. mmg kene serius.... hohoho. =)

ruffey said...

oranglidi,
saya akan usahakan. adoii! XDDD

haziah,
alamakk, camner ni, kostum semua dah lengkap, step pun dah hapal, tapi tak leh join PCD dahh? sia2 aku apal lagu Jai Ho semalam.

Azie,
taknahh ah. tak menareekkk.
for example, aku ada dark ambition aku.
jadi penyanyi. XDDD

A+z+i+E = AziE said...

wow!! penyanyi??? oke!! ak wat fanclub utk ko... ak pengerusi... ko leh r duet ngan Zee Avi pas ni...... =)

Nivvy said...

balik mesia after study k..i wanna u be my doktor..hahahahahaha

ruffey said...

Azie, aku merasa sungguh terharu T___T hehe

Nivvy, aku rasa aku nak jadi specialist obstetrics & gynecology, amcam tuh? XP

BoZaki said...

baru ko tau shan kenapa aku susah sudah mau buat lawak skrang. hahah. Sebab aku rasa medicine ni betul2 jadikan kita tiada life lah. hari2 fikir masalah orang.