Wednesday, November 11, 2009

macam skrg ni, susah utk aku menulis ttg perkara yg terjadi di luar spital, sbb bila keluar spital, sampai bilik, terus tidor.
jadi tiada kejadian2 menarek yg terjadi di luar spital utk aku ceritakan.
lagipunkan, aku baru masuk clinical, so memang agak kebaru-baruan laah.
dulu time theoretical pernah baca ttg plasenta, tapi skrg dpt tgk plasenta real, terus "Woww!!!" dengan plasenta je pun aku kagum kan, hhaha

so skrg aku nak tulis ttg spital lagi. jgn bosan k.

di spital ni, selain bermacam jenis penyakit yg aku boleh jumpa, begitu juga dgn kisah2 para pesakitnya. banyak cerita2 yg aku dpt dr pesakit ni, macam cerita di sinetron/telenovela/cerekarama plak, cuma ini betul2 terjadi. sedikit sebanyak cerita2 ni menyentuh hati ku yg rapuh ini. (silakan muntah kalau nak)

1. aku menjadi pembantu kepada doktor ni menyambut kelahiran seorang bayi yang tak cukup bulan. pengalaman pertama aku melihat org melahirkanlah. bayi itu nangis setelah dilahirkan. nangis tu petanda kalau bayi itu sihat la kan. aku tengok keluarga perempuan tu semua hepi jer. aku pun ikut hepi la kan. waktu tu jam 10.30 pagi. jam 12.00 aku kuar rehat. jam 1.00 masuk balik. aku tgk keluarga perempuan tadi semua dah nangis2 dah. aku pun pelik la kan.
skali aku dpt tau, baby tu dah meninggal... wasn't a really good experience for 1st timer la kan.

2. aku buat kali keduany jadi pembantu kepada doktor lagi menyambut kelahiran, bayi yang tak cukup bulan lagi. sgt kecik, cuma 1.5kg saje. sempat hidup 1 mlm, besokny meninggal.
aku dah mula rasa kalau aku ni, ada negatif aura kot, takkan sampai 2 kali yg pertama berturut2. huhu. nasib la kali ke3 aku assist doctor utk persalinan abnormal 'forcep delivery', bayi tu survive...

3. ada 1 ibu ni, dia org miskin. sedang menunggu waktu melahirkan. dr hasil pemeriksaan USG (kalau aku tgk USG ni, gambar dia macam tv rosak saje), ada abnormality syndactyl, dan lain2. (silakan cek kamus kalau nak). biasanya abnormality ni disebabkan genetic/radiasi/ubat/racun/ dsbnya.
dari history taking, rupanya si ibu tadi pernah minum peluntur pakaian pada awal kehamilan utk menggugurkan anakny, kerana sudah tidak mampu utk menyara hidup orang baru lagi...

4. ada 1 ibu ni, terpaksa menyerahkan anakny yang baru lahir kepada keluarga lain sbg anak angkat, kerana miskin dan tidak mampu utk menyara anakny...

5. ada 1 ibu ni, sihat walafiat masuk spital. mengandung anak pertama. tetapi sewaktu proses melahirkan, terjadi emergency 'amnionic embolism... usaha untuk mengelakkan drpd terjadi perkara yg lebih buruk dilakukan, tetapi tetap saja... akhirnya si ibu meninggal dunia, meninggalkan suami dan anakny...
aku macam berfikir... nanti apa jawapan si ayah kalau si anaknya bila besar nanti tanya "kenapa ibu tiada?"

hehe. serius kan cerita2 aku skrg? tu lah, aku dah tak fun dahh. hurmm...

9 comments:

AXEL ROSE said...

sedihnya crita2 spital ko...tebawa2 emosi ni ba aku.mcm best pulak mau tau amnionic emboli,nnt aku google la..

pReciOus shaRihaNa said...

i cant imagine if i were in ur shoes.
myb x layak pown.
cz mcm sgt mncabar, kang sblum nk kna bgtau org yg 1 of d fmly members meninggal aku nangis dlu.ABESS!
=)))

btw, cant help myself to imagine u in d grey's anatomy series tue.
still thinkin which character is doc ruff. ihik. =P

*demam grey's anatomy aku dtg balek plak skang nie*

ruffey said...

Axel, mmg sediihhh, tp harapnya dgn ada ny tenaga2 kesihatan (paramedic, nurse, bidan, doctor, etc) yg competent, boleh lah kurangkan kejadian macam ni drpd berlaku =)

Pah, Grey's Anatomy? ok je, minus the promiscuous part ok. hahah. i think
my attitude is like George
my compassion is like Izzie
my clumsiness is like Meredith
XDDD

A+z+i+E = AziE said...

wa~~~ plasenta... uri la kan??? rugi kuar nurse dulu.. dpt tgk real pnye jgk, tp mase ma ak bsalin adik ak y last dulu.. hoho... cm jeli..

1. baby 2 mniggal psal x ckup bulan ek?? ksian kt ko... 1st da jd cmni

2. haha!! negatif aura??? persalinan abnormal??? mksudnye operate???

3 & 4 : wa~~~ *ta terkate*

5. amnionic embolism?? fuh!! pe tuh...??

agk serius gak r cter2 ko 2 3 menjak ni... hehe... hbs la.. ko dah mengalami transformasi hebat nampaknye...... rase cm bace diari "aku seorang Doktor pelatih"...
sory psal ak bnyk tanye...

BoZaki said...

kenapa la ko cerita medical2 sangat sudah skrang. Haha. Aku jadi bosan memabacanya. aha...

hmmm... anyway, patient confidentiality shan. Confidentiality. bahaya ko cerita2 semua benda ni. haha. Just joking to make you think. hahaha...

ruffey said...

Azie, len kali aku buat review album Lady Gaga, ok? XDDD

Zaki, tu aku kata, aku kan kebaru-baruan. hahah. bukan macam ko yg mau lulus.
err, confidentiality tu perlu la kan, tp aku tak lapor nama patient, aku rasa ok kot?
aku nak cerita, supaya org2 yg paham boleh muhasabah diri yang selalu 'terlupa'? (ditujukan buat aku sebenarny)

Liyana said...

huhu
maybe disebabkan ini, saya ditakdirkan tak layak masuk MBBS (which my mother naik hangin), hati tak cukup kuat untuk menghadapi mende camni

p/s: ku nangis masa kelas ethic euthanasia, kena praktikal bunuh mice putih yang comel tuh. ada lain2 binatang, ular, rabbit ngan hamster besar tuh.. seb baik takde pemarkahan, kalau tak, wajib fail, sbb daku lari keluar dari animal house tuh

A+z+i+E = AziE said...

??? tara pham.

ruffey said...

Azie, sori. hehe.
2. persalinan abnormal tu, selain persalinan pervaginam yg didahulukan dgn kepala.
-songsang, forcep, vacuum, cesarean section
5. ni agak susah utk dijelaskan. dekat wikipedia ada kott. hehe

Kak Liyana, awal2 mmg tak cukup kuat gak hati ini, tp dikuatkan gak, sbb dgn niat nak kurangkan (elakkan memang macam mustahil kot) benda2 macam ni dr terus menerus berlaku =)
1st bunuh hamster dulu kat lab kat matrix. tp bukan sy, sebab sgt tak sanggup. dgn tujuan apa lab tu? just nak tgk isi badan hamster tu je? aduhaii!!