Wednesday, October 21, 2009

the labcoat saga


jadi, skrg ni, aku baru masuk hospital. yep, we ol sini mmg lambat practical. 4th yer, tak mcm kat msia, 3rd yer.
so, agak kebaru-baruan lah bila brada di spital ni. awal2 lagi, jadual on-call dah ada. aiyooyoo!

aku KAGET banget tau. mana tak. abes klas jam 3.30 p.m, jam 4.00 p.m kena lapor diri utk on-call? shift sampai 6.00 a.m.. lepas tu klas jam 7.00 a.m lagi.
jadi, jam 7 pagi, sampai jam 3.30 ptg esoknya lah. cuba korang kira brp lama tu?

tapi nasib shift aku sabtu malam. pagi ahad, tidur laah.

apa2pun, aku cuba utk tak anggap perkara ni sbg beban, sbb sinilah peluang utk aku belajar sebanyak mungkin kan, sbb, bak kata org

kalau medic student ter'bodo, org cakap "takpe, belajar lagii"

kalau medical officer ter'bodo, org cakap "tak belajaarrr kee???!!!!"

kesimpulan = belajar


aku bru perhatikan, dekat spital ni ada 3 jenis white coat.

1. kot spt blazer, lengan panjang. kot ini merupakan kot utk doktor pakar, dan doktor pakar consultant.
2. kot spt blazer, lengan pendek. kot ini utk yg sedang dlm proses ambil degree doktor pakar
3. kot yg macam labcoat, panjang sampai ke lutut. ini adalah kot utk kitorang.


btw, aku sgt tak ska whitecoat ni, sebab, panas, cepat sgt kotor, dan, panas.

tapi kan, sebenarnya, jauh di lubuk hati aku yg terdalam, aku teringin nak buat cam kawan2 aku yg lain buat, yakni pakai labcoat ke hulu ke hilir luar kawasan hospital. macam cool plak kan. lol.

tapi, ada 1 perkara yg menghalang aku utk melakukan perkara itu.
menurut aku, white coat semacam status lah, selain fungsi utamanya iaitu utk melindungi si pemakai nya.
dan status seorang doktor ini, sgt berkait rapat dgn ilmu yg dia miliki, dan kebaikan yang dia lakukan dgn mengamalkan ilmu yg dia miliki, dan itu datang dgn tanggungjawab yg besar. macam tu. jadi, org 'respect' doktor, bukan tanpa alasan.

macam aku kan, aku SANGAT sedar yg aku tak cukup ilmu, jadi, kenapa aku harus 'menipu'.

lagipun, kalau pakai white coat ke hulu ke hilir ni, mungkin nampak cool pada mata org yg tak kenal aku, apa guna? itu pun kalau org masih respect lah. hehe XP

aku hanya peduli respect2 dr org yg aku kenal sahaje.

lagipun, rendah diri ni, walaupun dari hati datangnya, tapi dapat dilihat dari perbuatan seseorang. macam tu.
so walaupun ada niat nak meninggi diri, semoga dijauhkan lah sifat2 takbur macam tu, lagipun, meninggi diri kalau tak berilmu, apa guna... (bukan bermaksud kalau berilmu boleh tinggi diri ok)

macam tadi kan, kat kwsn hospital, time carik ruang lecture kat blok mana ntah, ada pakcik ni,

"pak dokter, bagian pembayaran di mana yah?"

*cough* aku hampir tersedak. terkejut aku... btw, aku pun tak tau kat mane tuh. lol. terus lepas tu aku bukak white coat tu, sbb, risau plak kalau tiba2 ada pesakit mintak aku rawat kann, apa yg aku tau? aku baru belajar pemeriksaan bukaan serviks untuk ibu yg akan melahirkan ok XP

lepas tu, aku baru chat dgn kwn aku kat ym, status dia tau apa?
"kalau hanya mau berbangga memakai whitecoat, JANGAN JADI DOKTOR"
dia direct quote seorang consultant senior. hurmm. cakap seorang yg cukup tinggi ilmunya tau, jgn main2...

kawan aku lak pernah cerita, kat malaysia, ada 1 wedding dia pernah pergi, kad jemputan perkahwinan, siap tulis tu. Dr.X & Dr. Y (bukan nama sebenar).
wow. tak sia2 dia jadi doktor kan, boleh letak dalam kad jemputan kawen? hehe.



hoho, ngantuk pulak (aku mengantuk dari pagi tadi sebenarnya)

sebenarny aku nak tulis pasal nasihat seorang dokter senior tadi, yg mana ucapan beliau amat bernilaii, tapi, len kali laah, itu pun kalau aku masih igt. ciao




















1 comment:

~aku boy~ said...

Raf..gud luck..smoga mjadi Dr. yg benar2 ikhlas mmbantu meringankn beban pesakit ko.. Niat IKHLAS dlm hati tu penting..aku doa spya ko trhindr dr sikap2 yg ko ckp tu.. Berat beban jd Dr. tok duhal..seb bek cita2 mek jd Dr. sik tcpai..