Monday, October 19, 2009

kisah babi bahagian II, & fesbuk

-quoting komen Meet Uncle Shah di satu entri aku-
kotor bukan bermakna babi. tidak allah ciptakan sesuatu melainkan utk manusia berfikir.
-end of quote-

walaupun babi ni haram di makan oleh umat Islam, tapi byk perkara yg dapat dipelajari oleh haiwan yang satu ini.

para resident (doktor yang sambung Ijazah Sarjana - Doktor Pakar) ophthalmologist (pakar mata) di tempat aku, belajar bedah mata dengan menggunakan mata babi.

aku tanyalah sorang dr. ni, kenapa tak pakai mata haiwan lain, mata lembu mungkin?

dia jawab "mata lembu, ukuran dan tekstur berbeza dengan mata sebenar manusia. mata babi merupakan mata haiwan yang paling hampir sama dengan mata manusia"

macam tu.

begitu juga latihan melakukan episiotomi (pernah dgr kalau org bersalin, lepas tu kena gunting sikit bahagian dekat dengan jalan keluar si anak yg dilahirkan tadi untuk tujuan memudahkan proses kelahiran? dia lah tu), menggunakan vagina babi.

tapi tidaklah babi2 itu dikorbankan hanya sekadar untuk dicungkil biji matanya saja, ataupun untuk diambil vaginanya. lagipun, dua benda ni bukannya antara yg dijadikan bah-kut-teh kan? hehe. so biasanya dua ni merupakan sisa dari pemotongan babi.

so next time, kalau ada yg dibedah matanya, atau pun yg bersalin dilakukan episiotomi, babi adalah antara haiwan yang berjasa kepada kita.

masih byk contoh lain, tp cukup kot dua ni.

*

facebook oh facebook.
aku makin pelik dgn gelagat org2 di fesbuk ni.
kawan sampai 2000 org? wow! igt populariti contest? haha. tetiba kuar status org2 mcm tu
"removing some of my friends, because i don't really know them"
so what the eff u add/approve/accept them in the 1st place?

dah la kawan sampai ribu, lepas tu letak status putus cinta? hurmm...
aku igt benda2 mcm putus cinta ni sesuatu yg sgt personal, bukan utk dihebohkann..

lepas tu bila aku jumpa di dunia nyata, pas tu tanya "putus cinta ke?"
boleh plak jawab aku "eh, mana kau tau?" sambil buat muka kehairannan

lepas tu plaakk, fesbuk ni, bukanlah tempat utk meluahkan segalany apa yg dirasai, sbb, kalau kau tak suka tempat kerja kau pun, tak perlu kabar kan ke dunia.
aku ada kenal org yg dibuang kerja krn status di fb, so, jgn main2.







8 comments:

cottoncandy said...

uihh
the last line is kinda creepy
hehe

thx 4 da info ya!

jenguk2 blog anda...

;)

oranglidi said...

hahaha.. nasib bek wa x men fb.

~|r|a|n|d|y|~ said...

oopss...
ruffey..
ndak mo fikir jahat tp napa mcm ad sorang jak yg menepati ciri2 tu....
anyway, abt the status tu...
cant help myself la...
hahaha!!

Syl said...

hahaha... saya dalam golong dalam org kamu cakap tu.. but tidak sampai 2000 org lar... indak cukup famous...

ruffey said...

hai cottoncandy, salam kenal^^

oranglidi, ko tak tringin? hehe. buat la akaun.

randy, sorang kah plak? di fb aku ni, byk ba yg cam tu. lol.

Syl, hehe. jgn delete slagi blm memenuhi kapasiti Facebook =P

BoZaki said...

berkenaan babi tu. Apa susah2 bagi example yang pelik2, kenapa tak bagi example heparin saja. Low molecular weight heparn buat dari apa? dan berapa ramai sudah orang bleh hidup normal sebab heparin ni. haha.

Meet Uncle Shah said...

salam bro,

1. thanks sbb ambik petikan komen aku! hahahaha!

2. FB? sekadar hiburan sosial aku+ jmp blik mmbr2 lama ;p

ruffey said...

zaki, sebabnya, heparin tu benda 'gaib', yg tak dpt dilihatt dgn mata kasar 1 molekul heparin.
so kalau aku nak cerita ttg heparin, aku kena cerita ttg darah lagi, ttg sel, ttg dan lain2. lagi la pening.
so aku cerita la benda yg tampak, cam mata, vagina, cam tuu. senang nak digest kot?

nanti kalau aku cerita pasal vaksin meningitis utk calon jemaah haji, lagi laah peningg XP

shah?, hehe, no prob. apa guna komen kalau tak dipedulikan? baek aku set disable komen je kan? heheh