Wednesday, September 9, 2009

Part 2 from the last entry (t0o shy to mention the title again)

err, then i realized, after read i'd wrote, seems like there was missing link there.

i didn't write y its important to obtained history of sexual activity (no, doctors don't need to know what position u were into, thank you)

mostly the questions consist of

1. multiple partners?
2. orientation? (regarding homo lah)
3. dan lain2, bergantung kepada kreativiti doktor tadi.

because, there are diseases that almost always spread / caused by sexual activity. like syphillis, even HIV.

that's y people were saying, sex is a dirty thing to do. literally, it is.
various type of bacteria / fungus /(in rare instance-virus) colonized/infected the genital area.

pengajaran:
1. do take care your hygiene (regardless having sex or not. lol)
2..dont have sex outside the marriage lah. or like, if u can't be good, BE SAFE.

this, i quote from one of my friend, Zaki's comment.

kena tanya soalan ok ja. Masalahnya mau tanya orang soalan tu susah. Aku selalu tergagap gagap, terutamanya dalam case gynae, patient umur 17 tahun, amoi cantik, ko nak tanya "Are you sexually aktif?" Siap lagi kalau dia tak paham bahasa inggeris, nak convert gi Malay... er.. "Minta maaf, kamu pernah buat seks/hubungan kelamin/ kerap tak?" Ai..punya awkeward. Ditambah lagi patient salah anggap, merah muka dia, muka aku pun merah. Mau ja aku jadi jahat dan menjerit "Jawabla, pernah buat ka tidak!!".

Tapi control2. tanya lagi skali... dia angguk kepala malu2. Trus history taking aku jadi awkward.


satu awkward situasi lagi adalah apabila patient itu orang tua, dan belum berkahwin, tetapi ada masalah gynae (PV bleeding). Tanya dia "makcik dah kwin?" dia jawab "blum". tapi consultant suh tanya betul2 tentang sexual history. jadi macamanalah?

Aku amik jalan mudah, dia tak kawin jadi tak ada buat seks lah. Tapi, skali present dengan consultant, dia nak detail juga, pastu bila consultant pi tanya, rupanya ada sexual history juga. Specialist tu cakap "(sudah ditranslate ke bahasa melayu) Jangan nafikan dengan agama atau adat resam dan budaya tentang hakikat hampir 70% orang zaman skrang ada seks luar nikah. Kita bukan nak korek rahsia tapi ini penting dalam membuat diagnosis terutamanya pesakit masalah puan".

Ai...sampai skrang aku masih tak dapat develop skill mau bertanya part itu.

p/s: cara specialist tu tanya "Makcik, belum pernah berkahwin ka? Buat itu pun langsung tidak pernah?"

itu=seks. satu penggantian kata yang bagus namun ada sesetengah orang terutamanya orang muda, tak paham maksud 'itu'.

p/s- hehe. len kali aku dah tak tulis pasal medicine lah. len kali aku nak tulis pasal, err, pasall, Zee Avi kot. lol

3 comments:

oranglidi said...

buat itu.. haha.

~|r|a|n|d|y|~ said...

eh... if i'm not mistaken.. the word replacement of sex with itu mcm da lama pakai di sabah kan?since i was a little kid... that's what i understand when people talked about it... anyway, u can easily understand what they r trying to convey from teir face expresion~

p/s - i dont any ohter part of msia since i'm growing up sabah most of the time~

DanDarby said...

ada sex ed rupanya sini