Saturday, September 5, 2009

part 2 -becoming a good patient- (edited)

(some additional points had been add at the end of this entry)

ok.

jadi demam ni penyebab dia banyak kan. suspecting diagnosis paling glamer dikalangan doktor mahupun pesakit ialah infection/infeksi/jangkitan.

one no need to study at any sekolah doktor and wear labcoat to know that drug for infection is antibiotic, its become 'common-sense' already.

tu pasal lah kalau org demam, pergi jumpa doktor, mengharapkan diberikan antibiotic kan.

masalah sekarang ni, pemberian antibiotic secara berleluasa sesuka hati doktor menyebabkan masalah baru.

antibiotic-resistance bacteria. (bakteria tu makhluk halus la, penyebab biasa infeksi).
bila bakteria tu menjadi resistant terhadap antibiotik, cuba teka apa yang akan jadi?

takda lah ubat untuk bunuh bakteria tu lagi.

worse outcome? patient die.

tau tak penyebab biasa bakteria tu resistant? pesakit tak makan habis ubat antibiotik yang doktor bagi. (aku pun jugak dulu, sblm bljr pasal benda ni. makan sekali je, pastu bosan. hehe)

jadi, memang protokol pemberian antibiotik dibeberapa tempat sudah di revised. (walau belum menyeluruh)


kesimpulan dulu.
1. ubat pereda demam - panadol.
2. salah satu ubat mengatasi penyebab demam - antibiotik (kalau infeksi lah. kalau lain2, macam kanser, bukan).

paham kan? panadol tak ubati penyebab demam, dia cuma menurunkan demam tu saja.

kebiasaan sekarang, kalau demam kurang dari 3 hari, memang hanya diberikan panadol saja dulu. kalau demam 3 hari atau lebih, biasanya barulah diberikan antibiotik.
dan antibiotik itu ada bermacam, harus diberikan bersesuaian dgn bakteria yg menjangkiti pesakit tadi.
jd jgn ada persepsi "doktor bodoh, salah kasi antibiotik", sbb, pemberian antibiotik diberikan secara empirical, mengikut kebiasaan paling sering. kalau tak berkesan, barulah diganti dgn antibiotik yg lebih spesifik.


jadi, balik kepada cerita pasal kawan aku yg marah2 kat fb tadi tu, dia marah2, sebab doktor dia jumpa tu tak menjelaskan apa yg aku cuba jelaskan di sini.
aku tak tau samada doktor tu tak cukup masa, atau dia terlalu malas nak cakap panjang lebar kan. atau dia rasa pesakit dia tu tak berminat nak tau, sebab pesakit dia tak komen apa2 waktu doktor tu nak kasi dia ubat kan.

dari cerita diatas, kesimpulan.
1. berkomunikasilah dgn doktor anda. kalau doktor anda tak layan, cari doktor lain.
2. tanyalah doktor anda kenapa doktor anda melakukan sesuatu perkara, kalau anda ragu terhadap apapun itu.


ada jugak segelintir kecil doktor yg kadang jahat jugak tau. kadang ada je yg ada persepsi/attitude macam ni.
1. ala pesakit ni, lebih2 pulak. aku yg belajar susah2 5-6 tahun kat sekolah doktor, dia plak nak berlagak cam dia tau byk dr aku.
2. ala, kalau aku cakap pun, bukan dia pahammm. yg pakai kot putih, aku, bukan dia.
3. aku dah lupa la, alamak. takpa la, aku reka cerita je, bukan dia tau aku salah ke tak.

kaalau perkara 1 tu, biasanya sebab doktor tu ego lah. sombong nak mamposs. biasanya sifat sombong ni dah terdidik sejak dia dapat tau dia dapat sekolah kat sekolah doktor. pastu keegoaan dia makin bertumbuh mekar selaras dgn waktu berlalu.

perkara 2 ni, biasanya doktor tu lupa, doctor tu dari perkataan latin, docere, yg bermaksud 'to teach'. doctor=teacher. (kat jepun pun, sampai skrg dorang panggil doktor = sensei).
jadi tugas doktor ni, mendidik. dorang lupa, patient tak tau, bukan sebab patient tak pandai macam dorang, cuma, patient ni tak sekolah kat sekolah doktor macam dorang. jadi, kenalah didik patientt.

perkara 3 ni biasa sgt. heheh. harap2 tak berlaku kat aku laa kaannn.


entah, cukup je kot sampai sinii. tak tau apa lagi ekkk.


-additions-

in response to Zaki's comment, aku setuju.
aku mengenalinya sebagai Dr. Google.
ehehehe
mmg ada jugak patients, berbekalkan ilmu google, pandai2 dia sendiri jak tauu kalah2 tu doktor yg rawat dia.
tapi sometimes, mmg info yg patient ada kalah tu doktor. hikss.





11 comments:

oranglidi said...

ohohoho.. mohon maap raf! wa trlupa link lu.

patut la. wa dulu x polow lu lagi ke? cis.. maap2

oranglidi said...

komen pasal entri:

pergh.. macam tu rupanya. naseb bek lu bgtau.. wa xpenah lak tau psl ni. hheehe..

bagus2 dokter raff!

A+z+i+E = AziE said...

Dr. , aku nk tnye sket... ade mmbr ak, dy demam... yg jadi msalahnye, dy demam 2, 3 ari... pas tu elok.... x smpai seminggu dy demam lagi... dalam bulan ni, da 3 kali dy demam.. Brp bnyk pc dy da tlan... antibiotik da hbs mkn... tp still mcm tu jgk... cmne tu dr.???

A+z+i+E = AziE said...

Dr. , aku nk tnye sket... ade mmbr ak, dy demam... yg jadi msalahnye, dy demam 2, 3 ari... pas tu elok.... x smpai seminggu dy demam lagi... dalam bulan ni, da 3 kali dy demam.. Brp bnyk pc dy da tlan... antibiotik da hbs mkn... tp still mcm tu jgk... cmne tu dr.???

imHepPie said...

hiiyooo bila doc bukak mulot..adehh..bguih2 entri neh..

BoZaki said...

Haha. Ai, dah start cerita tentang clinical skit ni. huhuh..

Patient education is very important. As people say,

Don't treat the disease, treat the patient.

tapi jangan juga shan, ada juga patient yang terlebih sikit. Doktor dah suh buat gini, dia pandai2 jadi doktor sendiri. huhuhu...

~|r|a|n|d|y|~ said...

haha..
me to ruffey..
but i discovered it during my muka kena absces...
i stopped eating a-biotic for a day and that bisul jadi gatal... and nanah x payah cakapla...
then sambung a-biotic...
guess what, getting better...
then i learn it again in microbiology...hehe~
by the way...
act i think its good that people nowadays know about this "drs' things"
tp kena bertempatla kan?

ruffey said...

oranglidi,
sempena bulan ramadhan ini, beta ampunkan kau zahir dan batin. hehe
aku pilih topik ni, sbb aku rasa ni misconception paling common lah. kalau aku nak tulis pasal rokok, sure sampai cramp jari bermuscle aku menaip pun, yg merokok takkan rasa apa2. hehe

azie,
aku dah send private msg kat fb =)

imHepPie,
terima kasih = ), aih takkan puji je, tak follow skali ke blog ni? hhee

zaki,
slagi med student boleh la cakap cam ni kan, nanti kalau aku suda jd doktor, ntah2 aku pun stereotaip jak. hehe

randy,
woow, skin abscess, common cause is Staphylococcus sp., rate of resistant very high wo.
bagusla kalo suda sembuuhh.
just take ur medicine responsibly. =)

oranglidi said...

bagus2.. ni lah dokter yang malaysia dambakan.

dokter berjiwa rakyat. rakyat didahulukan, wang diketepikan, hahaha!!

ruffey said...

orglidi, byk ar ko. rakyat didahulukan? wang diketepikan? hahahahaha

oranglidi said...

hahaha.. kate doktor sejati. cis. haa..