Thursday, September 3, 2009

educating entry? -becoming a good patient-

once in every blue moon ada entri macam ni. hehe

err, after all, that's the original intention of this blog, to educate. (percayalah korang ek)

semua orang nak dilayan oleh doktor yang baik.
begitu juga doktor. doktor pun mengharapkan pesakit-pesakitnya adalah pesakit yang baik.

(baik di sini bukan dalam erti kata seperti tidak mencuri tau)


aku sendiri belajar ethics sampai 8 semester. naik muak tau, ulang 4 benda yang sama.

1. beneficence - mendatangkan kebaikan
2. non-maleficence - tidak memudaratkan
3. autonomy - hak-hak pesakit (apapun saran seorang doktor, tetap yang berkuasa terhadap si pesakit tadi adalah pesakit itu sendiri)
4. justice - keadilan

4 perkara di atas merupakan dasar yang harus dipertimbangkan dari setiap tindakan seorang doktor.

lupakan jak la prinsip2 diatas tu kawan2, walaupun sbnarny applied utk patient skalipun.


patient ni, suka mengeluh di belakang doktor, bukan didepan.

contoh,
ada kawan aku ni, dia demam. dia pun pergi jumpa doktor. doktor kasi dia panadol.
dia balik rumah, on komputer, buka fb, update status "pergi hospital sebab demam, doktor kasi panadol jak? ishh..."

kita boleh improve situasi ni dgn komunikasi.? sebab tindakan doktor itu betul! tapi bla patient merasa tidak puas hati, walaupun tindakan doktor tadi betul, tapi sudah menyalahi etika.


mari kita belajar pasal demam.

Demam ni, penyebab dia terlalu banyak. termasuklah kanser. ada juga demam yang termasuk dalam kategori Fever of unknown origin. penyebab demam paling popular plak ialah infection.

untuk membuat kesimpulan kalau demam yg terjadi disebabkan oleh infection, ada bbrp kriteria yg perlu disahkan.

tetiba aku rasa bosan menulis entri yg mendidik ni. dah laa. nak out dulu. ciao




 




4 comments:

nivyanfazza said...

i want more doctor!!!!!!!!!111

nivyanfazza said...

i want more doctor!!!!!!!!!111

A+z+i+E = AziE said...

hehe.. rugi ak x continue jd nurse.. klu x, leh bkak klinik ngn ko... hehe... bo, pu je yg ak ingt.. huhu

BoZaki said...

Shan, dah tukar la ethics yang ko blajar sampai 8 semester tu. hahha.
Skrang susunan dia 1.autonomy 2. non-maleficience 3. beneficiece 4.justice.

Means, kalau patient tu datang sakit demam, bagi ubat panadol tapi dia tak mau, dia nak makan NSAID juga, so kita terpaksa lah ikut cakap dorang. Dorang tak nak ubat, kita terpaksa juga ikut cakap dorang. Patient ada kuasa autonomy sudah.

haha. kerja jadi doktor tak macam kerja lain. Kalau lah erja jadi jurutera, dia buat plan, customer suh ubah, unlikely akan ubah. Kerja jadi cikgu, murid tak ada kuasa autonomy. Kerja jadi polis, pencuri tak ada kuasa autonomy.

Kerja jadi doktor, jadi kuli customer pulak.

Pekerjaan paling banyak kena marah juga adalah doktor. Kena marah patient dia, kena marah consultant dia, kena marah specialist. kena marah pharmacist, kena marah sister, kena marah politician lagi.