Monday, September 7, 2009

"are you sexually active?"

my jaw dropped, and my eyes were rolling, drop dead to the floor.

how i suppose to answer that question??
i'm a shy guy. lol.


so that's a mukadimah lah.

kali ni, nak bercerita tentang medicine lagi. but more to my personal experience.

i went to the doctor because i have had a very bad diarrhea, types of antibiotic had been changed for 3 times already.

and she, the doctor, asked me that question?

apa kaitan???!!! was she trying to flirt with me? hehe.

itu back then when i was in 1st year lah.

seiring waktu berlalu,
i learn that that kind of question is not totally not appropriate, actually pretty common to be asked during clinical anamnesis (history taking), yet depends on the patient's complaint lah kan of course.

like, if the patient complaint that she had a burning sensation during urination.
or a male complain that there's a malodor discharge out of his P. (examples are numerous)

so, i open my text book, trying to read any relation between complain of diarrhea and sexually active, because we weren't taught anything about that in class.

again, my jaw was dropped.

listed down some possible causes of diarrhea, with positive history of sexually active.
1. HIV
2. anal intercourse.

turned out, i had a very bad infection of gastrointestinal tract, amoebiasis (infection cause by amoeba), yet i received antibiotic for bacteria.
i suffer for 5 months yo, loss 5 kg some more.


so korang, kalau ada ditanya soalan itu, jgn lah terkejut k. tetiba lak nak saman doctor for sexual harassment. hehe

10 comments:

SePuLaH said...

Hahaha...
Doc, what is Diarrhea?
Is it painful?I had experienced these symptoms; shit yang tidak tus, and sometimes, when I wanna poo poo, it turns only liquids that come out. Is that diarrhea?hehehe

bonneyaim said...

liquid is better than solid. kalau solid memang "urgghhhhh!" gila2!

p/s:urgghhh=bunyi tengah meneran/memaksa shit keluar

ruffey said...

sepulah, diarrhea tu cirit birit la. ato ceri beri. hehe.

bonneyaim,
yg solid tuh, bla jatuh, bunyi dia "plop, plop".
kalooo yg liqiudddd "prrrooooopppp proooottttttt"
haha.
jgn teraannn ebat sgt, nt hemorrhoid. hehe

A+z+i+E = AziE said...

hahaha!!! ksian kt ko... n bout da questn, haha!!! cmne la ko leh tpk dr tu nk mgatal ngn ko... huhu

ruffey said...

azie,
1. sbb dr. tu hot.
2. sbb aku pung hot? haha

nurash said...

hehe..raf! Raf! Rase mcm..pernah..terjadi pd diriku?? Haha..n0 k0men..silent plz..

oranglidi said...

haha,.. isu yg menarik.

BoZaki said...

kena tanya soalan ok ja. Masalahnya mau tanya orang soalan tu susah. Aku selalu tergagap gagap, terutamanya dalam case gynae, patient umur 17 tahun, amoi cantik, ko nak tanya "Are you sexually aktif?" Siap lagi kalau dia tak paham bahasa inggeris, nak convert gi Malay... er.. "Minta maaf, kamu pernah buat seks/hubungan kelamin/ kerap tak?" Ai..punya awkeward. Ditambah lagi patient salah anggap, merah muka dia, muka aku pun merah. Mau ja aku jadi jahat dan menjerit "Jawabla, pernah buat ka tidak!!".

Tapi control2. tanya lagi skali... dia angguk kepala malu2. Trus history taking aku jadi awkward.


satu awkward situasi lagi adalah apabila patient itu orang tua, dan belum berkahwin, tetapi ada masalah gynae (PV bleeding). Tanya dia "makcik dah kwin?" dia jawab "blum". tapi consultant suh tanya betul2 tentang sexual history. jadi macamanalah?

Aku amik jalan mudah, dia tak kawin jadi tak ada buat seks lah. Tapi, skali present dengan consultant, dia nak detail juga, pastu bila consultant pi tanya, rupanya ada sexual history juga. Specialist tu cakap "(sudah ditranslate ke bahasa melayu) Jangan nafikan dengan agama atau adat resam dan budaya tentang hakikat hampir 70% orang zaman skrang ada seks luar nikah. Kita bukan nak korek rahsia tapi ini penting dalam membuat diagnosis terutamanya pesakit masalah puan".

Ai...sampai skrang aku masih tak dapat develop skill mau bertanya part itu.

p/s: cara specialist tu tanya "Makcik, belum pernah berkahwin ka? Buat itu pun langsung tidak pernah?"

itu=seks. satu penggantian kata yang bagus namun ada sesetengah orang terutamanya orang muda, tak paham maksud 'itu'.

eh, dah banyak aku mengarut ni.

Mau pi tengok final destination yang terbaru duluk.

nivyanfazza said...

raffey, tak kenal tahan ke di indonesia? sekarangkan orang indon tgh marah dgn malaysia......jaga diri ye ruffey...wahaha

ruffey said...

zaki, bukan ko mo tanya amoi cam ni ka "ni tiao tiao mah?"

hahaha. buduss.
ya, aku setuju, susahh wooo. kita jadi serba salah. haha.

nivy,
doakan saya ya semoga semuanya aman dan selamt ^^