Tuesday, September 29, 2009

Fuiyooh!

almamater



pestaim aku buat gambar terbang-terbang nih. cantekk gaakk (menurut aku)



kawan-kawan sekolah kumpul lagi^^ banyak yang dari Sabah datang, meriah!



Tinggal kenangan. Coaster sekolah yang banyak berjasa, dulunya berwarna biru. setelah di recon', jadi maroon. tak lama kemudian, datang bas SBP yang cantek itu, coaster lama pun dilupakan. terbiar...
Pepatah seorang senior menyatakan "jangan jadi seperti coaster biru, luar buruk, dalam pun buruk. jadilah seperti oreo, walaupun itam di luar, tapi putih dan manis di dalam"

Tuesday, September 22, 2009

St. Anthony Labuan



Ini kawasan sekolah aku dulu St. Anthony School. nampak sangat macam di pendalaman kan? sekolah ini sangat kecil, dulu waktu aku hanya ada 6 kelas setiap sesi.


Ini, err, apa? Semenjak 1946 - aku baru tau, dah tua rupanya




Lambang Sekolah (revised edition) - tahu tidak, dulu sauh di dalam lencana itu dulunya adalah salib




Lirik Lagu Sekolah (klik untuk diperbesar) - aku tau kau orang banyak yang sudah lupa












Satu-satunya tempat yang tiada perubahan. makmal sekolah yang menyedihkan. di meja ini ada graffiti aku. sudah 8 tahun, pastinya bertambah. adakah graffiti anda terlukis di sini?




Padang bola sekolah. dikelilingi hutan. unik bukan? zaman aku belum ada, zaman aku masih total hutan. sebab itu aku tidak pandai main bola sepak (alasan)


Tasik depan sekolah. Cantek kan? (ini di botanical garden ok, bukan exact depan sekolah aku. depan sekolah aku? Gereja Katolik Labuan)




Trek jogging pendidikan jasmani. sekolah kau ada? =P (pun di botanical garden =P)



p/s- Syapiei, kau pernah minta aku gambar SAS di sini

pp/s- laen kali aku menggambar SMSL pula



Sunday, September 20, 2009

Ultimate Phobia


aku pernah tulis satu entri tentang fobia aku.
tapi untunglah, tidak selalu aku jumpa benda itu.
kali ini tentang fobia aku yang paling teruk.








aku tak makan telur

Friday, September 18, 2009

43 things

My goals:

1. learn sign language

2. buy Playstation 3
3. own an Iphone
4. acquire Scuba diving license
5. own a yacht
6. sing like Noh Hujan
7. sing like Mariah Carey. lol
8. exercise routinely 3 times aweek
9. score AA for heavy MAX300 song in Dance Dance Revolution
10. working at McD
11. play violin professionally
12. painting beautifully
13. converse in English confidently?
14. fluent Kedayan
15. learn Tagalog
16. learn Kadazan / Dusun / Murut
17. influencing, aspiration and inspiration to people
18. an entry a day?
19. become a famous anonymous blogger
20. writing a book
21. singing accompanied by string orchestra
22. own a mansion next to a sea
23. admitting that i am 23 years old already. its so hard lol.
24. finishing this 43 things entry



Thursday, September 17, 2009

make sense?

dulu agak macam bodo ar word verification kat blogspot nih.
aku kadang rasa nak hempas je komputer ni sebab slalu masalah nak baca and retype word verification tu. (i have problem with my eyesight, thankyou)

tapi sebab aku pakai MacBook yang mahal ni kan, jadi tak sampai hati lah (perlu ke?)

lately, word verifications macam make sense tau.

ni ada beberapa yang aku capture


bahasa Tamil?





blogspot goes Malay word Mantap?





blogspot goes chemistry FERRIC?





Blogspot spell it wrong. it is BULLSHIT





The Best Lah!!!


p/s: entri sebelum ni igt nak buat lawak, tapi kalau tak sekolah kat matrix labuan, memang takkan paham laa=p



Wednesday, September 16, 2009

Campus of Matriculation College to be Moved- Rumour Said

HAPPY PLACE, Sept 16 - Campus of Matriculation College that currently erected in a place called Goosebumps Valley, is said to be moved to a happier place, some rumour had said.
While people kept complaining problems since the complex started its operation in 2002/2003, only few actions had been taken, mostly by giving "so-called" promises and false-dreams to all those dreamers.
Moving the campus to a happier place is a drastic action, mainly targeting to ease the through-the-roof mental and nervous breakdowns among students, especially the rate were doubled in the morning at the time where most people defecating, only to find out there's no water to flush down the 'by product' of some not delicious yucky foods served at the cafeteria eaten previous night, and other routine that used water as well, that not worth mentioning in this prestige news.

The new location, located next to Empangan Bakun, will perfectly overcome shortage of water supply, like, if the new complex develop the same problem as its brother, students only need to walk a walking distance to the Empangan Bakun to draw some water from the dam, with their pails of course.

The new campus worth of RM73millions, installed with facilities such as private dating-spot, cinemas, and computer labs installed with latest LimeWire, BitTorrent, and no blocking to Facebook, indoor swimming pool, outdoor swimming pool, and semi in/outdoor swimming pool. The dating spots, ranging from private bed room to under the staircase, is said to be the best dating place ever, and will not be bothered by anybody (because it is private), yet actually it is installed with cctv, or phone camera by the users of the spots, to capture every precious moment between the lovers. If they are lucky enough, they could downloaded their own video from the internet, or from their friends' phones.

Cinema consist of 5 studios, as a response to a random survey over thousands of students of the complex asking what this Happy Place is lacking, the most frequent answer was "Cinemas!". Students that came from Kota Kinabalu, Kuching, and Miri, but not other places (we never heard this complaint came out from anybody from Bario or Sipitang though), kept complaining that the Happy Place indeed a boring place because having no cinema. Yet they were easily located at pubs and night-clubs, and having the thought silently in their mind "this is heaven, alcohol is cheaper than juice!"

What good can computer bring to mankind when one cannot access facebook? the idiom of the now. it is so true, even lecturers encouraging their students to interact with them using Facebook, with hidden intention, to caught any students that says bad thing about them on Facebook. But sometimes, even the lecturers post stupid immature comments or status on their Facebook, which lead to lost of respects toward them. Nevertheless, the board of administration is agree to allow Facebook in the campus, because they themselves are so eager to check what's new in their Farm Ville, or Fashion Wars.

The source of the news also said, allowance of student will be raised up to RM2000.00 per semester. However, professor of economy said this will not do any significant changes to the life quality of the students, as the price of the new handphone to be bought by the students is proportional to the amount of the allowance, left only cents in their account.


p/s- some things written in this news were true incident, some were just fictional...






Sunday, September 13, 2009

Kisah Kawan Aku

lokasi - Pusat Sumber Kolej Matrikulasi Labuan
waktu - pagi ke tengahari macam tu, sementara menunggu kuliah seterusnya
suasana - sunyi sepi, diselang-selikan dengan 'tetak' (bahasa Sarawak - ketawa) kawan kamek.
watak - aku, kawan 1, kawan 2, mangsa.


Aku: hoi, pahal korang ketawa-ketawa ni kan?

Kawan 1: ko nampak budak perempuan yang duduk di hujung sana tu? *sambil ketawa lagi*

Aku: nampak, kenapa sama dia?

Kawan 2: *ketawa*. baju yang dia pakai pagi tadi lain, baju yang dia pakai sekarang lain.

Aku: jadi kenapa lah? apa masalah dengan baju dia?

Kawan 1: *ketawa sangat kuat* hahaahah. kami siram dia pagi tadi waktu dia mau pergi kuliah. tapi dia ndak tau kami yang siram ni. waktu tu aku tengah sidai baju, eh nampak dia lalu dibawah. apa lagi. kami siram dia, terus kami lari. *sambung ketawa*

Kawan 2: iya. haaha. sebab kami ndak suka diaa! mengada-ngada! hahahahaha

-kisah tamat-


haishh, di Matriks yang miskin air tu pun, masih ada minah2 buat lawak macam ni. haha


Friday, September 11, 2009

Air


Sumandak-sumandak jelita dari Sabah, yang masih lugu serta naif, tidak tahu apa yang menanti mereka di Kolej Matrikulasi Labuan

Benda wajib dimiliki oleh setiap pelajar KML, lebih afdal kalau punya lebih dari 1
(aku pernah dengar budak perempuan bercerita, ada baldi yang ada penutup tuh, sampai dikunci dengan mangga, sebab air pun orang curi!)


Aktiviti rutin gadis-gadis di KML


Tak ringan baldi-baldi berisi air tuh. wanita-wanita gagah je yang mampu buat macam gambar di atas ni, macam wanita-wanita di KML


Setelah setahun berada di KML


Tadi aku ke Kolej Matrikulasi Labuan, jumpa seorang Kaunselor nih.
waktu aku di kawasan kolej, aku melihat situasi yang sangat biasa di KML, bukan lagi rahsia.
beberapa remaja lelaki berjalan merentas trek menuju astaka membawa baldi.
budak-budak perempuan pula mencuci baju di tangki air dihadapan asrama.
terserempak lah beberapa budak kolej, dan antara perkara yang kami bualkan, perkara yang tak berubah dari dulu sampai sekarang, ialah masalah air

sorang budak laki ni, dengan selamba, dia cakap

"ADA BAIKNYA JUGAK NI TIADA AIR, MACAM SETIAP HARI KAN BUDAK PEREMPUAN ANGKAT AIR, NANTI HABIS BELAJAR DI KML, SEMUA BUDAK2 PEREMPUAN EX-KML GAGAH-GAGAH, BEROTOT SEMUA."





Gambar menunjukkan seorang perempuan gedik sedang bercanda ria membazir air
PERKARA INI DILARANG SAMA SEKALI DI KML




Phobia


buah cempedak di luar pagar,
ambil galah tolong jolokkan.
saya budak baru belajar,
kalau salah, tolong jolokkan.

this time, i nak cube utk using bahase KL modern. sebab dulu i rase menyampah bile dgr they all cakap cam ni.

except after i dengar lagu Zee Avi - Kantoi

i terus jatuh cinte dgn bahase yang hancur ni

hahah. penat lah. baek aku bercakap seperti manusia biasa sahaja.


entri lepas tu, pasal perkara yang aku phobia.

yang paling aku phobia sekali adalah gambar kat atas tu.


like, u guys must be wondering kan "haisshh, apa yg menakutkan benda tu? tak normal apa si Ruffey ni?"

nama pun phobia kan, excessive irrational fear. mmg tak rasional lah pun. aku just takut je.
dulu waktu kecik, aku pernah nangis-nangis sampai demam, sebab benda tu ada kat rumah aku.
aku rasa macam benda tu waktu tu berhantu tau.
waktu kena sembunyi dari aku, aku masih lagi meracau, sebab aku fikir benda tu masih ada kat rumah aku, lepas tu kakak aku kata dia dah bakar, buang.
barulah aku tenang sikit. waktu tu aku 6 tahun. skrg dah 23 tahun, masih lagi takut.

waaaaaaaaa~









Thursday, September 10, 2009

The 5

Close-space



Dogs, Bitches

I Don't Know What You Call This?



Fail



Cicak



p/s- apakah persamaan semua yang aku senaraikan di atas?

Wednesday, September 9, 2009

Part 2 from the last entry (t0o shy to mention the title again)

err, then i realized, after read i'd wrote, seems like there was missing link there.

i didn't write y its important to obtained history of sexual activity (no, doctors don't need to know what position u were into, thank you)

mostly the questions consist of

1. multiple partners?
2. orientation? (regarding homo lah)
3. dan lain2, bergantung kepada kreativiti doktor tadi.

because, there are diseases that almost always spread / caused by sexual activity. like syphillis, even HIV.

that's y people were saying, sex is a dirty thing to do. literally, it is.
various type of bacteria / fungus /(in rare instance-virus) colonized/infected the genital area.

pengajaran:
1. do take care your hygiene (regardless having sex or not. lol)
2..dont have sex outside the marriage lah. or like, if u can't be good, BE SAFE.

this, i quote from one of my friend, Zaki's comment.

kena tanya soalan ok ja. Masalahnya mau tanya orang soalan tu susah. Aku selalu tergagap gagap, terutamanya dalam case gynae, patient umur 17 tahun, amoi cantik, ko nak tanya "Are you sexually aktif?" Siap lagi kalau dia tak paham bahasa inggeris, nak convert gi Malay... er.. "Minta maaf, kamu pernah buat seks/hubungan kelamin/ kerap tak?" Ai..punya awkeward. Ditambah lagi patient salah anggap, merah muka dia, muka aku pun merah. Mau ja aku jadi jahat dan menjerit "Jawabla, pernah buat ka tidak!!".

Tapi control2. tanya lagi skali... dia angguk kepala malu2. Trus history taking aku jadi awkward.


satu awkward situasi lagi adalah apabila patient itu orang tua, dan belum berkahwin, tetapi ada masalah gynae (PV bleeding). Tanya dia "makcik dah kwin?" dia jawab "blum". tapi consultant suh tanya betul2 tentang sexual history. jadi macamanalah?

Aku amik jalan mudah, dia tak kawin jadi tak ada buat seks lah. Tapi, skali present dengan consultant, dia nak detail juga, pastu bila consultant pi tanya, rupanya ada sexual history juga. Specialist tu cakap "(sudah ditranslate ke bahasa melayu) Jangan nafikan dengan agama atau adat resam dan budaya tentang hakikat hampir 70% orang zaman skrang ada seks luar nikah. Kita bukan nak korek rahsia tapi ini penting dalam membuat diagnosis terutamanya pesakit masalah puan".

Ai...sampai skrang aku masih tak dapat develop skill mau bertanya part itu.

p/s: cara specialist tu tanya "Makcik, belum pernah berkahwin ka? Buat itu pun langsung tidak pernah?"

itu=seks. satu penggantian kata yang bagus namun ada sesetengah orang terutamanya orang muda, tak paham maksud 'itu'.

p/s- hehe. len kali aku dah tak tulis pasal medicine lah. len kali aku nak tulis pasal, err, pasall, Zee Avi kot. lol

Monday, September 7, 2009

"are you sexually active?"

my jaw dropped, and my eyes were rolling, drop dead to the floor.

how i suppose to answer that question??
i'm a shy guy. lol.


so that's a mukadimah lah.

kali ni, nak bercerita tentang medicine lagi. but more to my personal experience.

i went to the doctor because i have had a very bad diarrhea, types of antibiotic had been changed for 3 times already.

and she, the doctor, asked me that question?

apa kaitan???!!! was she trying to flirt with me? hehe.

itu back then when i was in 1st year lah.

seiring waktu berlalu,
i learn that that kind of question is not totally not appropriate, actually pretty common to be asked during clinical anamnesis (history taking), yet depends on the patient's complaint lah kan of course.

like, if the patient complaint that she had a burning sensation during urination.
or a male complain that there's a malodor discharge out of his P. (examples are numerous)

so, i open my text book, trying to read any relation between complain of diarrhea and sexually active, because we weren't taught anything about that in class.

again, my jaw was dropped.

listed down some possible causes of diarrhea, with positive history of sexually active.
1. HIV
2. anal intercourse.

turned out, i had a very bad infection of gastrointestinal tract, amoebiasis (infection cause by amoeba), yet i received antibiotic for bacteria.
i suffer for 5 months yo, loss 5 kg some more.


so korang, kalau ada ditanya soalan itu, jgn lah terkejut k. tetiba lak nak saman doctor for sexual harassment. hehe

Saturday, September 5, 2009

part 2 -becoming a good patient- (edited)

(some additional points had been add at the end of this entry)

ok.

jadi demam ni penyebab dia banyak kan. suspecting diagnosis paling glamer dikalangan doktor mahupun pesakit ialah infection/infeksi/jangkitan.

one no need to study at any sekolah doktor and wear labcoat to know that drug for infection is antibiotic, its become 'common-sense' already.

tu pasal lah kalau org demam, pergi jumpa doktor, mengharapkan diberikan antibiotic kan.

masalah sekarang ni, pemberian antibiotic secara berleluasa sesuka hati doktor menyebabkan masalah baru.

antibiotic-resistance bacteria. (bakteria tu makhluk halus la, penyebab biasa infeksi).
bila bakteria tu menjadi resistant terhadap antibiotik, cuba teka apa yang akan jadi?

takda lah ubat untuk bunuh bakteria tu lagi.

worse outcome? patient die.

tau tak penyebab biasa bakteria tu resistant? pesakit tak makan habis ubat antibiotik yang doktor bagi. (aku pun jugak dulu, sblm bljr pasal benda ni. makan sekali je, pastu bosan. hehe)

jadi, memang protokol pemberian antibiotik dibeberapa tempat sudah di revised. (walau belum menyeluruh)


kesimpulan dulu.
1. ubat pereda demam - panadol.
2. salah satu ubat mengatasi penyebab demam - antibiotik (kalau infeksi lah. kalau lain2, macam kanser, bukan).

paham kan? panadol tak ubati penyebab demam, dia cuma menurunkan demam tu saja.

kebiasaan sekarang, kalau demam kurang dari 3 hari, memang hanya diberikan panadol saja dulu. kalau demam 3 hari atau lebih, biasanya barulah diberikan antibiotik.
dan antibiotik itu ada bermacam, harus diberikan bersesuaian dgn bakteria yg menjangkiti pesakit tadi.
jd jgn ada persepsi "doktor bodoh, salah kasi antibiotik", sbb, pemberian antibiotik diberikan secara empirical, mengikut kebiasaan paling sering. kalau tak berkesan, barulah diganti dgn antibiotik yg lebih spesifik.


jadi, balik kepada cerita pasal kawan aku yg marah2 kat fb tadi tu, dia marah2, sebab doktor dia jumpa tu tak menjelaskan apa yg aku cuba jelaskan di sini.
aku tak tau samada doktor tu tak cukup masa, atau dia terlalu malas nak cakap panjang lebar kan. atau dia rasa pesakit dia tu tak berminat nak tau, sebab pesakit dia tak komen apa2 waktu doktor tu nak kasi dia ubat kan.

dari cerita diatas, kesimpulan.
1. berkomunikasilah dgn doktor anda. kalau doktor anda tak layan, cari doktor lain.
2. tanyalah doktor anda kenapa doktor anda melakukan sesuatu perkara, kalau anda ragu terhadap apapun itu.


ada jugak segelintir kecil doktor yg kadang jahat jugak tau. kadang ada je yg ada persepsi/attitude macam ni.
1. ala pesakit ni, lebih2 pulak. aku yg belajar susah2 5-6 tahun kat sekolah doktor, dia plak nak berlagak cam dia tau byk dr aku.
2. ala, kalau aku cakap pun, bukan dia pahammm. yg pakai kot putih, aku, bukan dia.
3. aku dah lupa la, alamak. takpa la, aku reka cerita je, bukan dia tau aku salah ke tak.

kaalau perkara 1 tu, biasanya sebab doktor tu ego lah. sombong nak mamposs. biasanya sifat sombong ni dah terdidik sejak dia dapat tau dia dapat sekolah kat sekolah doktor. pastu keegoaan dia makin bertumbuh mekar selaras dgn waktu berlalu.

perkara 2 ni, biasanya doktor tu lupa, doctor tu dari perkataan latin, docere, yg bermaksud 'to teach'. doctor=teacher. (kat jepun pun, sampai skrg dorang panggil doktor = sensei).
jadi tugas doktor ni, mendidik. dorang lupa, patient tak tau, bukan sebab patient tak pandai macam dorang, cuma, patient ni tak sekolah kat sekolah doktor macam dorang. jadi, kenalah didik patientt.

perkara 3 ni biasa sgt. heheh. harap2 tak berlaku kat aku laa kaannn.


entah, cukup je kot sampai sinii. tak tau apa lagi ekkk.


-additions-

in response to Zaki's comment, aku setuju.
aku mengenalinya sebagai Dr. Google.
ehehehe
mmg ada jugak patients, berbekalkan ilmu google, pandai2 dia sendiri jak tauu kalah2 tu doktor yg rawat dia.
tapi sometimes, mmg info yg patient ada kalah tu doktor. hikss.





Thursday, September 3, 2009

educating entry? -becoming a good patient-

once in every blue moon ada entri macam ni. hehe

err, after all, that's the original intention of this blog, to educate. (percayalah korang ek)

semua orang nak dilayan oleh doktor yang baik.
begitu juga doktor. doktor pun mengharapkan pesakit-pesakitnya adalah pesakit yang baik.

(baik di sini bukan dalam erti kata seperti tidak mencuri tau)


aku sendiri belajar ethics sampai 8 semester. naik muak tau, ulang 4 benda yang sama.

1. beneficence - mendatangkan kebaikan
2. non-maleficence - tidak memudaratkan
3. autonomy - hak-hak pesakit (apapun saran seorang doktor, tetap yang berkuasa terhadap si pesakit tadi adalah pesakit itu sendiri)
4. justice - keadilan

4 perkara di atas merupakan dasar yang harus dipertimbangkan dari setiap tindakan seorang doktor.

lupakan jak la prinsip2 diatas tu kawan2, walaupun sbnarny applied utk patient skalipun.


patient ni, suka mengeluh di belakang doktor, bukan didepan.

contoh,
ada kawan aku ni, dia demam. dia pun pergi jumpa doktor. doktor kasi dia panadol.
dia balik rumah, on komputer, buka fb, update status "pergi hospital sebab demam, doktor kasi panadol jak? ishh..."

kita boleh improve situasi ni dgn komunikasi.? sebab tindakan doktor itu betul! tapi bla patient merasa tidak puas hati, walaupun tindakan doktor tadi betul, tapi sudah menyalahi etika.


mari kita belajar pasal demam.

Demam ni, penyebab dia terlalu banyak. termasuklah kanser. ada juga demam yang termasuk dalam kategori Fever of unknown origin. penyebab demam paling popular plak ialah infection.

untuk membuat kesimpulan kalau demam yg terjadi disebabkan oleh infection, ada bbrp kriteria yg perlu disahkan.

tetiba aku rasa bosan menulis entri yg mendidik ni. dah laa. nak out dulu. ciao