Monday, August 31, 2009

inilah raf



jadi, ini adalah gambar aku. bagi mereka yang masih meneka-neka seberapa handsome kah aku, cuma begini sajalah ke-handsome-an aku. tak mengecewakan bukan?

hahahah

p/s- this photo was intended to be used for my degree scroll, as requested by the faculty.




*this entry was edited, for my own safety reason. ahhahaha =P. aku tukar dah gambar tuu, gambar asal dah di remove*

Sunday, August 30, 2009

kepala sapi, kepala babi

malaysia negaraku yang, tercinta?

macam tak pulak. 

it'd been chaos for a while though. 

worrying and thinking about my safety there back in Indonesia, thanx to some stupid advertisement and publicity promoting tourism how unique our country are, yet disrespecting our neighbour country Indonesia. not easy yo. 


er, ok, back to topic of this entri. about some animals' heads.

recently, i was shocked to know about some FUCKING stupid Malaysian Muslims paraded with the head of cow, a sacred animal in Hinduism.

Setahu aku, tak pernah zaman Rasulullah orang Islam melakukan penghinaan agama orang lain secara terbuka tau.

and these people claiming themselves fighting for Islam?


apa kita akan rasa, kalau kepala babi dicampak ke masjid?


religion is sacred for the believers. 
if we think other religions are nothing because we embrace and learn Islam,
orang bukan Islam pun boleh anggap Islam bukan apa-apa sebab mereka bukan Islam. 



aku pelik bila baca statement Hishamuddin di utusan.com.my

"Membawa kepala lembu memang tidak sensitif tetapi harus diingat pernah ada satu insiden yang mana bendera UMNO telah digunakan membalut kepala babi dan kemudian ditinggalkan di depan bangunan UMNO," katanya."

bodoh tak? dia samakan insiden penghinaan agama hindu dengan penghinaan umno?

Hindu is a religion,
UMNO is a political party.

betapa hinanya parti politik untuk dibanding dengan agama?


yang mencemari agama adalah pengikutnya, bukan agama itu sendiri...


 

Friday, August 28, 2009

selamat ulang tahun

hari ini hari ulang tahun aku =D

Tuesday, August 25, 2009

rehat jap

menipu je kan aku? kata 2minggu rehat,
aktif je update benda-benda mengarut kan?

hhehe.

sabtu pulang malaysia. yeaayyy

kate kawan aku...

"ngapain tuh anak-anak? malu-maluin diri sendiri aja, makai jaslab di sini..."


kate kawan aku, yang tak pernah sama sekali membaca blog aku,
sambil menunjuk ke arah dua orang gadis yang tidak begitu jelita sedang menolak troli di sebuah shopping complex versi murah sambil memakai lengkap dikancing rapi kot bewarna putih itu...

p/s- hehe. msg tak kesampaian rupanya. lalalala

p p/s- terjemahan "budak-budak tu buat apa? memalukan diri sendiri sahaja, pakai kot makmal di sini"

p p p/s- translation "what are they doing? they are so embarrassing themselves, wearing labcoat here"

Monday, August 24, 2009

sorry

.
.
.
.
.
.
.

seems to be the hardest word??

tak la. sorry tu dah macam tak da makna dah, sebab org sesuka hati guna tanpa mengertikannya.

kat entri kali ni,

aku nak say sorry (from the bottom of my heart tau, ikhlas nih) sebab blog aku ter set 'private' plak.

aku igt nak set supaya only the chosen few je boleh akses, tapi aku tak reti plak, trus ter set cuma the chosen one (baca-aku) yang boleh akses.

so aku dah open balik.

nanti aku bljr ar set spaya org2 tertentu je leh baca k.

Saturday, August 22, 2009

hehe

umur baru 22.

kuliah pun jurusan yang boleh dibanggakan..

kononnnya jaguh kimia, pernah menghafal unsur-unsur Kumpulan 1, 2, 13, 16, 17, dan 18...

kurang lebih 10 no telefon orang-orang yang penting yang aku hafal....

tapi.....


aku terlupa no pin ATM aku


p/s- betullah dulu ada satu entri orang lidi yang pernah kata, kalau no pin ATM, biarlah no yang significant.

habis laa aku.. hehee

Monday, August 17, 2009

lawak tak lawak

sibuk, sibuk, sibuk.

entri baru 2 minggu lagi kot.

aku nak kasi tau,

hari ni baru aku tau siapa Timbalan Perdana Menteri kita sekarang

tetap Siti Nurhaliza jauh lebeh pemes dibanding politikus kan. hehe

Saturday, August 15, 2009

Wednesday, August 12, 2009

si buta...

Beberapa hari ini aku lepak di Kuala Lumpur.

Kuala Lumpur ni lah tempat bermacam ragam manusia ada.

seswailah sangat dengan lagu Hujan yang berjudul "Kuala Lumpur".

lupakan sejenak tetang gahnya kota metropolitan itu, lihat pula dari sisi berbeza.

di Kuala Lumpur sahajalah aku pernah melihat orang buta bergerak sendiri di tengah kota, dari satu tempat ke satu tempat, berdikari...
mereka bekerja mencari rezeki walaupun mempunyai kekurangan...
yang buat aku berfikir

"alangkah hebatnya mereka, mahu berusaha"

aku terfikir lagi

"mereka tak mampu melihat.. "

terus berfikir

"berdosanya aku, saat orang lain tidak dapat melihat keindahan dunia, kadang aku pula masih sengaja melihat dosa..." 


Entri ke-101 -special edition-

special edition lah sangat kan? heheh. ni lah entri yg aku tak ter-upload hari itu.



One thing i like most about studying medicine is,
I DON'T HAVE TO WORRY ABOUT FAILING ANY ALGEBRAIC EQUATION.

Maths is just impossible for me.

recalling my academic achievement during senior high school,
Chemistry and physics papers most of the time were As,
Biology failed occasionally during form 4, getting better in form 5 (even been called as "Raja Bio" once, because i scored yo!),
and for Add.Maths, it was something to be celebrated for if I PASSED.

i wasn't a kid who thought that study and knowledge is important.
as i wrote in one entry, i thought "being teenager is all about MTV" heheh

here's a story...

entering boarding school in form 4, i need to learn how to cope with the daily routines of a student of a boarding school.
Afternoon and evening preps? my thought at first "are they kidding me?!!! so what time can i watch tv??!"
my heart was broke only to know that tv can only be watched during Saturday noon till Sunday evening, and they didn't even have satellite tv. (hyperbola is applied here, readers discretion is advised)

my PMR result was 7A1B, and guess what? i got B for my Pendidikan Islam. this just might be used as prove for "some people" who thought that me kurang didikan agama, and tanpa rasa segan silu, questioning about my iman regarding one entry i posted in this blog.
funny, funny. he (or she? or them?) hated me, yet they read most of entries that i posted here. i guess they just can't get enough of me. hehee.

err, back to the point of my story.

because of my PMR result, I was sorted to class 4 Pendeta, ranked 2nd among 4 classes for form 4.

and kids of boarding school, they learn fast yo! again, i was surprised to know that current topic being taught when i enter that school was Chapter 3 Chemistry, because week before when i was still in regular school, the last topic my teacher taught us was still 'Introduction to Chemistry'. i think because the teacher that teach chemistry in my regular school seldom enter class, and he talk about New Zealand when he supposed to teach us about Siem Reap (analogy, analogy).
i mean, he talks about condom in Introduction to Chemistry. yepp, i remember until now. (my brain tends to remember unimportant dirty details like that, i wonder why=P)

i managed to cover almost all the topic that i left behind, and score 74 for my exam 1st quarter of the year (paper March), and didn't attend an additional class discussing the paper with the teacher.

the teacher was so mad at me, she told the whole class

"budak R (bukan nama sebenar) tuh berlagak! dah la budak baru, baru dapat A2 dah sombong, tak masuk kelas saya! tengoklah ujian seterusnya nanti macamana!" (something like this lah, not exact words)

i was so scared being told about this by a friend. some said that the teacher is a "pendendam punya orang, sekali dia tak suka orang tu, dia takkan suka orang tu sampai bila2."

i told my self "good work R, what a good start at a place where u hate most"

i remember once when we in a lab (waktu sekolah menengah, tak pakai labcoat tau. heheh) after finished an experiment, i asked the teacher where should i put the beaker that i just wash.

she answer me "haa! tu lah, tak masuk lagi kelas tambahan saya, simpan bikar pun tak tau kat mana!"

sah dia benci aku. apa kaitan kelas tambahan dia dengan kabinet bikar? bukan dia ajar simpan bikar dalam kelas tambahan dia yang aku tak masuk tu.


"i gave up. dah jadi sgt malas nak belajar, sia-sia aku masuk asrama nih. hujung minggu ni, aku paksa parents aku keluarkan aku dari neraka ni, kalau diorang tak nak urus, aku lari dari asrama" aku bermonolog...

one evening, during prep, while reading a comic book, a good friend came to me and asked " ko tak rase apa2 ke Cikgu FB (bukan nama sebenar) cakap kau macam tu?"

"ha, lantak dia la, suka ati dia nak cakap apa, yang penting aku nak keluar dari skolah ni minggu depan" jawapan aku

"kenapa kau fikir macam tu? ko tak rasa marah ke? rasa tercabar ke?" dia sambung lg.

"marah? tercabarr?? hahah. suka ati dia la, dia dah benci aku, aku nak buat macamana lagi?" aku mengarut lagi.

"hurmm... kalau cikgu tu kata dia nak tgk ko punya result ujian seterusnya macamana, dan seolah dia macam harap keputusan ko jatuh teruk, ko tak nak cuba dan usaha buktikan kat cikgu tu ke kalau kau memang boleh sebenarnya? apa dia boleh cakap lagi kalau ko memang boleh? ko buktikan, takkan dia nak marah lagi lepas tu?.."
dia sambung lagi...

"tengok la nanti macamana..." dan aku pun blah dari kelas itu, isap rokok kat luar, menenangkan fikiran...

*no, i didn't smoke, thank you. i type that down just to add some dramatic effect to this story, like i was really in a deep shit, which actually i was indeed. heheh.*

i think again, and they were truths in what my friend just said to me that time. kenapa perlu aku rosakkan diri sendiri hanya kerana cercaan dan caci maki?

so i try to maintain my coolness, just ignore her the teacher, and try to do something about this matter, by study.

until one day...

sitting for chemistry paper for May exam (2nd quarter of the year) wasn't easy for me. pretty hard, as i can remember. and during a class when the teacher revealing our marks, i was scared like shit because my name being called 1st...

"R, 56%" she call me to give my paper back.

"wowiie, that was one big go downhill, my mark.. from 75 to 56? habisla aku bertambah benci cikgu ni dgn aku...." aku bermonolog lagi...

she continue "dan 56%, R, adalah markah tertinggi dalam kelas ini..." she smile to me.

i couldn't believe my ears, and my eyes! selamat aku.

getting highest mark although jatuh teruk for me in my class was something.
she can't say anything bad to me anymore, because if she did, she need to do it to the whole class 1st, before specifically pointing that down to me.


things getting better, and during form 5, i was among 5 students that score A1 for Kimia Ujian Selaras SBP, awarded Merit for Kuiz Kimia Kebangsaan, and frequently got the highest mark for chemistry objective paper.


not only for chemistry, most of my marks shows great improvement, i think. my attitude toward knowledge changes. i started to appreciate knowledge.



dan peristiwa itu antara titik awal aku kini...



Terima Kasih Faezah binti Datuk Che Mat =D


dialah yang telah menasihati aku waktu teruk aku kena 'bambu' dgn cikgu kimia tuh.


p/s- tapi takdalah aku dendam dgn cikgu tu plak, sbb somehow, lps aku score orait kimia, seolah aku dah jd teacher's pet plak. sampai skrg masi kontek tau. hehe

Monday, August 10, 2009

Entri ke-100

entri ni tiada apa yang istimewa.

sebab entri yang aku dah taip dgn panjang lebar, tak dapat upload pula.

nanti lah.

aku cuma ingin berkongsi,

aku baru jatuh cinta dengan

1. Yuna

2. Nubhan

3. Hujan


aku sangat suka muzik merekaaaaaaaa

sampai nanti bila aku berjaya upload entri yang sepatutnya,

daaa

Monday, August 3, 2009

hehe

terjumpa blog ni di google.

silalah baca.

tapi blog dia lebih sopan la dibanding blog aku. dan takda kontroversi.

oops