Wednesday, July 29, 2009

ada apa dengan cinta?

catatan: entri kali ini adalah BEBAS-LABCOAT. jadi tuan-tuan dan puan-puan yang sibuk baca blog ini hanya untuk memastikan kalau aku sudah tidak lagi menyentuh isu LABCOAT sampai sanggup buka blog ini berkali-kali dalam sehari, tak perlulah membuang waktu membaca sampai habis entri kali ini.
nanti kalau ada lagi entri berkaitan LABCOAT lagi, adalah. =p


entri ni aku pernah pos kat fb, kali ni aku pos kat blog plaakk.


i ran to the jungle, then i sing
i ran to the shore, then i shout
silent... silent and alone, i hate!
i want to be loud! i want to be at the market

boring and tired,
and go away, u thick!

like smoke if i were alone
break the glass, let happening
let "ouch", until fight

aah... there were stripes spider webs knitten by angels
on the wall of white palace
why not ring the bell?
let 'terderah' (aku tak tau apa maksud terderah)
or... should i ran to the jungle, corner to the shore?

p/s- for those who didn't watch AdaApaDenganCinta. ini merupakan terjemahan (sebahagian dibuat dengan indah, sebahagian lagi 'direct translation') salah satu puisi dalam filem itu.

sampai pagi tadi aku rasa puisi ni nonsense, tapi setelah terjemah, baru la aku paham. hehe

versi asal

Aku lari ke hutan, kemudian menyanyiku
Aku lari ke pantai, kemudian teriakku
Sepi... Sepi dan sendiri aku benci.
Aku ingin bingar. Aku mau di pasar.

Bosan aku dengan penat,
dan enyah saja kau, pekat!

Seperti berjelaga jika aku sendiri
Pecahkan saja gelasnya biar ramai
Biar mengaduh sampai gaduh

Ahh.. ada malaikat menyulam jaring laba-laba belang
di tembok keraton putih
Kenapa tak goyangkan saja loncengnya?
Biar terderah,
atau... aku harus lari ke hutan belok ke pantai?

Saturday, July 25, 2009

secret admirer? ke stalker?

-edited-

semenjak dua menjak ni, ada pembaca setia blog aku yang rajin-rajin menjenguk blog aku untuk, err, tak tau lah.

stalking aku kot?

dia menggunakan alias M.E.

dia mengenali aku, aku rasalah.

aku rasa dia bengang dengan banyak entri aku, yang menyentuh tentang, err, 'you-know-what'. (benda tu bewarna putih, dan bukan untuk dipakai di restoran makanan segera yang menjual ayam goreng yang sangat sedap)

apa-apapun, aku rasa terhibur, sebab walaupun dia seperti tak menyukai apa yang aku tulis, dia tetap rajin melawat blog aku. hehhe.

waaah. stalker nihh.

hahah


-extra-

M.E. kata, dia tak baca blog aku. aku rasa dia cuma baca komen kat blog aku je kot. hehe

tak semua entri cerita pasal labcoat, tp dia cuma komen kat entri berkaitan? dia baca semua entri aku ke sebenarnya?

kepada, M.E., jgn lupa bookmark blog ni tau, tak pun ko hafal la alamat blog ni. senang2, ko cek la blog, mana tau len kali aku cerita pasal stetoskop plak, tak pun speculum ke?

Wednesday, July 22, 2009

udah dulu yaah

sekarang sedang bercuti, sedang bersenang-senang.

fikiran pun lapang.

bila fikiran lapang, tiada inspirasi untuk menulis.

jadi, blog ini akan sepi buat seketika.

kalau kamu ada idea mahu aku tulis tentang apa, beritahu aku.

salam

Monday, July 13, 2009

aura...

tadi pagi, aku pergi ke sebuah kedai gambar untuk mengambil gambar, dan untung lah tukang ambil gambar tu perempuan.
sebab perempuan ni bersabar, dan kenalah sangat bersabar kalau subjek yang diabadikan dalam gambar tadi adalah aku. heheh

setelah selesai sesi pemotretan (sampai 6 shots), aku pun berdiskusilah dengan akak tadi, aku nak berapa keping, ukuran berapa, warna apa, dicetak diatas kertas apa, berapa deposit, bila boleh ambil, dan sebagainya.

adalah akak lain di kaunter tu cuba untuk ramah "kuliahnya di kedokteran yaa?"

aku tergamam.

aku tengok bawah, aku tak pula sedang mengenakan labcoat waktu itu (seperti yang sering-sering dilakukan oleh orang-orang lain dimana pun mereka berada).
di bag aku, tiada pula button-badge yg bernuansa kedokteran.
aku semak wajah aku dicermin berdekatan, tiada pula cop "kedokteran" di dahi aku.
aku cuma mengenakan t-shirt putih, slack lusuh, dan selipar Japan. hehe

dalam hati ku bermonolog "aih, mana akak ni tau?"

"koq tau sih mbak kalau saya kuliah kedokteran? tau dari mana?"

dia jawab "mungkin aura nya kali ya?"

"ha? ada-ada aja sih mbak, hehe"


sampai sekarang aku tertanya-tanya macam mana akak tu boleh tahu...

sampai2 aku sempat perasan kalau aku nih betul2 memancar aura.
ber-aura-kah aku?
pesona?
(dua soalan diatas tak perlu anda jawab)

hehe

Tuesday, July 7, 2009

i am not the only one...

hehe (blom apa2 dah gelak, gila kot)

ini adalah rentetan ini, ini, dan ini.

ini entri tak penting, (begitu jugak semua entri yg aku post kat blog sini)



hari tuh ada judicium (in latin - judicial, whatever)
di hari dimana students sini dapat transkrip, tp ada upacara tersendiri.
sebelum tu, dikumpul lah di sebuah dewan yang maha sempit, dan para pensyarah yang bersangkut paut duduk di hadapan kitorang, lengkap dengan meja hijau (meja hijau di Indo ni sinonim dgn 'meja pengadilan' - sacral)

dan adalah seorang pensyarah yang sangat dihormati, kerana kebijaksanaan beliau bukan sahaja dalam ilmu kedoktoran, tetapi juga dalam kehidupan. beliau lah contoh manusia seperti padi. makin berisi, makin tunduk.


nama beliau adalah Dr.N (bukan nama sebenar), ucapan2 beliau sgt menusuk kalbu, dan melekat kat minda ku sampai skrg, hampir semua kata2 dia aku anggukkan kepala tanda paham dan SETUJU apa dia cakap,

tapi satu pernyataan dia yang buat aku angguk kepala aku dengan penuh emosi dan bertenaga kerana aku SANGAT SANGAT SETUJU ialah
(lebih kurang maksudnya begini, aku dah terjemah supaya korang semua boleh paham)

"nanti kalau korang dah klinikal di hospital, tolong, kot putih tu cuma pakai di kawasan hospital, tak perlu nak pakai sampai luar hospital. itu semua tak perlu. pakaian kerja, pakailah cuma sewaktu kerja..."

apparently, i am not the only one who thought that wearing white coat / lab coat outside appropriate premise is inappropriate.

p/s- kalau beliau tau ada budak2 yg pakai sampai kfc, agak2 beliau pengsan tak?

Saturday, July 4, 2009

the horridness in boarding school - the foods

-edited-

i didn't want to enter any boarding school at first, i wonder that time why people submitting theirselves into a place where there is no good foods, Astro, internet, and life.
it's not like one can't study responsibly in any regular school.

but i was forced, and later, i love it. seems like there were so much life in boarding school =D

my sister was there, my brother. even my eldest sister was once attend a boarding school.
i have this weird perceptions upon them, because in my judgement, they weren't normal. they can't even speak the proper and official language of MTV. ( u know that time where being a teenager was all about MTV? hehe)

my minds were boggling and filled with ridiculous imagination and thoughts about boarding school, especially about the foods served, because my sister and brother kept asking for KFC, Maggi noodles, Pringles, Roller Coaster, Wafret etc every time my parents visit them at that place. did the dining hall didn't served them foods? i myself seldom ate those things, uols.

i often heard this term nasi kawah was what being served at boarding school.

having a mind as small as a nut, i kept imagining a big black rusty kuali (oh how i didn't know the different between kuali and kawah back then), wood burned at the bottom of it, and some sort of old women and men watch over it, waiting for the rice to be cooked.
i think that time i was influence by the scenery of people kacau dodol.

i was totally wrong.

at that boarding school, they have this very large scale of rice cooker, and i think it was more modern that what we had at home. hehe.

somehow, later becoming a student there myself, found out that the foods weren't too bad. and we students have had our own jargons regarding foods served.

1. Span minyak -oily sponge.
-this is supposedly some kind of French-toast, only in Malaysia. breads coated in egg and fried, the original recipe i supposed. somehow, i didn't know how they makes it, it didn't taste good at all. squeeze the bread, and what u'd get is a half-cup of oil, its like a sponge absorbing too much oil.

2. ikan lemas - drowning fish.
-boiled fish in a soup of salt, i guess.

3. ikan jaket - jacket fish.
- flour-coated fried fish looks like a fish wearing a life-saving jacket, to prevent it from drowning kot.

4. air berwarna - coloured water?
-available in red, which was universal colour for air sirap, only what served to us was tasteless. seperti air masak yang ditambah pewarna merah sahaja.

5. biskut mayat - corpse biscuit?
-wrapped biscuit lah.

6. Chicken Red in Colour
-ayam masak merah, yg diglamerkan namanya, seswai penekanan kerajaan terhadap PPSMI. hahah.

pe lagi ekk?

oh, teringat cerita pasal maggi plak.

korang tau kan asrama tuh, haram bawak benda alah yg boleh memasak, jd biasanya budak2 'mengembangkan' maggi dgn dicelup dlm ayer panas berkat mesin yg dikenali sbg 'water cooler', tp kan mesin tu ada ayer panas? water dispenser sbnrnya.
satu mlm tu, aku rasa disoriented kot.
jadi, semua dah ready, maggi dalam container (container sapa tak tau, hahah), perencah dah ditabur indah dan sekata di atas mi tadi, dan tinggal air panas yg mengalir keluar dr hujung muncung salur ayer tadi. aku pun dgn percaya diri nya menekan tombol ayer tadi.
eh, dah isi penuh dgn ayer, tapi, eh, kenapa tak berasap ayer ini?
aku pun celup la jarii.
siot. ayer sejuk rupanya, salah tombol dan muncung aku. ada org yang sgt bijak gi tukar kaler merah (ayer panas) dgn kaler biru (ayer sejuk).
free2 berbuang maggi tu.


i can't think recall & much, so sampai sini sahaja. daa.

Thursday, July 2, 2009

hehe

hehe

saja nak gelak

sebab hidup senang

walaupun tiada yang luar biasa, tapi tak menghalang untuk tetap gembira

nak gelak dan tersenyum lagi

hehe =D

Wednesday, July 1, 2009

Pemilihan Presiden

Berkata Abu Hurairah r.a : bahwa Nabi saw telah bersabda: “Ada tujuh kelompok yang akan mendapat perlindungan Allah pada hari yang tiada perlindungan kecuali perlindungan-Nya. Mereka adalah : Pemimpin yang adil, Anak muda yang senantiasa beribadah kepada Allah Azza wa Jalla, Seseorang yang hatinya senantiasa dipertautkan dengan mesjid, Dua orang yang saling mencintai karena Allah, yakni keduanya berkumpul dan berpisah karena Allah, Seorang laki-laki yang ketika dirayu oleh seorang wanita bangsawan lagi rupawan lalu ia menjawab: “Sungguh aku takut kepada Allah”, Seseorang yang mengeluarkan shadaqah lantas di-sembunyikannya sampai-sampai tangan kirinya tidak mengetahui apa yang diperbuat tangan kanannya, dan Seseorang yang berzikir kepada Allah di tempat yang sunyi kemudian ia mencucurkan air mata”. (H.R.Bukhary - Muslim)

Abu Hurairah r.a. berkata, Rasulullah saw. pernah bersabda, ”Diperlihatkan kepadaku tiga orang pertama dari umatku yang masuk surga dan tiga orang pertama dari umatku yang masuk neraka. Adapun tiga orang yang pertama masuk surga adalah syahid, budak yang pekerjaannya tidak menyibukkannya dari taat kepada Allah, dan orang fakir yang tidak meminta-minta. Dan tiga orang yang pertama masuk neraka, yaitu pemempin yang zalim, orang kaya yang hartanya tidak digunakan untuk menunaikan hak Allah, dan orang fakir yang sombong.” (H.R. Ahmad)


Aku suka politik. dulu pernah berimpian utk jadi Member of Parliament. tapi lepas tahu pemimpin yang tak adil paling mudah masuk neraka, terus tak jadi. tak brani lah. hehe.


Kisah yang aku rasa menarik - Pemilihan Presiden di Indonesia

Dulu aku pernah cerita betapa anehnya pilihanraya di indo ni, sebab ada lebih 40 parti yg bertanding, dan tanpa coalition.

kalau Malaysia ada byk parti pun, ada coalition. Gov, opposition, & bebas. dan dengan 3 ni pundah pening kepala, apa lagi lebih 40?
tak tahu apa saja yg diperjuangkan mereka, dan aku tak dapat tangkap apa-apa yang cuba diperjuangkan oleh lebih 40 parti tadi.

jadi, kenapa sampai lebih 40? aku pun tak tau. hiks

oh ya, yang aku tak pernah cerita pasal ini nih.
Byk calon yg bertanding, bukan dari golongan mereka yang punya wang.
Banyak petani yang jual sawah untuk duit kempen, orang tak jelas kerja apa berhutang sana-sini untuk kempen, pengayuh beca pun ada, dan lain mereka yang tergolong kategori miskin, dan tak berpendidikan...
aku tak tau apa yg buat mereka sangat berani untuk bertanding lawan orang lain yang lebih berpengaruh, kaya, dan berpendidikan. lain cerita kalau mereka pakai kuasa ghaib kan (dosa tapi).
jadi, memang mudah la kan untuk kita prediksi kalau golongan-golongan ni akan kalah, dan memang pun.
cuma yang mengejutkan
banyak antara mereka jadi gila dan bunuh diri setelah kalah...
dah habis banyak duit, sawah semua tergadai, hutang bersepah (penggunaan bahasa Melayu yang teruk, hehe), mana tak bunuh diri?

tapi berbeza dengan situasi pemilihan presiden, yang mana aku sgt berharap dapat diterapkan oleh Malaysia.
sebabnya, presiden dipilih langsung oleh rakyat. bukan kronisme siapa lebih hebat macam yang berlaku kat Malaysia...
jadi, sekali lagi, rakyat Indo akan memilih secara langsung siapa yang mereka mahukan, antara 3 gabungan calon presiden dan calon presiden.

dan sampai sekarang, belum ada black campaign yang saling memburukkan peribadi calon lawan (seperti yang sangat2 sinonim dgn politik di Malaysia), kecuali satu tuduhan tentang isteri seorang calon wakil presiden yang beragama Katolik, yang mana telah dinafikan sendiri oleh si isteri tadi. Wallahualam. Iman dia, hanya Tuhan yang tahu... (di Indo, adalah perkara yang biasa kalau si suami dan isteri berlainan agama...)

masing-masing gabungan yang bertanding berkempen dgn sgt professional.
media massa digunakan untuk berkempen. iklan di TV, di majalah serta surat khabar menjadi saluran kempen.

dan Indo turut mengadakan debat antara calon2 yg bertanding yang disiarkan di TV sebanyak 3 kali, sekali seminggu sebulan sebelum hari mengundi. ini merupakan satu platform yang sangat baik utk kita mengenali dan mengetahui aspirasi mereka, manifesto mereka, dan apakah mereka sesuai dengan kehendak kita. rakyat terlibat langsung.

contohnya Malaysia, dulu Pak Lah jadi PM. jujur, aku tak kenal siapa itu Pak Lah. pertanyaan pertama aku, apakah dia se-capable Tun M? apakah target, visi dan misi dia jika dia menjadi PM? akhirnya dia mewujudkan 'semacam' idelogi bernama Islam Hadhari, yang tidak diterima masyarakat.
begitu juga Najib sekarang. apa visi dan misi dia? apa kriteria dia terpilih jadi PM?
aku tak pernah tahu.

selain itu, media Indo turut mendedahkan kekayaan-kekayaan para calon tadi, dalam rangka meng-audit harta mereka, untuk memastikan tiada wang haram sebagai sebagian harta mereka yang digunakan untuk berkempen.
kalaulah Malaysia buat macam ni, bukankah elok? heheh.

aku malah merasakan diri aku lebih mengenali tokoh-tokoh politik Indo berbanding tokoh-tokoh politik Msia.

ada tiga gabungan yang bertanding.

1. Megawati - Prabowo

2. Susilo (presiden sekarang)- Boediono

3. Jusuf (wakil presiden sekarang)- Wiranto

kalau aku boleh memilih, aku akan memilih no 2, berdasarkan beberapa perkara yang aku perhatikan.

(penat tau men-skema-kan bahasa. hehe)

isu Ambalat baru2 ini kembali panas. diduga merupakan konspirasi media, kerana banyak media dikuasai oleh lawan Susilo.
anehnya, Malaysia 'menceroboh' (tuduhan media Indo) perairan Ambalat semenjak 2007 silam, tapi baru2 ini sahaja kembali diuar2kan. kenapa tidak dari dulu? kenapa tidak dari kali pertama 'pencerobohan' tadi dipaparkan di media? kenapa setelah lebih 30 kali (kalau tak salah) baru dipaparkan di media, dan mendekati waktu pemilihan presiden?
Masyarakat Indo, mudah terpengaruh secara emosi, sgt sensitif dgn hal2 yg berkaitan Malaysia 'berlagak'. sampai byk yg melaungkan kembali "Ganyang Malaysia", dsbnya...
Jusuf pernah menyatakan kesediaan Indo utk berperang dengan Malaysia.
begitu juga Mega. Mega malah mengatakan Susilo tidak tegas dalam menjaga kedaulatan wilayah Indonesia. sentimen berbaur emosi semacam ini yang menarik minat masyarakat Indo.
dalam hal ini, Susilo masih mampu mendahulukan akal dibanding emosi, dan memberikan komentar dan jawapan yang diplomatik dalam menangani situasi seperti ini.

akal mendahului emosi merupakan perkara yg penting dalam setiap perkara yang dilakukan, bukan cuma pada pemimpin.


ideologi Susilo juga menfokuskan aspek-aspek asas dalam pemerintahan, iaitu kejujuran bermula dari pemimpin itu sendiri "kepimpinan melalui teladan" (contoh - banteras korupsi), serta menekankan kepentingan pendidikan dan kesihatan.


kalau dilihat postur, Susilo masih yang terbaik.
pernah menjadi anggota tentera, postur beliau dan juga cara berjalan, serta berkomunikasi memberikan aura yang tepat utk sosok seorang pemimpin. postur merupakan sesuatu yang penting, kerana postur dipengaruhi oleh kehidupan, dan postur mempengaruhi persepsi orang terhadap seseorang.

ni je kot. =D jangan lupa baca entri bawah ni pasal pantun, komen skali =D






Kajian Kes - Pantun Melayu

disclaimer - apa-apa yang aku tulis dibawah ini fiksyen semata-mata. tiada kaitan dengan siapa-siapa o.k.

pisang emas dibawa belayar,
masak sebiji diatas peti,
hutang emas boleh ku bayar,
hutang budi dibawa mati.

pantun ni pastilah ditulis oleh seorang perempuan kan.
sebab cuma perempuan je yang suka berhutang bab-bab emas ni.

adekah lelaki yang membeli / berhutang emas? hiks

penulis pantun ni memang tak niat utk balas budi baik org lain pun.
sebab apa, sebab dia tulis pantun ni sebelum dia mati.
belum apa-apa lagi, dia dah tulis hutang budi dibawa mati.
penulis pantun ini menjalankan hidup dia dgn penuh pesimis dan negatif, seperti kebanyakan orang Melayu. belum apa-apa, dah give-up.

berlagak nak pakai emas, pastu berhutang pulak.

mungkin sebab tu lah mungkin orang Melayu susah nak maju.

nilai moral dari cerita ini.

1. kalau teringin nak pakai emas, jangan sampai berhutang. bodo je tau demi emas sanggup berhutang. lelaki? haram memakai emas.

2. kalau tak sanggup balas budi orang lain, jangan sampai termakan budi.

sekian