Sunday, May 3, 2009

macam-macam

hari ni aku nak bercerita tetang "pengemis"

pasal entri sebelum ni, nantilah aku sambung tulis pasal 'kebodohan manusia' yang aku hadapi, yang tu kena dapat feel baru best tulis.
kena dapat pencerahan dulu.


so, for now i am going to talk about beggar

pengemis kat sini ni macam-macam ragam aku jumpa


1. aku paling pelik bila tengok pengemis-pengemis ni lepak luar ATM. dorang ingat, ade ke org lepas kuar dari ATM, nak hulur duit yang baru tarik tu?? kalau 10 sen atau 50 sen kuar kat ATM len cerita la kan?
ini Rp50.000 (RM20) yyang kuarr.

2. adelah sorang org tua ni, mintak duitt nak gi mana ntah, dia dah takda duit nak balik. sian gak aku tgk, pakai songkok lg tau, budget org beriman la kan.
tp aku pun tgh krisis ekonomi waktu tu, so aku menolak la dgn cara sopan.
akhirnya...
"ah, pelit (kedekut)! Anjing!" maki pakcik tu kepada aku. what the eff??

3. ada sorang makcik pengemis ni, dia mengemis sambil merokok...

4. ada gak makcik pengemis ni... dia sedang pegang sesuatu yang menyala dalam tangan dia.
sebijik handphone...

5. adala pengemis ni, mintak aku duit, dia kata dia lapar, belum makan. aku direct la ajak dia gi makan dulu, aku bayarkan, (kebetulan dapat rezeki lebih waktu tu),
terus dia lidah bercabang, pastu dia cakap yang lapar anak dia kat rumah, bukan dia, so dia nak duit je.
terus aku blah.

6. satu kali tu kawan aku kata, ada la sorang pengemis yang nampak tak terdaya dan sgtla miskin skali, naik pengangkutan awam.
aku pun jalan kaki je slalu.

7. satu hari tu aku gerak awal gi kampus. ada lsorang makcik pengemis dgn anak dia yang slalu 'nongkrong' (lepak) kat gate kampus tu.
pagi tu, masi awal lagi. aku tgk makcik tu tgh makan sarapan yang sedap dgn anak dia, sblm 'bekerja' pada hari itu.
aku pun jarang2 breakfast, nak save duit. hoho


tu je la kot yang aku dapat kongsi setakat ini.
until then, byee

3 comments:

~|r|a|n|d|y|~ said...

really?
itulah contoh2 pemalas nk mampus!!
otak waras...
anggota badan sempurna...
tryla cari kerja...
susah mcm mn pun mo cari kerja, kalo ada usaha... at least akan dapat juga... wlupun lmbt skit...
hendak seribu daya, xnak seribu dalih...
jgn wat jenayah sude~

oranglidi said...

haha.. macam penah dengar cite ni.. kat mana ya??

terajang aja itu pengemis!

Kelapa...Pecah said...

hebat jugak pengalaman kau ni ye...
pengemis oh pengemis... dalam dunia sekarang ni macam2 pengemis ada kan... bukan stakat pengemis miskin, papa kedana tapi pengemis pun ada yangd ari golongan kaya raya.....
dunia..oh dunia...pelik