Saturday, May 30, 2009

Layang-layang, Teman, dan Tabligh

Layang-layang, Teman, dan Tabligh

i realize something about this blog.
whenever i talk something about myself, responses/comments from readers were very few compare to when i talk about global warming etc.

except, i never talk about global warming. hehe.

and the point of writing blog is to let people read and share their ideas and opinions, and whenever there were comments, it makes the author felt good inside, and having thought like "wow, i never thought that my thought would affecting/attracting people to read"

perasan

so i'm going to talk about other things, beside myself, see how much my writing this time will affect people. haiiittss

it was pretty horrifying after watching a news about how a girl lost her life while riding a motorcycle, because she didn't realized there was a kite string stretched out across the road. she passed it by at a speed, and that was it. the string injured her neck badly. what's more? the string if i'm not mistaken was mad from some kind of wire (metal), coated with sands of crushed glass.


and now i don't know what to write anymore, so i think i just talk about myself again lah. hehe.


last week, i think for the first time i said "i don't like u, bust off" in someone face. all these time aku cakap belakang je. kan orang melayu, haruslah berbudi bahasa, jaga hati org lain kan? hehehe. pasal larangan atau pantun tradisional cakap blkg, tak de plak.

he'd been pretty annoying though for some times, and at that time he embarrassed me by saying "banyak gak orang tak ska ko ek, sampai si X pun tak nak duduk sebelah engkau"
omg. i know that people didn't really felt comfortable with me because, i felt the same thing towards them too.
it's not like i was the one who started it first.
for e.g., "oh, aku tau sapa perempuan muslim tapi minum arak yang ko maksudkan, itu kan?" at the same time this fucking-stupid boy pointing to a girl from Sabah, and he continue "orang kat Sabah memang macam tu kan?"

that's it. macam kata2 hikmah ni lah, kalau kita kawan dgn pedagang minyak wangi, kita pun boleh terpangaruh dgn wangian2 tu, maksudnya kita pun jadi wangi lah. tapi kalau kita kawan dgn org bodoh, kita pun akan sama2 jadi bodoh.

so that's among reason why i don't really get acquaint with most Malaysians here. and they notice about that, and because of that they felt uncomfortable with my presence. whatever. i don't have many friends here, and sometimes yes i do feel lonely, but i rather mind my own business, than to make friends with some idiots.

ok, berbalik kepada cerita asal, lepas dia dah kata aku ni tak disukai, aku pun katalah cam ni, dengan volume 60 desibel, pada nada C7 "kau diam boleh tak? aku tak suka kau lah!!!"

his face turned red uols. puas hati aku.



oh ye, terfikir satu cerita plak.

dulu kat matrix, ada geng tabligh ni. tanpa alasan yang munasabah, aku tak suka mereka.
mungkin kerana aku rasa mereka ni menyebok kehidupan orang lain

(padahal kewajiban seorang muslim utk menegah dan mencegah kemungkaran dgn perbuatan, atau pun kata2, dan jika tidak mampu, dgn hati, maka itu adalah selemah-lemah iman)

waktu tu aku pun masihh jahil gak. jadi mmg tak ska la. alasan lain, sbb pada pandangan aku ada beberapa ni yg berlagak bagus dlm bab2 agama ni, tp aku tau keburukan mereka. tu aku jadi tak ska.

jadi, sbb asrama matrix tu agak berliku2 rekabentuk bangunannya, aku slalu dihubungi kawan aku bilik bawah "ehh shan, ada tabligh la shan, aku tinguk durang tu macam mau pg bilik kauuuu. baik ko ready cabut"
heheh
aku pun apa lagi, siap2 di pintu, bla dorang ketuk bagi salam, aku pun buka pintu, dan cabut.

hurm, tu lah, siapa kata org sabah ni jahil agama? aku bagi makan babi nanti baru tau.
org Sabah pun masih ada yg memikirkan nasib org lain tau. masih mahu mencegah dan menegah kemungkaran org lain, cuma org lain je yg dah budget pandai tak nak dgr nasihat2 tabligh niii.

cuma tu lah, aku ada kenal satu budak ni. dia SBP gak dulu. time matrix sem 1 not bad lah, dpt la 2.7 pointer. masuk sem 2 dia aktif tabligh ni. sem 2 dapat apa? gagal. dia kena repeat matrix, tp dia tak buat. aku tak tau apa jd dgn dia.
nak berdakwah tiada salahnya, tapi belajar jgn lah diabaikan. menuntut ilmu tu pun, ibadah jugak...



aku dah sgt penatt. sgt2 penatt. aku nak tidur dulu...

7 comments:

oranglidi said...

ini entri memang best woi! lu berjaya buat wa berbikir panjang dan abiskan baca lu punya entri ni..

kisah layang2 tu wa ucapkan takziah kepada keluarga beliau...

kisah lu sound itu budak paling best.. lenkali lu lempang terus itu budak..cis.. wa rase wa boleh jadi kawan lu..

"acquaint" tu mende? hahaha

pasal tabligh tu.. haha! xleh blah.. cis.. wa paham prasaan lu sebab wa penah kena.. tp wa puji depa gak sebab rajin wat mende2 tu.. tak taulah niat sbenar depa kan?

betul kata lu yang last tu..
"nak berdakwah tiada salahnya, tapi belajar jgn lah diabaikan. menuntut ilmu tu pun, ibadah jugak..." wa setuju

2 thumbs up!

najwa hazirah halmi said...

byk idea dlm ur entry..
thniah2......

kat my skol pon ader tabligh2 segale tuh...tp wa xbaper minat..bg wa, biaser2 jer suda..kalo obses sgt, payah la...kdg2 saper2 yg xpndai manage....pelajaran pon diabaikan...

wa bagi 4 thumbs up!
(sajer nk lawan ngn oranglidi!hehehe)

oranglidi said...

cis

ruffey said...

orang lidi,
heheh .terharu ni baca komen ko.
seram weh kisah layang2 tuh. dah la dia otw nak gi skolah...
lempang? teringin gak. nanti aku try Taegeuk 5 kat dia =P
acquaint tu 'make familiar', kenal cam tu la.
tabligh tu, aku skrg ni sgt mendukung usaha2 dakwah ni, apalagi skrg kat sini byk sgt isu murtad sebab kerakan dakwah org kafir lebih giat banding org islam. tapi pendekatan para pendakwah tabligh ni haruslahh seswai dgnn perasaan org yg didakwah tu. slalu aku kena dakwah dgn mereka ni, mereka buat seolah2 aku ni super bersalah, jahil, dsbnya...
kata2 terakhir pasal belajar tu pun ibadah, =D
ye org lidi, kita boleh jadi kawan.
selamat berteman =D


najwa,
wah terima kasih gak. heheh.
terharu gakk, walaupun saling tak mengenali.
oleh itu, selamat berkenalan =D

oranglidi said...

oraitt!

hehe.. timekasih.. wa menanti lagi artikel2 lu yang penuh ilmiah..

tp wat mase skang wa ke ganu.. jadi xtau bile lg boleh online.. sori kalu wa xlawat blog lu

Anonymous said...

bg wa, dalam study jangan biaser2 jer ..kena obses, wa dpt anugerah dekan (>3.5) dah dua semester... :-)

kdg2 saper2 yg xpndai manage study ....ibadat pon diabaikan... 5 waktu tak solat...

wa pun dapat semangat study sebab join budak2 tabligh tu lah...

sha said...

nice blog...

^^