Wednesday, April 15, 2009

Jumaat yang Baik

sesekali nak tulis berkaitan sejarah dan agama plak...
sabtu lepas aku tgk 1 movie kat tv ni, tajuk dia The Passion Of Christ, pengarah Mel Gibson.
filem ni dulu pernah jd kontroversi, mendapat tentangan dari org Yahudi.

jalan cerita filem tu mmg hampir 100% mirip story from the Bible,
terutama aku plg igt kalimat dr mulut Yesus sewaktu dia di kayu salib
"Eli, Eli! Lama sabachtani?"
(Tuhan, mengapa Kau melupakan aku?)
ini jugalah antara kalimat plg kontroversi ttg ketuhanan Yesus menurut agama Kristian. yang dipersoalkan adalah mengapa Yesus mengucapkan kalimat tadi? tapi aku bukan mahu bahas ttg kalimat ini disini.

filem tu sgt seram.
babak penyeksaan dalam filem tu, lebih dahsyat dibanding mana2 babak dlm filem Saw.
secara ringkas, Yesus ditangkap krn perangkap salah seorang drpd 12 pengikut nya (the twelve disciples / 12 hawarayin), bernama Yudas (Yahudza).
Yudas diberikan ganjaran oleh pendeta agama Judaisme.
para pendeta agama Judaisme ini tidak menyukai kehadiran Jesus, krn mereka yakin Jesus hanya menyusahkan hidup mereka para pendeta Yahudi selama ini yg hidup dlm kepalsuan, sedangkan kehadiran Yesus dalam masyarakat Yahudi ketika itu adalah utk memperbaiki keadaan kehidupan masyarakat Yahudi.
sbg contoh, Yesus melanggar aturan Sabbath (hari sabtu, org yahudi tidak dibenarkan beraktiviti apa pun) utk membantu org yg hidup susah di jalanan, tp pendeta Yahudi dgn keras menuduh Jesus sbg ingkar, dan ini antara banyak alasan yang diberikan pendeta Yahudi mengapa Yesus harus dihukum bunuh.
pengikut Yesus juga semakin lama semakin ramai, ini turut membimbangkan pendeta agama Judaisme / Yahudi tadi.
akhirnya Yeus berjaya ditangkap,
dan terlebih dahulu diseksa sebelum dibawa ke pengadilan.
Sesampai di tpt pengadilan, Governor (aku lupa nama dia), berat hati utk menjatuhkan sbrg hukuman, kerana Governor td tidak menemukan sbrg kesalahan Yesus mengapa dia harus dihukum mati, sedangkan desakan dari para pimpinan / pendeta agama Judaism td terlalu kuat.
Governor td memutuskan supaya Jesus dibawa menemui Raja Herod , kerana Yesus hidup dilingkungan dibawah kekuasaan Raja Herod.
Raja Herod juga menolak utk menghukum Yesus, kerana dia juga tidak menemui kesalahan Yesus.
Yesus dibawa sekali lagi menemui Governor, dan akhirnya Governor terpaksa menjatuhkan hukuman penyeksaan terhadap Yesus, dgn syarat tidak sampai mati.
Governor sebenarnya serba salah, krn apa pun keputusannya, pertumpahan darah antara anti dan pro Yesus akan berlaku.
Yesus dibawa ke tempat hukuman,
dan babak Yesus di tempat hukuman tadi amat dahsyat, lebih dahsyat dibanding dgn mana2 adegan di filem Saw.
Pertama, Yesus dibantai dgn kayu / rotan sehingga hampir pengsan, tp Yesus tetap bertahan.
penghukum menukar rotan tadi dgn rantai besi berhujungkan juntaian paku...
setiap kali Yesus disebat dgn rantai besi tadi, setiap kali jugalah bahagian kulit dan isi badannya dicarik oleh rantai besi tadi..
Akhirnya Yesus diserahkan kepada pendeta Yahudi tadi, dan Governor tidak mahu masuk campur lagi.
Yesus akhirnya dihukum salib oleh para pendeta Yahudi tadi...
Yesus mengangkat kayu salibnya sendiri, walaupun keadaan fizikal nya yg sudah parah, dan sepanjang perjalanan menuju Calvaria (bukit penyaliban), dia terus menerus diseksa...
Yesus pun disalib pada hari jumaat (Good Friday), dan bangkit dari kematian pada hari Ahad (Easter).
apa yang aku ingin sampaikan disini, mengikut fahaman aku,
Good Friday diraikan utk mengingati peristiwa Yesus disalib, disebabkan kekejaman dan kejahatan org Yahudi yang memusuhi Yesus.
konflik antara agama Judaisme dan Kristian adalah lebih besar sebenarnya dibanding konflik Islam-Kristian atau Islam-Yahudi,
kerana konflik ini melibatkan kejahatan org Yahudi terhadap Tuhan org Kristian,
sedangkan permusuhan org Islam dan Kristian adalah lebih kepada sejarah perang Salib,
dan permusuhan Islam dan Yahudi adalah lebih kepada penjajahan org Yahudi di negara Palestin.

persoalannya, mengapa Kristian lebih senang bekerjasama dgn Yahudi, sedangkan konflik antara mereka sgt besar, melibatkan Tuhan mereka org Kristian?
hurm...
patutlah org Yahudi menentang dan membantah filem The Passion of Christ ini...



p/s- i wonder why i am not funny anymoree. waa.
must be this study thingy which had shapen me into this boring kind of person.

uwerghhhhh

2 comments:

NIVYANFAZZA said...

haha...dont worry i like ur character like this..seriuos..charism..and so on..wahaaha...

u NOw why yahudi lagi senang bekerjasama dgn kristian... sebab dia nak musnah kan islam dgn menggunakan kristian.. keduanya, kristian sekarang ni paling kuat la kat dunia... so dia berbaik-baik untuk meruntuhkan moral dan ajaran kristian dari asas lagi.....

kira 2 in 1 la...kristian hancur islam pun dia nak hancur kan juga...

faham sgt pernagai Yahudi ni...

hehe

crimsonskye said...

Interesting post.

Bagi aku, sampai ke sudah pun in the end balik ke ummat Islam tu sendiri. Semua dah cukup lengkap untuk dijadikan panduan hidup, tekanan2 dari golongan2 tertentu tu perlu dijadikan sebagai sumber kekuatan.

Satu yang aku nampak sikap kita orang Islam ni mudah rasa victimized and self-pity, nak menyalahkan orang lain je sepanjang masa for our own problems. Lawan yang mana patut dilawan, dengan cara yang paling baik dan baiki mana2 yang patut diperbaik.