Saturday, December 26, 2009

Friday, December 25, 2009

No Christmas For Me

*edited*

xmas kali ni tetap macam xmas2 sebelumnya, tetap tiada makna bagi aku...
sebab aku tak celebrate kot?
walaupun banyak sepupu aku, pakcik makcik aku yang sambut kan.
tapi aku tak pernah join mereka.
sbb xmas ni, acara mereka adalah ke gereja, sembahyang untuk mengingati hari kelahiran Yesus. so takkanlah aku nak ikut ke gereja sama.

jgn kan xmas, raya aidilfitri pun dah 3x aku tak raikan tau. cuti raya tu cuma isi dengan snacks, DVDs, dan tidur saje.
at least cuti Xmas kali ni, aku isi dengan belajar kot.


kenapa aku semakin banyak menaip menggunakan tanda soal? aku pun tak tau?


so smlm aku kuar dgn kawan. sbb duit baru masuk, aku pun pi makan tpt yg agak mahal, jauh dari kemampuan aku pada hari2 biasa. sbb aku nak makan kueyteow goreng a la Malaysia. mmg sedap.
tak macam kueyteow goreng ala indo, cuma rasa kicap, garam, sos cili, dan ajinomoto saje. kau pi lah mana2 tpt yg jual kueyteow ala indo, rasa dia sepesyen je.


sambil menaip entri ni, aku sambil dgr lagu Lady Gaga - Telephone. best! sbb dia tetap stutter yg stylo. te te te te te telephone. hehe

aku dah tgk cerita Avatar 3D. graphically, mmg mantap. tp jalan cerita dan watak, biasa2 je.

1. cerita ni menyampaikan isu perkauman. Walaupun The People kulit dia biru, tp rambut dia tetap dreadlocks? bahasa dan attitude pun agak harsh, sgt sinonim dgn kulit hitam kat negara AS tuh. lepas tu dlm cerita ni, mereka adalah yg tertindas. hurm, tak jauh beza dgn realiti kot?
2. isu keamanan. scene perang sgt menyentuh. bila aku tgk scene dorang kena attack tu, my mind wondering, teringat mereka yg teraniaya di Palestin... mmg aku takkan pernah dapat rasakan apa yg benar2 mereka rakyat palestin rasakan, tp aku tau itu sesuatu yg dahsyat.
3. isu environment - seswai la kot smua org sibuk kempen global warming.

tapi film ni sgt lack of originality.
1. most of the time, aku rasa macam tgk filem Starwars saje. dari aircraft, sampai watak.

2. hutan yg glowing tu, macam tiru Final Fantasy X.

3. dorang tiru tarian Kecak asal dari Bali. mesti nanti org Indo mengamuk2 kan nak tuntut balik tarian mereka, sbb filem ni dah curi tarian mereka. oops

4. soundtrack filem ni pulak, sgt African tau!

so kalau ada yg kata filem ni filem terbaik 2009, itu aku rasa overrated ok

until then, ciao












Wednesday, December 23, 2009

Twilighters: Why are vampires afraid of humans?

-Copy paste from answers.yahoo.com-

Resolved Question

I'm trying to comprehend why the Vulturi, or what ever they're called, would make it a crime punishable by death for a vampire to let the world know of their existence... I mean after all they are practically invincible only thing capable of harming them is the tooth of a North American werewolf (found on the complete opposite of the world from where the vampires originated) and an other vampire. They need no sleep, have no weaknesses and their skin glitters in the sunlight--sounds to me like it would be easier to come out of the proverbial closet and be worshiped as gods: feeding on their human slaves at leisure.

Best Answer - Chosen by Asker

Cos they sparkle in the sun. And they are too afraid that others would call them gay (: Yes, very homoerotic that sparkliing is...

-end of copy paste-

XDDD
mood aku tgh superb skrg ni. cuti-cuti pun aku masih bukak textbook, belajar. mana tak, duit baru masuk, terasa indahnya dunia!

tgh saving nak bli Flat Screen Samsung LCD 22 inch. wish me luck k! (untuk maen game je pun. hehe)


aku baru tau pasal sorang artis ni. ensem. kalau lah aku ensem macam dia kan. jarang2 artis jepun simpan bulu muka kan
aku plak hampir setiap hari bercukur. agak2 kalau aku simpan bulu2 muka aku boleh sehensem dia tak?




Atau jangan2 jadi macam kat bawah ni?

p/s- gambar ensem kat atas tu adalah Ken Hirai silalah download lagu Ken Hirai - Popstar. best!

Saturday, December 19, 2009

kan aku dah kata

hati2 apa pun yg ditulis di fb. tak pasal2 ada 1 group

"10000 sokongan Ong Siang Ying n Liang Chua memohon maaf kepada kaum melayu."


hehe. sian sebenarny minah tu, walau dia dan kawan2 dia dah buat salah besar, dengan menulis sesuatu yg membuatkan org Melayu terasa.

tapi katanya dia terlepas tulis "I dislike Malays", dengan alasan dia tak biasa bercampur dengan Melayu. masalah komunikasi, sosial, dan sebagainya lah.

macam tu.

aku tau pasal benda ni lepas baca blog Jenny.

aku rasa lah kan, kalau dia ada kawan Melayu, mesti dia takkan cakap macam tu.
masalahnya, dia nak ke berkawan dengan orang Melayu?
atau pun, nak ke orang Melayu berkawan dengan orang Cina?

sebab kalau saling berkawan, takkan sampai hati keluar pernyataan berbau perkauman macam tu.

macam aku^^ XDDD



Wednesday, December 16, 2009

gotong royong perdana

well, just finish my exam.
i think i did ok, like, i gave 6 answers when the question only asked for 3.
lagi banyak aku bagi jawapan, lagi tinggi lah kan kebarangkalian untuk sangkut betul?

lol. medicine is nothing like that, there's no place for teknik cuba jaya. medicine is exact. there's no room for game, because if doctor makes mistake, patient dies. oops, ter-over serious plak.
apa2pun, kau nak ke jumpa doktor yang kasi banyak2 ubat, dan doktor tu berharap salah 1 ubat tu ngam utk sakit kau? kalau tak nak, jangan jumpa aku nanti. XD

whatever. important of all, i am out from Obsetric& Gynecology!!! for u who don't know what's that, O&G is what u call as Pakar Sakit Puan in our language. by the way, i want to emphasize that O&G is no porn, so u don't have to giggle foolishly (as i used to. hehe) every single time u hear it.

for those who learn O&G by heart, every single birth is a miracle of life.
but for me, its a torture, mentally and physically.

one time, i got to sit next to an expecting mother just to calm her down, because she was shrieking and shouting loudly every single time she had a contraction. even people from the next building were able to hear it!
funny, she didn't realize kot, one time she shout this out loud"dokterrr, saya mauu beraaakkk!!!!!!!"
by the way, it wasn't solely because of the pain cause by the contraction. i understand that the mother had problems,which interfere with her psychological process, lead to exaggeration of, err, what leh? hehe. her husband doesn't care for her, her son was sick at home, and she didn't have money to pay for the hospital bill (which this supposedly wasn't a problem at all, because she is covered by the gov. policy). jadi kesakitan mental dan fizikal dia, dia zahirkan dgn menjerit macam tuh tau.
berdesing telinga aku.

funny enough, my friend suggesting to become a specialist in this field later, because he said i've got talent?
i admit i might know more than them, but that's because i spent most of my time reading, in order to avoid the ward.
so while others practicing their theory of knowledge over real situation, i sank my face behind those books reading about cortisol, which i am so sure patients won't even bother to know the effect of cortisol in initiating parturition.

while my friends discussing about management of postpartum hemorrhage, i voluntarily interrupt their discussion by telling them that Mumtaz Mahal also died because of pospartum hemorrhage, so great was the Shah Jahan's love for his wife that he built the world's most beautiful tomb in her memory, the Taj Mahal.
hehe.


eh, i just realize that my title of this entry is gotong royong perdana.
anybody want to join me?
the place is my room. join me in gotong royong perdana to kemas-kemas my room yang since when i can't even remember, tak dibersihkan. apalagi musim ujian ni. my laundry is like avalanche already, one might suffocate and cannot find the way out if trapped under it.


some seniors gave me useful tips to pass exam with flying colours in a Dept. X, if the examiner is dr. Y.
all i need to do is undone the top 3 buttons of my shirt, and roll-up the sleeves, so that my bulu can be seen easily by dr.Y. dr. Y is a he, and he like he with lots of bulu. get it? hehe.
they said that i have advantage (of being bulu-er), so use it. XDDD
i admit that i am berbulu, but i believe u still can differentiate which one is me, which one is orang utan, if u put us side-by-side k.
suggestion of my senior will be considered later XD


ok, this entry is pointless, i know.


XOXO








Sunday, December 13, 2009

phewww...

phewww...

akhirnya rotation ObGyn akan selesai. tinggal ujian je, semoga lancar.

kali ni aku nak cerita pasal patient lagi, tapi bukan cerita sedih. ni pasal cerita aku menyampah dengan suami sorang patient nih.

patient/keluarga patient ada hak sepenuhnya untuk menerima atau tidak pendapat petugas kesihatan, mereka berhak mendapatkan info dari mana2 sumber yang boleh dipercayai termasuk internet, kerana sebarang tindakan perubatan yang akan dilakukan akhirnya keatas diri mereka juga.

patient's autonomy is the first principle of medical ethics.

yang tak bolehnya, EMOSI TAK TENTU PASAL.

jam 3 pagi semalam, adalah ibu ni yang sedang hamil anak pertama, dan akan melahirkan.
setelah dilakukan history taking dan physical exam, etc, akak bidan ni pun tanyalah ke si suami si ibu ni kalau bawak extra kain sarung. si suami kata ada, tapi bukan dengan dia. si akak bidan ni pun mintak la si suami ni ambilkan, utk persiapan si ibu ni bersalin.
boleh si suami tuh dgn attitude berbunyi "ISHH!"

mangkuk sungguh! yang nak melahirkan tu isteri dia, bukan aku! kenapa perlu dia menyampah dgn perkara tuh?

pastu aku blah dr tempat kejadian. tak lama lepas tu akak2 bidan disana pun turut kesal dan menyampah dgn kelakuan lain oleh suami patient tadi.


sampai 1 kali, aku membetukan IV catheter (hos yang dicucuk di tangan patient utk memasukkan fluid) si ibu tuh. aku agak terkejut ada gelembung udara (berisiko untuk embolism) dalam hos tuh, dan kerana aku suka berekspresi berlebihan, aku pun "alamaakk!"
terus si suami itu datangg dengan gopohnya, berbunyi "kenapaaa??? salah yaa??" dengan nada ceria (bukan risau ok, tapi CERIA).

sial. seolah2 sengaja carik kesalahan petugas kesihatan. terus aku pun kata "bapak, tadi si ibu ke kamar mandi, dan IV cath.nya dimatiin, emang biasa sih kalo udah gitu, diidupin lagi, suka ky gini, tapi gak apa2, ntar saya minta teman saya benerin"

lepas tu si bapak tu pun consult lah keadaan si ibu itu dengan doktor residen (doktor umum yang sedang belajar untuk jadi doktor pakar) tindakan selanjutnya terhadap si ibu itu. doktor menyarakan untuk lahir per vaginam (lahir normal), tapi si ayah request pembedahan seksio cesarea / cesarian-section. aku tak paham kenapa, tapi mungkin si ayah dah buat research dulu, so dia tak kelihatan bodoh? (fyi, dia seorang engineer). dah gitu, dia taknak doktor residen yang operasi, dia nak specialist taraf consultant ok. mana2 jelah, duit dia, isteri dia pun.

tapi dia tak perlu request dgn emosi, dengan attitude seolah2 memandang rendah we all. aku tau dia penat, dah jam 3 pagi. tapi we all pun penat jugaaakkkkk. doktor2 residen tuh shift dekat 24 jam (shift dari 7 pagi sampai 7 pagi). bukan doktor je perlu baik2 ok. patient dan keluarga pun perlu!

si suami, beberapa kali diminta utk tunggu diluar ruang emergency ObGyn, tapi dia tak keluar. pandai2 dia carik kerusi dalam ruang tu untuk duduk. damn! aku pun dah berjam2 tak sempat duduk!
dia diminta keluar, sebab, ruang tu kan emergency obgyn. yang diperiksa kan para ibu2 yang akan dilahirkan. korang tau tak antara pemeriksaan ibu2 hamil macam mana???
segala bagian yang dianggap sulit dan memalukan (maksud aku kemaluan. heheh. memalukan ke?) diperiksa. jadi, kesiankan ibu yg lain, kalau ada kehadiran lelaki asing di ruang tu?

lepas tu akak bidan tu mintak lah dia pi hantar darah ke lab utk pemeriksaan, punya lah cerewett!! hello, sekali lagi yg nak melahirkan isteri dia, bukan orang lain!
dan dalam kesempatan itu, akak bidan menyembunyikan kerusi tadi. hahahahahaahah.

ok, lepas tu, si suami tu pun datang la balik ke isteri dia. dan 1 benda aku perasan, dia seolah2 marah isteri dia!

anjing. isteri dia nak melahirkan anak pertama hasil hubungan dia dengan isteri dia, dia nak marah2 isteri dia pulakk. kalau isteri dia pregnant anak org lain, tak kesah la.
langsung tiada nampak kemesraan dia dgn isteri dia, macam bakal2 ayah yang lain yang menanti anak pertama.
btw, seorang ayah takkan pernah dapat merasakan kesakitan seorang ibu yang melahirkan anaknya. tanya lah semua ibu2 ttg pengalaman pertama melahirkan, kebanyakan pasti jawab "rasa macam nak mati".
so, hargailah isteri sendirii...

sini aku describekan penampilan si ibu dan suami tu.
si suami tu, rambut kemas, botak, berjanggut. kelihatan seperti seorang yang taat agama.
si isteri pula, berwajah lembut, bertudung, juga kelihatan seperti seorang yang taat agama.

*oh ya, pernah cerita lain (tempat lain, dan orang lain), si ayah cakap macam ni "tak nak lah temankan dia (isteri dia yang akan melahirkan), menyampah tengok dia!"*

aku dah malas nak peduli si suami tuh, baik aku berbuat baik dgn patient dan keluarga patient yang lain, kerana mereka baik dgn aku, dan aku senang hati tengok bakal bapak2 yg lain mesra je dengan isteri mereka, dan mereka lebih menghargai we all.


pesan aku, kalau taknak jadi ayah, jangan buat anak. ciaoo










Wednesday, December 9, 2009

ha ah

skrg lepak di library. updating blog, take a break from reading some stuff that it was so hard for me to digest, rasa nak rebus je buku2 tu semua, pastu minum air rebusan buku tuh T.T

for some people, lepak di library bukanlah 1 perkara yg cool utk dibuat,
tapi for me, at least it still better lah than to lepak at surau, TAPI TIDUR?

some people plak felt insecure & intimidated by tengok my kerajinan, while for me mereka yg tak belajar lah merupakan orang yg pintar. saye tak macam mereka, that's y i read and learn, coz if i know oredi, napa perlu i belajar lagi kan.

duit baru masuk semalam. yeayy!!! rasa macam nak berada kat tepi ATM machine je sentiasa.
itu lah mesin paling ajaib di dunia, mesin yg boleh mengeluarkan duit ^^

minggu depan selesai rotation di Obstetrics & Gynecology. yeaaayyy! tapi sebelum tu, perlulah menghadapi ujian T.T

i think my Manglish skill is improving, thanx to Zee Avi's song Kantoi that influenced me so much XP
btw i promote did song to my indo's friends & they loved it so much, they even memorize the lyric better than i am. pheww

i have problem in finish watching movies. it took me 4 days to finish watching "The Storm Riders" that i jsut bought the DVD. its sequel nak main dah! after 11 years. hahah.
oh ya, even Ada Apa Dengan Cinta. i borrow the VCD, and watch the 1st disc only. copied the 2nd disc, and until now, tak tengok2 lg 2nd disc. i watch the 1st disc in 2005 XDDD

just cleaning my Facebook. haha. no, i wasn't remove any people that i didn't know on my FB, because there wasn't any. i remove some people that i know, because i am not going to post something on my fb like "i am in love", and some 4hundreds able to see it, and later, talk about it.
(like i use to do. haha)
FB become funnier tau. people tends to post anything on their FB, especially when there were in problems. like 1 person in my fb friends post "rasa macam nak bunuh diri..."
macam aku, aku tak lah bersimpati. malah perkara tu jadi topik perbualan. lol. btw dia tak malu ke letak status macam tu? kalau ada masalah, cerita dekat kawan. bukan dekat FB, walaupun ada ratusan kawan kat FB tuh. kan dah ditertawakann.

so, nak sambung blajarr balik. semoga ujian minggu depan lancar2 saja hendaknya. amin =)

Thursday, December 3, 2009

Wednesday, December 2, 2009

rubbish idea - fancy rubber

1st of all, condom didn't come in variety of sizes, because of it is made from latex, which has outstanding elastic properties; its tensile strength exceeds 30 MPa, and may be stretched in excess of 800% before breaking. the advantage of this is, one wouldn't need to ask whether a specific 'fitting' size is available or not before buying one. its free size yo. hehe

other than contributing to increase of incidence of unmarried sex, condom do have multiple good purposes actually.

1. masak nasi impit
- its festive time, and instant nasi impit is out of stock? fret not! add 1/2 a cup of rice into a condom, and make some holes throughout the condom surface, and brings to boil. there goes your nasi impit!

2. ais krim batang
- whatever flavor u want, its up to you. prepare the mix according to your taste, the simplest is air sirap. pour into the condom, tie it up, and froze.

3. Ikat rambut
- don't use rubber band to tie up your hair, instead, use condom. attractive colour (some with additional aroma: stroberi, orange, grape, rendang, or petai. its your choice) and lubricated, it won't cause breakage of hairs

4. protective rubber for phone.
- put your phone in a condom. it will provide protection from dust, and scratch too.

5. Condoms can be used to hold water in emergency survival situations. no kidding.

6. condom can protect valuable belonging in emergency situation. flood? worrying that your collection of Harry Potter series will get wet? use condom.

7. balloon.

8. waist-band.

9. chewing-gum.

10. condom also can be used for stupid jokes, like this entry.


Friday, November 27, 2009

On Call


on-call merupakan perkara yang memenatkan kepala, badan, kaki, dan hati.
walaupun, bunyinya seperti sesuatu yg cool, tapi jangan salah tuan-tuan dan puan-puan.
on-call ni sebenarnya... lain kali aku cerita.

jadual on-call dan jadual praktical macam ni.

katalah hari isnin practical di hospital dr jam 7.00 - 15.30.
jadi on-call jam 16.00 - 06.00 pagi esoknya.
dan practical hari selasa akan berjalan seperti biasa dr jam 7.00 - 15.30 lagi.

dalam seminggu, ada dalam 3 malam kena on-call.

kerana on-call ni merupakan sesuatu yang membebankan, beberapa kelengkapan perlu disediakan.


1. "Scrubs"
- baju on-call, macam yg warna biru dalam gambar ni. tapi kami pakai warna kelabu. baju ni, aku pun tak tau apa sejarah dia. tp sgt tak fashionable, tp design dia sangat selesa lah untuk dipakai sewaktu tidur di meja, tidur berdiri, ataupun tidur di lantai.



2. Stethoscope
- benda alah ni. hurm. wajib ada. sebab, selain untuk digantung di leher kemana pun seorang undergraduate pergi (biar org kagum dgn dirinya, konon2nya dah doktor), benda ni 'boleh dipinjam' oleh para doktor residen yang tak memilikinya (kadang2 setelah 'dipinjam' oleh mereka, anda takkan menemukan lagi benda ni. so? beli baru T_T ) . apa lagi sekarang aku posting di O&G. doktor O&G tak berharap pada stetoskop ok, tu pasal kebanyakan mereka tak punya. mereka berharap pada benda di bawah ni

Speculum
benda ni gunanya untuk... hoho.



3. Aneroid sphygmometer
benda ni digunakan bersama stetoskop untuk memeriksa tekanan darah orang lain dan diri sendiri yang semakin hari merasa semakin tertekan dan gila.



4. Pen & Kertas
-benda ni utk mencatat sebarang apa2 yg dirasakan perlu dicatat. antaranya, hasil history taking patients, dan juga pesanan makanan para doktor residen.




5. Selipar Jepun
-sgt practical. selain murah (so kalau ada org curi, tak fikir panjang untuk beli baru!), selipar ini turut menyediakan perlindungan yang sgt minimum kepada si pemakainya.
kaki aku dah pernah kena air ketuban, air dari paru2 org, darah, kencing yg terlepas dr catheter, dan sebagainya.


6. Ipod (dan lagu-lagu Zee Avi, Siti Nurhaliza, Hujan, & Nubhan)



*double-check
*all checked
*now ready to enter shift of on-call
*headache

Wednesday, November 25, 2009

miss me, miss u

hiks. dah lama tak dapat peluang update. skrg ni rutin aku, hospital - bilik (tidur sahaje) - hospital.

satu minggu sampai 3-4 malam tak tidur. istilahnya, 'on-call'. dengar cam sibuk je kan.
macam je lah. tapi tak pun. most of the time, hanya menunggu waktu on-call selesai.
jadinya, aku penat tahap bapak dewa.
sebab aku kebiasaan tidur 9 jam sehari.

skrg baru ada peluang nak update. rindu aku tak? aku rindu kat korang XDDD

Kisah 1
di lingkungan aku, aku mungkin terkenal sebagai seorang yang sangat rajin membaca. kalau tiada kerja, memang aku akan buka buku, dibanding teman2 lain yg lebih senang mengerjakan perkara lain, seperti berbual kosong.
lepas tu, adalah sindiran2 nakal "wah ruffey, rajin nya engkau, nanti ujian mesti A"
ataupun "wahh, rajinnya, memang orang paling pintar satu hospital ini"
atau lain2 ucapan yg sebenarnya menurut aku, tak perlu.

aku membaca (belajar) bukan sebab aku pandai, aku membaca sebab aku tidak tahu.
kalau aku sudah pandai dan sudah tahu, kenapa perlu aku belajar lagi?


Kisah 2
kemana2 aku pergi di sini, ada 3 soalan yg paling sering ditanyakan.
1. asal dari mana
2. islam atau bukan
3. sudah punya pacar atau belum
seriesli, memang selalu sgt.
hampir setiap kali ke tempat baru. walau berurusan di bank pun, ditanya sama akak kat kaunter tuh.
1. soalan ni, selalunya aku tak jawab direct. aku suruh org teka. and mostly akan teka kalau aku dari Jakarta. hehe. Jakarta lah sgt. lepas tu kalau aku kata aku dari Malaysia, banyak yang tak percaya. sampai 1 kali tu, aku keluarkan IC aku utk buktikan aku dari Malaysia.
2. aku tak tau napa soalan ni ditanyakan. aku pakaian masih menutup aurat. tak bertindik. bertatu. mungkin kurang serban. hehe. tapi banyak org ingat aku Cina? aku tak rasa aku mirip Cina pun. mungkin macam Siam. lol XDDD
kalau aku shopping di KL, mostly promoter yg chinese akan berkomunikasi dgn aku dlm Mandarin pada awalnya. lol.
3. pacar oh pacar. soalan ni biasanya aku takkan jawab. yg tanya soalan ni, dari makcik2, akak2, sampai lah adik2 junior. oh ya. abang2 pun pernah tanya. lol XDDD . akak dekat bank pun tanya soalan ni. waahh. soalan ni masih menjadi misteri, dan soalan paling feveret (lol, tak lah misteri mana, malas je nak layan soalan ni, biar org tertanya XP )


Aku sedang hepi dlm menjalani hari2 aku sbg seorang intern di hospital, walaupun penat.
semoga kepenatan aku terbayar dgn ilmu yg aku dpt, dan dpt mendatangkan kebaikan kepada diri aku sendiri, dan orang lain =)



Thursday, November 12, 2009

Hujan

aku nak rate album ni sebagai 14/14, sebab ada 14 track semuanya.
aku tak reti kasi bintang, ataupun rate 5/5.
jadi, kalau 14/14, maksudny semua lagu aku layan lah kan.

macamana nak cakap lagu A lebih best dari lagu B, kalau lagu ni subjektif bergantung kepada si pendengarnya lah kan. contoh cam juara lagu tahun lepas, menurut telinga aku, Stacy la patot menang, bukan band apa benda entah. macam tu.

contoh, eminem dgn laen2 lagu metal, memang aku tak layanlah, so kalau aku rate dorang, aku akan kasi 0/X (X=jumlah lagu dalam album dorang)

penat plak cakap pasal sistem rating kan.

sekarang aku nak cakap pasal vokal plak.
menurut aku yg sempat mengikuti kelas vokal ini XDDD (Statement tipu), suara Noh ni susah utk di-describe-kan.
kalau kata aku,
macam off-key, tp harmoni
macam tak dynamic, tp penegasan jelas
macam mumbling, tp dialah satu-satunya penyanyi yang aku boleh tangkap perkataan yang dia sebut
macam biasa-biasa je, tapi lagu2 dia 'hidup, ada jiwa'
dan aku tak boleh bandingkan suara dia dgn siapa2lahh.

cerita pasal track.

1. DugaanNya
lagu ni cam kesah aku, cuma takda orang nak aku jadi askar. hehe. part paling best, videoclip shoot kat Bandung.
bapanya mahukannya jadi seorang askar
bukan cita cita nya
bukan impiannya
dia terlalu muda, untuk tinggalkan keluarga
bila tiba masa, rindu mulai terasa

berkecamuk hati, hatinya sendiri
persoalannya kini sampi bila mampu ku bertahan
mampukah ku bertahan

nampak ketarakah dilema di wajahku
DILUARNYA TENANG TAPI TUHAN SAJA TAHU


2. Jiwa Kelajuan - lagu ni pun seolah menyindir aku.
destinasiku tetap sama dengan kelajuan
tidak ku gentar kerna bagiku ini masa depan
tiada penghalang bagiku dan matlamat ku hanya 1
sentiasa bersedia kemenangan pasti milik kita

3. Rantai Rasa - lagu cinta (x ska lagu cinta). background music tak terlalu kuat, so jelas apa yg si Noh ni nyanyi.

4. Bila Aku Sudah Tiada - lagu melankoli. tak ska lagu melankoli. tapi lagu dia best.

5. Luka Mana - sangat best. musik maupun lirik
rezeki haram menjilat jari
berat sebelah si tolol masihkan perkauman
kencing setan dalam botol masihkau panggil air minuman

blasah saja, yakin boleh, LUKA MANA YANG TAK PEDIH

isap rokok sampai kau lentok
hari hari boleh mati

6. Kuala Lumpur - sangat2 best. aku rasa korang familiar dgn lagu ni. hehe

7. Ahmoi Chantek - no comment

8. Pijak Hatiku - lagu cinta. aku suka vokal Noh di lagu ni.

9. Neon - aku rasa lagu ni pelik, tapi aku ska dengar

10. Ku Mahu Kau Tahu - track favorite aku!!! korang dgr sendiri la

11. Aku Scandal - familiar tune kan? hehe

12. Gundah - pun best (makin malas nak menaip)

13. Pagi Yang Gelap - best

14. Empayarmu - best best best

so kesimpulannya, terserah korang la nak bli ke tak album dia, tapi aku bli yg original, dan menurut aku , sangat2 berbaloi.

p/s- aku rasa aku takda bakat review album, len kali aku review movie plak XDDD


Wednesday, November 11, 2009

macam skrg ni, susah utk aku menulis ttg perkara yg terjadi di luar spital, sbb bila keluar spital, sampai bilik, terus tidor.
jadi tiada kejadian2 menarek yg terjadi di luar spital utk aku ceritakan.
lagipunkan, aku baru masuk clinical, so memang agak kebaru-baruan laah.
dulu time theoretical pernah baca ttg plasenta, tapi skrg dpt tgk plasenta real, terus "Woww!!!" dengan plasenta je pun aku kagum kan, hhaha

so skrg aku nak tulis ttg spital lagi. jgn bosan k.

di spital ni, selain bermacam jenis penyakit yg aku boleh jumpa, begitu juga dgn kisah2 para pesakitnya. banyak cerita2 yg aku dpt dr pesakit ni, macam cerita di sinetron/telenovela/cerekarama plak, cuma ini betul2 terjadi. sedikit sebanyak cerita2 ni menyentuh hati ku yg rapuh ini. (silakan muntah kalau nak)

1. aku menjadi pembantu kepada doktor ni menyambut kelahiran seorang bayi yang tak cukup bulan. pengalaman pertama aku melihat org melahirkanlah. bayi itu nangis setelah dilahirkan. nangis tu petanda kalau bayi itu sihat la kan. aku tengok keluarga perempuan tu semua hepi jer. aku pun ikut hepi la kan. waktu tu jam 10.30 pagi. jam 12.00 aku kuar rehat. jam 1.00 masuk balik. aku tgk keluarga perempuan tadi semua dah nangis2 dah. aku pun pelik la kan.
skali aku dpt tau, baby tu dah meninggal... wasn't a really good experience for 1st timer la kan.

2. aku buat kali keduany jadi pembantu kepada doktor lagi menyambut kelahiran, bayi yang tak cukup bulan lagi. sgt kecik, cuma 1.5kg saje. sempat hidup 1 mlm, besokny meninggal.
aku dah mula rasa kalau aku ni, ada negatif aura kot, takkan sampai 2 kali yg pertama berturut2. huhu. nasib la kali ke3 aku assist doctor utk persalinan abnormal 'forcep delivery', bayi tu survive...

3. ada 1 ibu ni, dia org miskin. sedang menunggu waktu melahirkan. dr hasil pemeriksaan USG (kalau aku tgk USG ni, gambar dia macam tv rosak saje), ada abnormality syndactyl, dan lain2. (silakan cek kamus kalau nak). biasanya abnormality ni disebabkan genetic/radiasi/ubat/racun/ dsbnya.
dari history taking, rupanya si ibu tadi pernah minum peluntur pakaian pada awal kehamilan utk menggugurkan anakny, kerana sudah tidak mampu utk menyara hidup orang baru lagi...

4. ada 1 ibu ni, terpaksa menyerahkan anakny yang baru lahir kepada keluarga lain sbg anak angkat, kerana miskin dan tidak mampu utk menyara anakny...

5. ada 1 ibu ni, sihat walafiat masuk spital. mengandung anak pertama. tetapi sewaktu proses melahirkan, terjadi emergency 'amnionic embolism... usaha untuk mengelakkan drpd terjadi perkara yg lebih buruk dilakukan, tetapi tetap saja... akhirnya si ibu meninggal dunia, meninggalkan suami dan anakny...
aku macam berfikir... nanti apa jawapan si ayah kalau si anaknya bila besar nanti tanya "kenapa ibu tiada?"

hehe. serius kan cerita2 aku skrg? tu lah, aku dah tak fun dahh. hurmm...

Saturday, November 7, 2009

preeclampsia


preeclampsia - merupakan penyakit darah tinggi pada wanita hamil (dengan positif protein dalam urin), yang mana sebelum waktu kehamilan, tidak pernah mempunyai history of hypertension.

penyakit ini berbahaya kepada si ibu dan si kandungannya ok.
boleh mengancam nyawa.

jadi aku nak cerita, ada 1 pesakit ni, setelah diambil bacaan tekanan darah dia di poliklinik kandungan dengan menggunakan stetoskop dan sphygmomanometer (yg org balut kat tgn, lepas tu pam. kat sini masih macam tu, blm pakai lagi mesin tu, sbb relatif murah method yg 1 ini), dia disaspek ada penyakit ni, tp sebab belum periksa urin dia, jadi diagnosa belum dibuat.
tekanan darah dia 200/130mmHg.
(normal +/- 120/80mmHg)

jadi pesakit pun dirujuk ke emergency unit, dan ditangani oleh doktor pakar. di sana, aku arahkan satu pelajar kebidanan utk ambil tekanan darah dia lagi. dia tak membantah. doktor tanya lah dia dapat berapa, dia jawab 120/80mmHg.
berkerut dahi aku dan doktor itu. terus doktor tu ambil lagi bacaan tekanan darah si pesakit itu. doktor tak cakap apa2.
aku pun cuba sekali ambil tekanan darah pesakit itu. masih sama seperti sebelumnya, 200/130mmHg. doktor tanya aku, aku bagilah bacaan yang aku dapat.
pelajar kebidanan tuh dah cuak muka dia.
terus aku panggil dia pergi belakang, nak ngorat dia...

hahah, gurau. nak tegur dia lah.
"jadi begini, bacaan yg kamu dapat tadi salah, dan itu fatal. tekanan darah tinggi pada wanita hamil bisa mengancam nyawa si ibu dan janinnya, dan kalau kamu lakukan bacaan tekanan darah si ibu tadi sendirian, kamu bisa menduga akibatnnya kepada si ibu dan janinnya? saya tidak tahu bagaimana kamu mendapatkan bacaan 120/80 itu, tapi si ibu tadi telah diambil tensi sebanyak 6 kali, dan 5 kali bacaannya adalah 200/130mmHg. nanti kamu pelajari lagi cara yang benar, kalau tidak tahu, tanya. kalau tidak tahu, bilang tidak tahu..."

hurm, perkara simple yg macam ni buat aku berfikir. memang layak la kan kalau aku buat kesalahan yg boleh mengancam nyawa pesakit, lepas tu dimarah teruk2 oleh doktor senior (so far alhamdulillah, belum pernah dimarah).
dan tiada ruang untuk 'bermain' dalam perubatan.

p/s- aku rasa aku makin kehilangan 'sense of humor' aku, dan makin berubah menjadi manusia yg seriuss. tidaaakk!!

Tuesday, November 3, 2009

senior kata, aku terlalu skema.
terus aku gelak a la Maya Karin, cuma direndahkan 2 oktaf, pada key E.

alasan dia
1. aku tak pernah terlambat
2. aku mengikut peraturan yang ditetapkan
3. aku mengikut algorithms
4. aku tak t/tgn utk org lain, & tidak di t/tgn oleh org lain.
5. dan lain2 alasan

alasan aku
1. sebab tiada alasan untuk aku terlambat
2. sebab tiada alasan untuk melanggar peraturan yang ditetapkan
3. sebab tiada alasan untuk melanggar algorithms
4. sebab menurut aku, ini merupakan indikasi termudah dari kejujuran seseorang
5. dan lain2 alasan

bagi aku, aku tiada masalah digelar skema. skema bukanlah perkara yang buruk, selagi aku tak menjejaskan dan merugikan orang lain XDDD


aku ketawa sebab, dulu aku di sekolah

1. prep malam, aku tidur di bilik.
2. aku ponteng sekolah lebih 40 hari waktu di tingkatan 4.
3. prep pagi sabtu, aku cabut balik rumah.
4. aku meniru waktu ujian - kantoi, dan dapat anugerah 0% dari cikgu
5. aku jarang ke perhimpunan pagi
6. dan lain-lain aib. hehe

manusia memang boleh berubah^^

Sunday, November 1, 2009

yo yo yo

kau maen yoyo? aku maen. dulu time form 2 lah, boleh tahan jaguh.
Split the Atom? Roller Coaster? Boing Boing? Shoot the Moon? smua aku reti.
tapi yoyo bukanlah benda yang aku nak cerita kali ini.

seriesli, aku dah started to get annoyed by some people, disebabkan oleh status2 mereka, yang mana menurut aku, menjijikkan.
paling tak tahan, ada sorang ni, status dia lebih kurang begini maksud
"macam dah takda guna maen fb, bila tulis status, tiada orang komen pun... hurm..."
pathetic org macam tu. org tak komen status dia pun nak buat status.
terus aku HIDE dia dr fb aku
nak REMOVE, dah terlanjur add, lagipun, walaupun bukan 'kawan', tapi tetap kenal.
aku sedar yg aku ni baik bersifat esklusif terhadap mereka yang bergelar kawan.
sebabny, jarang2 org akan kata aku ni baek, sebab aku tak banyak kawan lah, sebab belum sampai 2000++ kat fb tuh XP. haha.

tapi kata kawan aku, kalau fren sampai 2000 lebih, baek buat fanpage! haha

errr, k arr. nak sambung tidur dulu.








Thursday, October 22, 2009

berkongsi kegembiraan

ada orang tafsirkan berkongsi kegembiraan tuh, adalah dgn menceritakan kenapa dia sedang hepi, dari blog, ym, facebook, skype, twitter, sampai fs dia bercerita dia sedang hepi. mcm org peduli je kan? =P

korang rasa tu ke maksud 'berkongsi kegembiraan'?

bagi aku la, berkongsi kegembiraan tu, bila seseorang tu sedang gembira, dia pun buat orang lain gembira gak. contohnya, si X ni baru dpt kerja, dia tgh hepi, so dia blanja kawan2 dia makan, macam tu =P
dia gembira sbb dpt kerja, kwn2 dia gembira kena blanja dia. hehe

so, sapa2 yg sedang gembira tu, sms2 lah aku, ajak makan? lol.


*

cerita lain

tau tak, impian aku, nak kerja kat McD? kerja part-time cam tu lah, bukan nak jadikan kerjaya pun.
aku rasa cam cara/cool/kool/keren jer kerja mcD. kemeja uniform dia belang2, pastu bakai beret.
pastu, boleh makan mcD free!!!! aku paling suka dessert kat mcD, terutama shakes diaa. wowiieeee.
so, dulu, labuan mana ada mcD. skrg dah ada, jalan kaki dari rumah aku pun sampai (tapi berpeluh-peluh laa).
aku cek2 lah jadwal aku, bila lah aku free nak kerja part time kat mcD. jumpa pun! mengikut jadwal, aku abes bljr 08/2011, dan grad 11/2011.
so, cuti tu, aku nak kerja mcD laahhh.

kalau rajin, aku nak jadi guru sandaran biologi gak. hehe.

*

cerita lain lagi

akhir2 ni, aku sgt tak cukup tidur. dah 3 hari aku tidur 7 jam jer setiap harii.
kalau dulu, aku slalu dpt tidur 9 jam sehari. tak leh jadi, mlm ni nak tidur awal!

ciaoo

Wednesday, October 21, 2009

the labcoat saga


jadi, skrg ni, aku baru masuk hospital. yep, we ol sini mmg lambat practical. 4th yer, tak mcm kat msia, 3rd yer.
so, agak kebaru-baruan lah bila brada di spital ni. awal2 lagi, jadual on-call dah ada. aiyooyoo!

aku KAGET banget tau. mana tak. abes klas jam 3.30 p.m, jam 4.00 p.m kena lapor diri utk on-call? shift sampai 6.00 a.m.. lepas tu klas jam 7.00 a.m lagi.
jadi, jam 7 pagi, sampai jam 3.30 ptg esoknya lah. cuba korang kira brp lama tu?

tapi nasib shift aku sabtu malam. pagi ahad, tidur laah.

apa2pun, aku cuba utk tak anggap perkara ni sbg beban, sbb sinilah peluang utk aku belajar sebanyak mungkin kan, sbb, bak kata org

kalau medic student ter'bodo, org cakap "takpe, belajar lagii"

kalau medical officer ter'bodo, org cakap "tak belajaarrr kee???!!!!"

kesimpulan = belajar


aku bru perhatikan, dekat spital ni ada 3 jenis white coat.

1. kot spt blazer, lengan panjang. kot ini merupakan kot utk doktor pakar, dan doktor pakar consultant.
2. kot spt blazer, lengan pendek. kot ini utk yg sedang dlm proses ambil degree doktor pakar
3. kot yg macam labcoat, panjang sampai ke lutut. ini adalah kot utk kitorang.


btw, aku sgt tak ska whitecoat ni, sebab, panas, cepat sgt kotor, dan, panas.

tapi kan, sebenarnya, jauh di lubuk hati aku yg terdalam, aku teringin nak buat cam kawan2 aku yg lain buat, yakni pakai labcoat ke hulu ke hilir luar kawasan hospital. macam cool plak kan. lol.

tapi, ada 1 perkara yg menghalang aku utk melakukan perkara itu.
menurut aku, white coat semacam status lah, selain fungsi utamanya iaitu utk melindungi si pemakai nya.
dan status seorang doktor ini, sgt berkait rapat dgn ilmu yg dia miliki, dan kebaikan yang dia lakukan dgn mengamalkan ilmu yg dia miliki, dan itu datang dgn tanggungjawab yg besar. macam tu. jadi, org 'respect' doktor, bukan tanpa alasan.

macam aku kan, aku SANGAT sedar yg aku tak cukup ilmu, jadi, kenapa aku harus 'menipu'.

lagipun, kalau pakai white coat ke hulu ke hilir ni, mungkin nampak cool pada mata org yg tak kenal aku, apa guna? itu pun kalau org masih respect lah. hehe XP

aku hanya peduli respect2 dr org yg aku kenal sahaje.

lagipun, rendah diri ni, walaupun dari hati datangnya, tapi dapat dilihat dari perbuatan seseorang. macam tu.
so walaupun ada niat nak meninggi diri, semoga dijauhkan lah sifat2 takbur macam tu, lagipun, meninggi diri kalau tak berilmu, apa guna... (bukan bermaksud kalau berilmu boleh tinggi diri ok)

macam tadi kan, kat kwsn hospital, time carik ruang lecture kat blok mana ntah, ada pakcik ni,

"pak dokter, bagian pembayaran di mana yah?"

*cough* aku hampir tersedak. terkejut aku... btw, aku pun tak tau kat mane tuh. lol. terus lepas tu aku bukak white coat tu, sbb, risau plak kalau tiba2 ada pesakit mintak aku rawat kann, apa yg aku tau? aku baru belajar pemeriksaan bukaan serviks untuk ibu yg akan melahirkan ok XP

lepas tu, aku baru chat dgn kwn aku kat ym, status dia tau apa?
"kalau hanya mau berbangga memakai whitecoat, JANGAN JADI DOKTOR"
dia direct quote seorang consultant senior. hurmm. cakap seorang yg cukup tinggi ilmunya tau, jgn main2...

kawan aku lak pernah cerita, kat malaysia, ada 1 wedding dia pernah pergi, kad jemputan perkahwinan, siap tulis tu. Dr.X & Dr. Y (bukan nama sebenar).
wow. tak sia2 dia jadi doktor kan, boleh letak dalam kad jemputan kawen? hehe.



hoho, ngantuk pulak (aku mengantuk dari pagi tadi sebenarnya)

sebenarny aku nak tulis pasal nasihat seorang dokter senior tadi, yg mana ucapan beliau amat bernilaii, tapi, len kali laah, itu pun kalau aku masih igt. ciao




















Monday, October 19, 2009

kisah babi bahagian II, & fesbuk

-quoting komen Meet Uncle Shah di satu entri aku-
kotor bukan bermakna babi. tidak allah ciptakan sesuatu melainkan utk manusia berfikir.
-end of quote-

walaupun babi ni haram di makan oleh umat Islam, tapi byk perkara yg dapat dipelajari oleh haiwan yang satu ini.

para resident (doktor yang sambung Ijazah Sarjana - Doktor Pakar) ophthalmologist (pakar mata) di tempat aku, belajar bedah mata dengan menggunakan mata babi.

aku tanyalah sorang dr. ni, kenapa tak pakai mata haiwan lain, mata lembu mungkin?

dia jawab "mata lembu, ukuran dan tekstur berbeza dengan mata sebenar manusia. mata babi merupakan mata haiwan yang paling hampir sama dengan mata manusia"

macam tu.

begitu juga latihan melakukan episiotomi (pernah dgr kalau org bersalin, lepas tu kena gunting sikit bahagian dekat dengan jalan keluar si anak yg dilahirkan tadi untuk tujuan memudahkan proses kelahiran? dia lah tu), menggunakan vagina babi.

tapi tidaklah babi2 itu dikorbankan hanya sekadar untuk dicungkil biji matanya saja, ataupun untuk diambil vaginanya. lagipun, dua benda ni bukannya antara yg dijadikan bah-kut-teh kan? hehe. so biasanya dua ni merupakan sisa dari pemotongan babi.

so next time, kalau ada yg dibedah matanya, atau pun yg bersalin dilakukan episiotomi, babi adalah antara haiwan yang berjasa kepada kita.

masih byk contoh lain, tp cukup kot dua ni.

*

facebook oh facebook.
aku makin pelik dgn gelagat org2 di fesbuk ni.
kawan sampai 2000 org? wow! igt populariti contest? haha. tetiba kuar status org2 mcm tu
"removing some of my friends, because i don't really know them"
so what the eff u add/approve/accept them in the 1st place?

dah la kawan sampai ribu, lepas tu letak status putus cinta? hurmm...
aku igt benda2 mcm putus cinta ni sesuatu yg sgt personal, bukan utk dihebohkann..

lepas tu bila aku jumpa di dunia nyata, pas tu tanya "putus cinta ke?"
boleh plak jawab aku "eh, mana kau tau?" sambil buat muka kehairannan

lepas tu plaakk, fesbuk ni, bukanlah tempat utk meluahkan segalany apa yg dirasai, sbb, kalau kau tak suka tempat kerja kau pun, tak perlu kabar kan ke dunia.
aku ada kenal org yg dibuang kerja krn status di fb, so, jgn main2.







Saturday, October 17, 2009

sedih. ada masalah yang tak dapat diceritakan disini. jgn risau, jika diizinkan Tuhan, tabah lah aku.
lagipun, ada stok cokelat 4kg untuk aku makan di waktu begini. dan mood aku pun semakin membaik

*

junior melawak. "Free sex cause spreading of HIV/AIDS. So next time, pay!"

*

junior berfalsah. "Nobody is perfect. So? Be Nobody!"

*

minggu ni tgk wayang 2x. 2-2 crita antu. 1 filem Indo - Keramat. 1 filem Siam - Phobia 2. 2-2 MANTAP!

*

aku makin muak dgn cerita politik.. minggu ni, stp hari aku cek utusan online. setiap hari lah gambar2 umno? euw. dah2 lah tuu. bosann.

*

ok, sbnarny, aku langsung tiada idea utk tulis apa2 skrg. rasa mau tutup blog ni pun ada.
mungkin sbb pikiran masih berkecamuk kann..

*

tunggulah kalau ada cerita nanti, aku cerita.






Tuesday, October 13, 2009

aku baru bli broadband. euphoria tau.
aku igt dgn broandband ni aku akan lebih sering2 update, ternyata tidak. nak kata sibuk, aku cuti lagi skrg ni.

macam kekadang, contohny minggu lepas lah, tetiba aku kata "kenapalah aku berada disini, macam menyesal je.."

tu aku lupa lah tu nasihat senior aku dulu.

"kamu berada di sini kerana ketentuan Ilahi. kamu antara yg ditentukanNya dan berpeluang utk melakukan perkara ini, kenapa tidak lakukan dgn sungguh-sungguh, gunakan lah peluang ini dgn sebaik-baiknya, jgn sia-siakan"

macam tu. so tak mauu ada negative thinking lagi (buat masa ni kot, nanti datang mood aku yg jahanam itu, adalah kot aku psot lagi kat blog, ye tak?)

*

kami yg belajar di sini. sistem sgt lah berbeza dgn yg ada di sana. teori 4 tahun, klinikal 2 tahun, kejap je kaann klinikal? mesti korang tak yakin "cukup ke 2 tahun?" aku pun tak brani nak jawab, sbb belum lalui. hehe. so, yg mana kwn aku dah start klinikal 2 tahun lepas, aku baru start skrg. waaaahh.

dan rotation pertama aku = O&G. aku tak tau kenapa bila sebut benda ni, ramai yg gelak sendiri2, dah jadi macam bahan lelucon kan.
sini aku nak clarify, O&G itu tak sama dgn porn.

*

kali ni, aku tak plan nak tulis apa2. apa2 yg terlintas skrg, tu lah yg aku tulis.
baru tadi, aku baca balik entri2 yg aku pernah tulis, macam


so diatas ni, beberapa entri yg aku saja letak kat sini, sebagai peringatan utk diri aku sendiri lah sbnarnya...

manusia ni, dlm kehidupan seharian, perlu peringatan lah. kalau tak mudah lupa, dan alpa.
apa lagi aku ni half-malay, so mcm kata Tun M lah, 'Melayu Mudah Lupa'. hehe

sbnarny aku nak gak letak link ke entri pasal benda spt baju luaran yg bewarna putih itu, supaya tak lah aku memakai ke KFC kan, tp menurut segelintir pihak, perkara tu sensitif, so aku memutuskan utk tidak. heheh.

*

ada yg menanyakan "kau kawan baik dgn bukan Melayu, smgt 1Malaysia ke?"

aku reply "tak lah, we just civilized"...




Saturday, October 10, 2009

aku rasa cara plak bila post entri tanpa title kan?
entri terakhir tu, sebab aku mengalami pseudo-nervous breakdown barangkali.

(gaya penulisan di atas dibuat sedemikian rupa untuk membezakan perkataan dan bahasa yang layak untuk digunakan di dalam sebuah karangan SPM Bahasa Melayu, dengan yang tidak layak. tapi sangatlah penat, jadi setelah ini aku ikut sesuka hati aku sahaja)

tak tau nak cakap apa lagi. lain kali lah ya






Tuesday, October 6, 2009

kadang semangat aku boleh memuncak.

kadang pulak boleh jatuh ke tanah dipijak-pijak macam taik (taik pun org tak pijak ok)

saat macam sekarang ni lah, saat aku ingin berteriaakk

"AKU MENYESAALLL!!!"

harap-harap tak berpanjangan lah rasa yang negatif ini.

mungkin sebab cuti lepas yang amat panjang membuatkan aku rasa sgt malas untuk belajar sekarang ini, dan kawan-kawan yang dah mula menuai wang ringgit, dan aku iri terhadap mereka.

money is not everything, but money is something?

ko igt ada guna ka hata dapat gelaran Tun sekalipun, tapi takda duit?

harap-harap kejap je la kan. nanti aku poyo-poyo lah balik, tulis 'educating entry' macam pasal demam ke, terlebih aktif dalam hubungan seks ke, macam entri yang lepas-lepas lah.

apa-apalahh. hurmm...

Saturday, October 3, 2009

kisah seekor babi -ulangan-

aku rasa aku nak update blog ni, tapi malas menaip. jadi aku ulang je kisah lama yang pernah aku post disini pada Monday, May 26, 2008


-Part 1-

Babi Yang Cumel

Rafi: uina, sebut babi pun salah ka? bukan makan pun...

Ifar: kotor ba tu binatang, haram

Rafi: udui, biarla tu binatang yg kutur, bukan sa

Ifar: yalah, yg ko sebut-sebut tuh?

Rafi: abes tu gambar babi cumel bha. jgn la ba mara. bukan sa blg ko yg babi pun.


-part 2-

karangan autobiografi

Saya Seekor Babi...



Aku dilahirkan di sebuah kandang babi yang bau gila, di sebuah daerah di Selangor. hidup aku cukup mudah. aku dilahirkan, diberi makan sampah, dan bila sudah cukup besar, aku akan dipotong utk dijadikan bah-kut-teh, atau casau, atau dieksport ke China.

sungguhpun begitu, aku tetap dibesarkan dgn penuh kasih sayang oleh ibuku, krn bapakku telah dipotong terlebih dahulu sblm aku dilahirkan. dengan dididikkan ibuku, aku tidak menjadi pelacur, tidak pula mencuri, tidak pula rasuah, tidak pula aku dibuang oleh ibuku. adakah ini bermaksud aku lebih baik dari sesetengah manusia? aku tak tahu.

tapi manusia seringkali mengejek atau menghina manusia lain dgn perkataan "babi". adakah aku begitu hina sekali sehingga disamakan dgn manusia yg mereka anggap keji? aku merasa begitu marah kerana manusia yg keji dianggap seperti aku, sedangkan aku tidak seperti mereka. kami tak pernah melacur, mencuri, mahupun rasuah, atau berpolitik kotor. ya, kami tidak sama dgn manusia.
tapi, kami tidak pula menggelar babi lain sbg "macam manusia" kalau babi tersebut berkelakuan keji.

aku sedar dan aku tau aku kotor, dan bagi sesetengah org, kami dianggap sbg menjijikkan. suka hati merekalah nak kata apa, kan sekarang kononnya Malaysia adalah negara demokrasi, ditambah pula dengan hak asasi manusia, tapi ada ISA katanya, macam mana tuh? tapi dah manusia yg memerintah, jadi takdalah pulak hak asasi babi diwujudkan. tp aku masih tak puas hati manusia disamakan dgn kami babi. kami rasa ada manusia yg lebih hina dan menjijikkan dari kami. manusia pelacur, manusia rasuah, manusia politik kotor, manusia pencuri. kenapa tak gelar manusia jahat seperti manusia sahaja? tiada makhluk lain di bumi ini yg lebih jahat dibanding manusia.

tapi kerana hayat dan kaki aku yg pendek, aku tak pula terlalu mempedulikan kebodohan manusia, sampailah kandang @ kampung halaman aku ini menjadi polemik antara para politikus yg bodoh. apa lagi si KJ yg tak belajar ekonomi tapi buat statement harga daging babi naik sebab projek kandang babi ini. mana boleh harga naik kalau pengeluaran bertambah? pastu sibuk pula para umno itu samakan pulak parti pembangkang dgn kami? siap buat banner parti pembangkang tunggang kami?! ini suda lebeh owwh UMNO!!! carik gaduh ngan aku nampak?

tapi macam tu lah, kalau dah bodoh tu bodoh la jugak, tak dapat dek nak nolong. lagipun hayat aku dah tak lama dah, cukup gemuk, aku pun dipotong lah. so tak la aku merasa hidup merana & terseksa di Malaysia ni kerana kebodohan para pemimpin yg korup.

akhir kata dari aku, kepada org Islam, jgn lah sesekali makan daging aku, krn haram.
kepada org bukan Islam, elakkanlah makan daging aku, kerana dalam daging aku terkandung telur & larva cacing pita, yg boleh menyebabkan penyakit, dan bertumbuh panjang sehingga 7 meter didalam usus kamu.
kepada para politikus yg bodoh, contohilah kehidupan kami para babi yg senantiasa rukun sahaja hendaknya, tak seperti korang yg asyik nak gaduh lebih2.

kepada semua manusia, hormatlah sesama manusia, tak perlu lah kamu menyamakan musuh kamu seperti aku, krn aku merasa terhina disamakan dgn manusia.

sekian,
aku yang bakal dimasak bah-kut-teh

Friday, October 2, 2009

sewaktu cuti panjang yang lepas, aku berpeluang untuk berjumpa rakan-rakan yang sudah lama tidak berjumpa. (kalau pemeriksa SPM baca ayat ni, mesti dia terus kasi aku A1 kan? =P)

as i always say this every time we gathered together "today is the happiest day so far"

u know what people say about a picture worth a thousand words?
so my last entry, i put 4 pictures altogether, so 4 thousands words already? hehe


among friends that i'd chances to met was this 1 guy, X (bukan nama sebenar) i know from my junior high school.

we weren't close back then, and i think i remember him until recently, because i tend to remember bad memories better than good memories. trust me.

*i met one of my kindergarten ex-classmate after 17 years, and i still remember him because he didn't manage to be in the top3, and he cried. omg, tak dapat nombor pun nak nanges, aku dapat nombor belas2, ada aku kesah?~ but he didn't remember anything about me. i guess its ok, because until now, i am nobody. hiks*

so back to the story, i remember this X because he like to, err, disturb/kacau me. i was totally innocent back then (even until now?) so i didn't do anything, except swearing in Chinese words lah, because X is Chinese, but didn't really speak Chinese, but like me, only understand Chinese swearing words. haha. he said he only remember he did disturb me back at that time, but he didn't remember what he had done. let al those things be a history.

although he looked just like any immature-justreachpuberty-adolescent-confuseteenager-samseng during that time, i guess i did saw kindness in his eyes (hyperbola is applied here). dia kaki pukul dulu di sekolah o.k.


like i told u, we weren't close, and i leave that school in early 2002 for a better future, to Sekolah Menengah Sains Labuan. cett =P

so, i wasn't really a memorable guy. siapa2 ingat aku walau sudah lama tidak berjumpa, dia lah kawan sejati aku, because that's mean, i am somebody to somepeople lah, although i still think that i am nobody? =P

last 2-3 years, terserempak with him, dan dia masih ingat aku! wowie, i am somebody =P but didn't chat for long, just changing info what he is doing, what am i doing. i guess what he said that time really well-soldered onto my head, because he said "i am a gigolo now"
(like i said, i remember bad things better)
but he was kidding. he was studying in KL, and i guess it is something, because he didn't stop at form 5, and i was relieved for that.
bagi aku, orang macam dia (kononnya samseng), kalau sambung belajar, memang betul2 berniat untuk belajar. sebab mereka tersedar.

until recently, we weren't really kept in touch. found X on FB, and he treated me like his old friends. and i am glad for that. hehe.

weirdly enough, there were some similarities between us. i wonder y. he was samseng. i was innocent =P

but it was fun and fine to hang out with him. to be honest, i was worried at first, because most high-school pseudo-samseng turn out to be real-samseng after leaving high-school.
i am not used to be friend with samseng, because i only kawan dengan orang baik-baik sahaje, like u, my readers =P
turn out to be, he is now a real decent guy. he reach maturity than anybody i ever know (about my age lah).
while my plan for the future is to buy PS3 and I-Phone, he talked about becoming the best dad one could have. see the different? hahah

things currently totally different. yeah, i guess he just confused back then at high school, but those things i guess that turn him into what he is now.

one evening, we talk about life. hehe. really deep of me bah kan? =P
listen to his story, like listening to myself talking... my brain processing all his words, and that's explained almost everything about him. i am not trying to be some pseudo-empathetic here, because
somehow, we'd been in the same deep-shit, that is too private to be shared here.
only then, i understand why there were similarities between us (not the pseudo-samseng part ok =P).

he planned his life well. he taught me something about life. he is my friend.

All the best for him. Amin =)













Tuesday, September 29, 2009

Fuiyooh!

almamater



pestaim aku buat gambar terbang-terbang nih. cantekk gaakk (menurut aku)



kawan-kawan sekolah kumpul lagi^^ banyak yang dari Sabah datang, meriah!



Tinggal kenangan. Coaster sekolah yang banyak berjasa, dulunya berwarna biru. setelah di recon', jadi maroon. tak lama kemudian, datang bas SBP yang cantek itu, coaster lama pun dilupakan. terbiar...
Pepatah seorang senior menyatakan "jangan jadi seperti coaster biru, luar buruk, dalam pun buruk. jadilah seperti oreo, walaupun itam di luar, tapi putih dan manis di dalam"

Tuesday, September 22, 2009

St. Anthony Labuan



Ini kawasan sekolah aku dulu St. Anthony School. nampak sangat macam di pendalaman kan? sekolah ini sangat kecil, dulu waktu aku hanya ada 6 kelas setiap sesi.


Ini, err, apa? Semenjak 1946 - aku baru tau, dah tua rupanya




Lambang Sekolah (revised edition) - tahu tidak, dulu sauh di dalam lencana itu dulunya adalah salib




Lirik Lagu Sekolah (klik untuk diperbesar) - aku tau kau orang banyak yang sudah lupa












Satu-satunya tempat yang tiada perubahan. makmal sekolah yang menyedihkan. di meja ini ada graffiti aku. sudah 8 tahun, pastinya bertambah. adakah graffiti anda terlukis di sini?




Padang bola sekolah. dikelilingi hutan. unik bukan? zaman aku belum ada, zaman aku masih total hutan. sebab itu aku tidak pandai main bola sepak (alasan)


Tasik depan sekolah. Cantek kan? (ini di botanical garden ok, bukan exact depan sekolah aku. depan sekolah aku? Gereja Katolik Labuan)




Trek jogging pendidikan jasmani. sekolah kau ada? =P (pun di botanical garden =P)



p/s- Syapiei, kau pernah minta aku gambar SAS di sini

pp/s- laen kali aku menggambar SMSL pula



Sunday, September 20, 2009

Ultimate Phobia


aku pernah tulis satu entri tentang fobia aku.
tapi untunglah, tidak selalu aku jumpa benda itu.
kali ini tentang fobia aku yang paling teruk.








aku tak makan telur