Saturday, November 15, 2008

I want to be a doctor...

or a singer, bur nevermind. somehow, i don't have the talent. hik


sebelum tu, ni ada sebuah kisah untuk direnungkan k =D


-a snippet-

I was looking for a dustbin to throw away an empty mineral water bottle, then my friend saying this "kenapa lah susah-susah nak cari tongsampah, buang je lah kat tepi jalan, tempat ni (Indonesia) memang macam tu pun..."

I simply reply, "adab ni, kemana pun kita pergi, kita bawa? tak kisah la kita kat mana pun, kan? lain ceritalah kalau dari awal, errr, memang tak beradab?"

i hate it when some people like to think it is ok to do something unacceptable, just because most people do it.

there's a saying 'yang baik jadikan teladan, yang buruk jadikan sempadan'. aku nak tambah 'lebih baik lagi, yang buruk kita cuba ubah kepada perkara yang lebih baik'


-kisah tambahan selesai-


ok, balik kepada topik.

aku rasa, ini kali pertama aku mengatakan "aku ingin jadi doktor" dengan niat. selama aku belajar perubatan, aku tak pernah serius pun. aku cuma fikir nak lulus sahaja.

aku belajar perubatan kerana peluang, bukan kerana keinginan sendiri, bukan kerana menuruti kemahuan orang lain

waktu aku di tahun pertama, aku pernah hilang keyakinan, merasa inferior, dan lain-lain perasaan negatif terhadap diri sendiri. tekanan perasaan jugak lah. hik

aku ceritakan masalah aku kepada senior aku, "aku rasa aku tak layak untuk belajar perubatan, keputusan aku tak seberapa, tapi berada disini. kawan2 kuliah yang lain pula pandai2. lagi pula, orang lain yang mempunyai keputusan yang jauh lebih baik dari aku dan memang ingin jadi doktor, tak pula berpeluang. aku rasa seperti aku dah merampas kesempatan orang lain yang benar2 inginkannya. aku rasa, aku tak layak... perkara ini sangat mengganggu aku..."

jawapan dia
"begini lah, kata kamu, kamu tak layak untuk berada di sini (belajar perubatan)? tapi bukan kah kamu mengikuti ujian yang sama dengan kawan2 kamu yang lain untuk masuk ke sini, dan kamu lulus? apa lagi yang membezakan kamu dengan kawan2 kuliah kamu yang lain? semua orang sama, yang membezakan ialah usaha...

kalau kamu bilang kamu dah merampas peluang orang lain... pernahkah kamu berfikir ini ketentuan siapa? siapa yang mengatur kamu belajar di sini? dan sebenarnya peluang yang kamu dapat ini adalah peluang yang baik? semuanya daripada Allah S.W.T..
kehendak Allah, kamu berada di sini (belajar perubatan). oleh itu, gunakan peluang ini dengan sebaiknya, peluang yang Allah telah berikan kepada kamu. tak perlu merasa bersalah. kamu dikurniakan rezeki, bersyukurlah.

tak semua oang yang mahu belajar, dapat peluang untuk belajar. sekarang kamu dah dapat peluang itu, gunakanlah dengan sebaiknya..."

Alhamdulillah, kata2 senior aku mampu memotivasikan aku lebih berusaha untuk belajar bersungguh-sungguh. tapi target aku sejak itu sampailah kemarin, hanyalah belajar, dan lulus. dan berfikir untuk menjadi pensyarah sahaja.


sekarang, aku mahu jadi doktor. tapi bukan pula sebab keinginan tolong orang, gaji, atau lain2 perkara, tapi sebab orang lain kata aku sesuai jadi doktor. boleh tak? =P

Dan Darby, B.F.F "aku rasa kan shan, u'll become a good doctor, u just have it "
after i explained about things related to medicine, asked by my friends waktu lepak-lepak minum2 kat kedai makan.

T (bukan nama sebenar), friend from Faculty of Economy " gue pikir lo bakal jadi doktor yang baik, gue ngerasa senang dan enak (selesa) ceritain penyakit gue ke lo, dan lo tu menjelasin, benar2 jelas gitu, komunikasi yang baik..."
after i analyze a friend's condition, and give her advice of what she should do. i explain in indonesian language you all, she still said a good communication, gempak tak aku? hik =P


and this conversation

me: doctor, i wonder, why a friend did told me about this doctor with extra title professor, act so arrogantly while treating her? he even scold my friend when my friend ask whether she have TB or not. the doctor said that it is not the same for people who learn medicine and who doesn't.

doctor/tutor: yes, doctors usually don't tell the patient about their condition TB (+), because it's a common false belief in community that TB is so dangerous and humiliating, and whoever have it should be isolated / separated and not to mix with others.

me: if that's the case doctor, then, isn't it our job as a doctor who knows better, educate the people about the real situation?? and about the professor i told u before, i think it doesn't do anything good to him if he act and treat his patients like that. makes people think his title is nothing, make people think he is not a good doctor (in term of patient-doctor relationship, not knowledge).

doctor/tutor: good if u can think like that. u need to remember and keep in mind, not everybody that become a doctor, is ideal as a doctor.
and if u can keep ur way of thinking like this, i really think u'll make a good doctor...

me: thanx, doctor


one thing is, i never realize if i have the potentials to become a good doctor. to become a doctor is easy, as i always say

"to be a doctor is just as easy as passing examinations.
to be a good doctor is just as hard as being a good person."



Ya Allah...
aku bersyukur kepadamu atas peluang menuntut ilmu yg kau berikan padaku
Kau permudahkanlah aku untuk menerima ilmu
Kau berkatilah ilmu yang telah, sedang, dan yang akan ku pelajari
semoga apa yang ku peroleh, mendatangkan kebaikan kepada diriku dan juga kepada orang lain
Kau jauhkanlah rasa takbur, dan tanamkanlah sifat rendah diri dalam diriku

Amin


=D

7 comments:

pReciOus shaRihaNa said...

a gud fren, will surely b a gud doctor.

*if he/she is a medic student ofcos!*
=P

and,
u r indeed a gud fren!
=)

misz u!
;)

pReciOus shaRihaNa said...

xprlu moderation.
sy msh yakin dgn kewarasan readers blog tersebut.
hoho.

for me,
indonesia is very synonym with ruffey!

haha.

=P

syida said...

kisah mung me-motivate-kanku jugok! tenkiu :D

p.s: nama jadik shan ke kat sn?sedap,sedap..:D

Dayangku Nuraini Wahed said...

hello... niat udah lari lorr haha...

BoZaki said...

bagus juga cerita ko ni. Ko tulis buku ka... hahaha. Better tulis o.

Cuma tak brapa paha cerita yang prof tu la shan... dia arrogant but what does he mean when he said it is not the same for people who learn medicine and who does not. pa maksud tu?

ruffey said...

sharihana
thanx =D that's kind and sweet.
but u should know i'm only good to those who good to me tau. i'm good to u because u r good to me, i'm good to my friends because my friends are good to me.
my friends are my equals =D

syida
i'm really glad if my story does that to u =D
i'm suggesting u read Laskar Pelangi too =D

dayang
bukan niat lari laa, mmg dr awal takda niat pong, cuma skrg bru ada niat. heheh

zaki
teringin sgt nak tulis buku!!!
paling tak cerita hepi2 zaman sekolah dulu. ke cerita ala-ala Tamar Jalis ke, tak pong Malam Durjana. hahahahhahh
oh ye,
kawan aku tu budak ekonomi.
dia tak belajar perubatan. waktu dia tanya prof / dr tu kalau dia ada tb ke tAK, doktor tu marah2 dia.
sbb kat sini, masih byk fahaman org kampung kalau TB tu penyakit kutukan / sumpahan / memalukan cam tu kot...

nt aku edit sket cerita tu k

Terima Kasih semua =D

BoZaki said...

oo. thanks for the clarification. Hahhaa. pelik juga kamu ar sana. penajahat betul prof tu. Masih kurang paham situasi tu sebab aku rasa apa kaitan orang tanya dia pula marah2. Bukan patut dia yang explain ka?

Aku mau share juga cerita kat Hospital aku praktikal ni. Ada satu patient tu kena meningitis yang dorang pun tak pasti apa organisma dia cause mau tunggu C&S memang lama. So kat sabah ni, TB adalah kawan baik orang sabah. haha. So kena la start patient tu dengan anti-TB drugs, rifampin tetapi patient tu developed hepatoxicity. jadi, liver dia enlarged. Then dia tuka ubat, dia test2 banyak ubat. Then patient jadi deprez sebab ada oedema, liver enlarged. Sepatutnya doktor cakapla baik2 dengan patient tu yang dorang ni seang cuba drugs untuk tahu mana yang sesuai.

tapi silapnya doktor tu cakap "Awak ni kami anggap tikus putih dalam makmal. Kami nak buat kajian mana ubat yang bagus."

Patient tu deprez sampai berkurung dalam bilik 2 hari tak mau makan minum.

Adeh. Doktor tetap manusia. A good doctor, is not an intelligent doctor but a doctor who has a good relationship with patient. Rapport, rapport, empathy, empathy. hahahaha.