Monday, November 24, 2008

fieri et sapere

- sebelum itu, aku nak ucapkan Terima Kasih kepada Syida & Sharihana atas komen kalian utk entri aku yg lepas =D -


tetiba kali ni tajuk dalam latin plak kan? jgn segan silu bukak kamus latin k utk carik maksud tajuk kat atas tu.

walaupun sebenarnya entri kali ni tiada sebarang kaitan dgn tajuk yg tertera.

camana plak kalau lain kali aku tulis tajuk "Cingcangkeling"?

lagi la terbeliak bijik mata korang kan? walaupun sebenarnya cingcangkeling tu perkataan dalam bahasa Sunda (i spell it correctly, Sunda, without the L, thank you) yang bermaksud sejenis burung, yg aku pun tak tau apakah nama burung itu dalam Latin.

cingcangkeling manuk cingkelung cindeten
plos ka kolong bapa satar buleneng

(it's a song)

It's like kat labuan la, ada satu kawasan yang bernama Sg. Keling. korang tau kenapa? sebab yg tinggal kat kawasan tu byk Cina, dan mereka sebut Kering jadi Keling. jadilah Sg. Keling.

aku rasa Sg. Keling lagi baik la dari lain2 nama tempat macam

Parit
Batang Berjuntai (batang apa tak tau)
Baram Port (get it?)
Sabak Bernam (ntah apa2 ntah nama tempat ni)
Menumbok
Longkang
Batang Tak Berjuntai (Tegak? hakk hakk)
Sabak Bertujuh
Menendang

dsbnya? (for the last 4 names, it's just ideas from me, if there are still any places needs to be named)

now, let's talk about bendera plak. korang tau kan bendera malaysia tu kurang lebih bendera mana? sebab kawan2 indo aku slalu tanya gak, kenapa bendera malaysia cam bendera amerika?
apa aku nak jawab kat dorang haa?

blom lagi yg tanya, kenapa bendera UMNO tu bendera indonesia yg diletak lambang keris kat tgh nya? (pernah berkibar tau kat indo ni, waktu tu ada acara UMNO kat bandung, tak alang2 engkau umno buat acara kat overseas. korang boleh bayangkan tak kalau bendera DAP ke PAS ke plak yg berkebar kat oversea? hakk hakk

blom lagi lagu Negara Ku. Terang Bulan, know about it? and that song Terang Bulan even exist in Indo. sadly, a friend told me Terang Bulan actually an English song, but not entitled Shiny Moon lah, got other name, but i forget.

it's like our nature to copy & paste, and change it a little bit to call it ours. pathetic tak? ke ok je?

6 comments:

pie said...

KITA HANYA MAMPU DIAM DAN LUAH DKT BLOG...HEHEHE

Dayangku Nuraini Wahed said...

haha as my bf once said to me..

Batang Berjuntai's gf is Lembah Beringin

haha i geddit

anyway, yah kinda pathetic, but u know la malaysia, everything got song one...

pReciOus shaRihaNa said...

i think other countries pon hav d same problems.
its jz that we dont rily aware bout it.
myb u shud make some research bout it ruff.
cz i malas nk wat research2 bermanfaat nie.
hoho.
=P

pReciOus shaRihaNa said...

jz wanna rply here:

ruffey,
white wedding gown????
LOL.
aku x seswai kot.
it doesnt make me slimmer in the pictures!
hahaha.
bt gold n glitters tu bole d trima pkai.
xpe la nx tym aku p indon,
aku ikut advices ko tue.
tp tym tu ko jd tour guide aku tau!
jd kita bole la malu sama2!!!!
hahahahahhahaha!
=P

BoZaki said...

ISA ISA. hahaha. No one should say anyhing about it but think about it.

syida said...

Batang Tak Berjuntai??LOL...bila pk2, mmg byk tmpt2 kat Malaysia ni yg sound pelik.Mcm mana dorg derive the name pun is beyond me..tp bila guna nama pelik2 ni,senang sket nak igt kot? :D