Sunday, November 30, 2008

kalau tak mahu orang mengata sesuatu yang buruk tentang diri kita...

kita jangan beri orang lain alasan untuk mengata sesuatu yang buruk tentang diri kita.

mudah kan?

p/s- sesekali short entry plak.

Monday, November 24, 2008

fieri et sapere

- sebelum itu, aku nak ucapkan Terima Kasih kepada Syida & Sharihana atas komen kalian utk entri aku yg lepas =D -


tetiba kali ni tajuk dalam latin plak kan? jgn segan silu bukak kamus latin k utk carik maksud tajuk kat atas tu.

walaupun sebenarnya entri kali ni tiada sebarang kaitan dgn tajuk yg tertera.

camana plak kalau lain kali aku tulis tajuk "Cingcangkeling"?

lagi la terbeliak bijik mata korang kan? walaupun sebenarnya cingcangkeling tu perkataan dalam bahasa Sunda (i spell it correctly, Sunda, without the L, thank you) yang bermaksud sejenis burung, yg aku pun tak tau apakah nama burung itu dalam Latin.

cingcangkeling manuk cingkelung cindeten
plos ka kolong bapa satar buleneng

(it's a song)

It's like kat labuan la, ada satu kawasan yang bernama Sg. Keling. korang tau kenapa? sebab yg tinggal kat kawasan tu byk Cina, dan mereka sebut Kering jadi Keling. jadilah Sg. Keling.

aku rasa Sg. Keling lagi baik la dari lain2 nama tempat macam

Parit
Batang Berjuntai (batang apa tak tau)
Baram Port (get it?)
Sabak Bernam (ntah apa2 ntah nama tempat ni)
Menumbok
Longkang
Batang Tak Berjuntai (Tegak? hakk hakk)
Sabak Bertujuh
Menendang

dsbnya? (for the last 4 names, it's just ideas from me, if there are still any places needs to be named)

now, let's talk about bendera plak. korang tau kan bendera malaysia tu kurang lebih bendera mana? sebab kawan2 indo aku slalu tanya gak, kenapa bendera malaysia cam bendera amerika?
apa aku nak jawab kat dorang haa?

blom lagi yg tanya, kenapa bendera UMNO tu bendera indonesia yg diletak lambang keris kat tgh nya? (pernah berkibar tau kat indo ni, waktu tu ada acara UMNO kat bandung, tak alang2 engkau umno buat acara kat overseas. korang boleh bayangkan tak kalau bendera DAP ke PAS ke plak yg berkebar kat oversea? hakk hakk

blom lagi lagu Negara Ku. Terang Bulan, know about it? and that song Terang Bulan even exist in Indo. sadly, a friend told me Terang Bulan actually an English song, but not entitled Shiny Moon lah, got other name, but i forget.

it's like our nature to copy & paste, and change it a little bit to call it ours. pathetic tak? ke ok je?

Saturday, November 15, 2008

I want to be a doctor...

or a singer, bur nevermind. somehow, i don't have the talent. hik


sebelum tu, ni ada sebuah kisah untuk direnungkan k =D


-a snippet-

I was looking for a dustbin to throw away an empty mineral water bottle, then my friend saying this "kenapa lah susah-susah nak cari tongsampah, buang je lah kat tepi jalan, tempat ni (Indonesia) memang macam tu pun..."

I simply reply, "adab ni, kemana pun kita pergi, kita bawa? tak kisah la kita kat mana pun, kan? lain ceritalah kalau dari awal, errr, memang tak beradab?"

i hate it when some people like to think it is ok to do something unacceptable, just because most people do it.

there's a saying 'yang baik jadikan teladan, yang buruk jadikan sempadan'. aku nak tambah 'lebih baik lagi, yang buruk kita cuba ubah kepada perkara yang lebih baik'


-kisah tambahan selesai-


ok, balik kepada topik.

aku rasa, ini kali pertama aku mengatakan "aku ingin jadi doktor" dengan niat. selama aku belajar perubatan, aku tak pernah serius pun. aku cuma fikir nak lulus sahaja.

aku belajar perubatan kerana peluang, bukan kerana keinginan sendiri, bukan kerana menuruti kemahuan orang lain

waktu aku di tahun pertama, aku pernah hilang keyakinan, merasa inferior, dan lain-lain perasaan negatif terhadap diri sendiri. tekanan perasaan jugak lah. hik

aku ceritakan masalah aku kepada senior aku, "aku rasa aku tak layak untuk belajar perubatan, keputusan aku tak seberapa, tapi berada disini. kawan2 kuliah yang lain pula pandai2. lagi pula, orang lain yang mempunyai keputusan yang jauh lebih baik dari aku dan memang ingin jadi doktor, tak pula berpeluang. aku rasa seperti aku dah merampas kesempatan orang lain yang benar2 inginkannya. aku rasa, aku tak layak... perkara ini sangat mengganggu aku..."

jawapan dia
"begini lah, kata kamu, kamu tak layak untuk berada di sini (belajar perubatan)? tapi bukan kah kamu mengikuti ujian yang sama dengan kawan2 kamu yang lain untuk masuk ke sini, dan kamu lulus? apa lagi yang membezakan kamu dengan kawan2 kuliah kamu yang lain? semua orang sama, yang membezakan ialah usaha...

kalau kamu bilang kamu dah merampas peluang orang lain... pernahkah kamu berfikir ini ketentuan siapa? siapa yang mengatur kamu belajar di sini? dan sebenarnya peluang yang kamu dapat ini adalah peluang yang baik? semuanya daripada Allah S.W.T..
kehendak Allah, kamu berada di sini (belajar perubatan). oleh itu, gunakan peluang ini dengan sebaiknya, peluang yang Allah telah berikan kepada kamu. tak perlu merasa bersalah. kamu dikurniakan rezeki, bersyukurlah.

tak semua oang yang mahu belajar, dapat peluang untuk belajar. sekarang kamu dah dapat peluang itu, gunakanlah dengan sebaiknya..."

Alhamdulillah, kata2 senior aku mampu memotivasikan aku lebih berusaha untuk belajar bersungguh-sungguh. tapi target aku sejak itu sampailah kemarin, hanyalah belajar, dan lulus. dan berfikir untuk menjadi pensyarah sahaja.


sekarang, aku mahu jadi doktor. tapi bukan pula sebab keinginan tolong orang, gaji, atau lain2 perkara, tapi sebab orang lain kata aku sesuai jadi doktor. boleh tak? =P

Dan Darby, B.F.F "aku rasa kan shan, u'll become a good doctor, u just have it "
after i explained about things related to medicine, asked by my friends waktu lepak-lepak minum2 kat kedai makan.

T (bukan nama sebenar), friend from Faculty of Economy " gue pikir lo bakal jadi doktor yang baik, gue ngerasa senang dan enak (selesa) ceritain penyakit gue ke lo, dan lo tu menjelasin, benar2 jelas gitu, komunikasi yang baik..."
after i analyze a friend's condition, and give her advice of what she should do. i explain in indonesian language you all, she still said a good communication, gempak tak aku? hik =P


and this conversation

me: doctor, i wonder, why a friend did told me about this doctor with extra title professor, act so arrogantly while treating her? he even scold my friend when my friend ask whether she have TB or not. the doctor said that it is not the same for people who learn medicine and who doesn't.

doctor/tutor: yes, doctors usually don't tell the patient about their condition TB (+), because it's a common false belief in community that TB is so dangerous and humiliating, and whoever have it should be isolated / separated and not to mix with others.

me: if that's the case doctor, then, isn't it our job as a doctor who knows better, educate the people about the real situation?? and about the professor i told u before, i think it doesn't do anything good to him if he act and treat his patients like that. makes people think his title is nothing, make people think he is not a good doctor (in term of patient-doctor relationship, not knowledge).

doctor/tutor: good if u can think like that. u need to remember and keep in mind, not everybody that become a doctor, is ideal as a doctor.
and if u can keep ur way of thinking like this, i really think u'll make a good doctor...

me: thanx, doctor


one thing is, i never realize if i have the potentials to become a good doctor. to become a doctor is easy, as i always say

"to be a doctor is just as easy as passing examinations.
to be a good doctor is just as hard as being a good person."



Ya Allah...
aku bersyukur kepadamu atas peluang menuntut ilmu yg kau berikan padaku
Kau permudahkanlah aku untuk menerima ilmu
Kau berkatilah ilmu yang telah, sedang, dan yang akan ku pelajari
semoga apa yang ku peroleh, mendatangkan kebaikan kepada diriku dan juga kepada orang lain
Kau jauhkanlah rasa takbur, dan tanamkanlah sifat rendah diri dalam diriku

Amin


=D

Sunday, November 9, 2008

Fikir...

lama aku fikirr...

jari jemari stanby di keyboard...

tapi nda terlintas apa2 pun untuk di tulis...

sekian saja buat kali ini

terima kasih