Sunday, August 17, 2008

mubahalah. whose turn now?



saiful dah bersumpah.

sgt berani.

atau sgt bodoh?

anwar tuduh itu semua konspirasi politik

dia ada bukti?

kalau betul itu konspirasi politik, kenapa anwar tak bersumpah itu semua konspirasi? mana dia tahu itu konspirasi?

tapi iyalahkan.

isu ni melibatkan kote dia.

dia memang tahu la kan siapa betul siapa salah?


tapi aku memang tak tahu siapa betul, siapa salah

sbb aku tak terlibat dlm hubungan mereka. 


dan adalah tindakan yang tidak wajar, kalau pengikut anwar yakin dia benar dan suci dan mulia, hanya kerana luaran dia sebegitu.

aku sgt kesal dgn perkara ini.

macam mana penyokong anwar boleh yakin seluruh jiwa raga mereka kalau anwar tu org yg amanah fatanah tabligh sidiq?

kalau nak yakin sgt, aku tak kisah pun,

cuma kadang2, mereka ni siap memaki hamun / kurang ajar / biadap dgn mereka yg percaya kalau anwar tu bersalah.


kalau macam tu, tak perlu lah mahkamah kan?

contoh la,

kalau ada org yg dituduh mencuri sebiji karipap. lepas tu mmg yg dituduh tu serabai, miskin, kasar, muka cam penjahat. terus je la hukum dia kan? tak yah mahkamah, sbb dia mmg ada ciri2 seorang yg akan melakukan jenayah?


tp kalau seorang ni pulak, segak, , hidup mewah, dan dituduh mencuri karipap, automatik dakwaan kenalah gugurkan ye tak? sbb tak mungkin org kaya nak curi sebiji karipap kan? baik dia gi makan kat Chilis ke, kat Chinoz ke.


itu sbg contoh la kalau dunia ni dipenuhi oleh org cam penyokong anwar yang MAHA taksub dgn dia.


anwar plak kata tak nak angkat sumpah. dia kata kalau ada tuduhan, kenapa perlu bersumpah?

dia kata  ada mahkamah, tak perlu bersumpah2. 


oops. setahu aku, 'dorang' ni org2 yg tak percaya dgn mahkamah (kan kononnya dulu mahkamah terlibat memerangkap anwar?)


dlm situasi ni, kalau tak nak diperangkap mahkamah, bersumpah la.

pastu kita tgk siapa yg mati kena sambar petir

mesti best. boleh buat film.



tp nt kalau mahkamah sabitkan anwar bersalah, lain pulak kata dia.

mahkamah dikuasi kerajaan la, apa lah, itu la, inilah.



tp dalam kes ni, mesti ada sorang betul, sorang salah kan?


kita tidak tahu ttg hal itu...


aku tak kata Anwar salah jugak.

dalam perundangan, seseorang yg didakwa dianggap tidak bersalah selagi belum disabitkan bersalah.

sesiapa yang didakwa perlulah membela diri


tapi kes ni blm sampai perbicaraan lagi.


aku harap, kalau korang pro mana2 pihak pun, tak perlu lah mencaci pihak yg satu lagi...

tiada guna utk kita manusia berbalah demi perkara yg sia2...


ataupun yakin sgt siapa betul siapa salah, kita tak terlibat


perkara ni antara Saiful dan Anwar








5 comments:

syida said...

rafshan...
me x sokong mana2 pihak..sbb clearly xtau sape betul,sape salah.But org2 anti-anwar suruh 2 org doctors check on Saiful and they found out he was clean...pastu,org2 anti-anwar yg suruh buat check-up tu,kata check-up tu invalid because doctors tu just ordinary GPs...sengal x?

Pullah said...

Mcm mana ba mo tau dia kena jubur atau x?sbb kalau dia berak,kan ilang kesan2 tu...hehehe..just curious.

Me...owez a die-hard-fan of Tun Dr Mahathir...

Anonymous said...

sebenarnya muhabalah ni hanya terpakai dlm kes suami dan isteri yg menuduh pasangannya berbuat zina. dalam hubungan antara 2 org yg tiada kaitan perkahwinan, ianya mesti ditentukan oleh mahkamah. sbb tu anwar tak bersumpah. dalam islam, dia tak dikehendaki bersumpah untuk menyatakan tidak bersalah. pihak yg menuduh kena tampilkan bukti yg kukuh tanpa sebarang penipuan. kenapa yg dituduh pula kena berikan bukti??

pReciOus shaRihaNa said...

wah.
sgt hot ini issue.
tp mls aku nk sebok2.
nyakitkn ati jer.

~|r|a|n|d|y|~ said...

Ruffey,
i may not be the right person for this... u know why...
anyway from what i heard, tak salah kalo wat sumpah muhabalah tu kan?
Saiful did it... depsite the sumpah yg kalau dia tipu, sampai keturunan2 dia x senang hidup... this is about you and God... kenapa nak main2... but unless you are truthful, then it should be no problem...
and PEOPLE want Anwar to do the same thing...
kalau betul dia tak buat, kenapa mesti takut? just do it so that people'll shut their mouth... as i've said, this is not something to mess with...maybe he did well aware of that... tu yg dia insist x mau buat...

but anyway, mcm syidah... i'm not pro into sesiapa... NEVER WHEN IT COMES TO POLITICS... FUCK POLITICS! who cares as long as we, the rakyat hidup dengan aman... pedulilah ngan internal affairs dorang... yg penting, tanggungjawab jalan... sometimes i don't get what's wrong witt the politician n rakyatlah...
FED UP!!!